Dr wlasnie ja siedziałem na ST i widziałem to i dlatego sprzedałem INO, niestety na stracie, obawiając się dalszego spadku bo zaczęło lecieć jak kamień w wodę. Nie bedę ukrywał, że wczoraj bardzo słaby dzień dla mojego portfela, pisząc wcześniej o moich problemach głównie miałem na myśli zbyt impulsywne dokonywanie transakcji i brak kontroli nad emocjami gdy sprawy przyjmują zły kierunek, nie miałem wczoraj planu i dlatego poległem. Ostatecznie straciłem na OPK oraz INO, zarobiłem drobne na VXRT (sprzedany) oraz troszkę więcej na ENZ, kupiłem COCP przed infem o emisji i również mam tam sporą wirtualną stratę na ten moment (wiszę ze średnią 1,65), bilans ogólny bardzo zły i wpadłem wczoraj przez to w niemały dołek :(
Trzeba wyciągnąć naukę z wczoraj.
Pierwsza i najważniejsza zasada, ktorą muszę bezwzględnie zacząć przestrzegać: Stwórz plan gry i się go trzymaj.
Gdy pisałem wczesniej o AIM mialem jasny plan, kupiłem po 1,72, sprzedalem połowę na szpilce ze srednią 2,81 i planowałem odkupić w przypadku zejścia poniżej 2$, odkupiłem po 1,77 ale tylko 1/3 sprzedanego wcześniej pakietu i potem zaczęły się schody. Na drugi dzień nastąpiło gwałtowne zejście do bodajże 1,35 i zamiast odkupić resztę to wywaliłem mój pakietpod wpływem emocji po 1,5 i zaprzepaściłem szanse na naprawdę godziwy zarobek, wystarczyło trzymać się planu.
Druga zasada również bardzo ważna: Gdy nie wiesz co robić nie rób nic. Tego naprawdę trudno się trzymać bo wydaje się, że umykają ci szanse na zarobek, chcesz być w grze ale nie masz planu i często gonisz za pociagiem, wskakujesz a on za moment wrzuca wsteczny i nagle jesteś na stracie i nie bedąc pewny decyzji nerwy biorą górę sprzedajesz ponosząc stratę - to był hazard i przegrałeś. Lepiej stracić szansę niż pieniądze to jest bardzo ważne, gdybym stosował tą zasadę to od wejścia na rynek w USA byłbym pewnie grubo do przodu a tak jestem troszkę tylko.
Ok, to tyle moich mądrosci, potrzebowałem to opisać, niech to bedzie motywacją żeby wprowadzić to w życie.
Powodzenia dla nas wszystkich w walce z wrogimi siłami chcącymi wyssać nasz kapitał :)