Na wykresie tygodniowym na obecną chwilę mamy formację młota na poziomie 7 złotych. Widać również wyraźny wzrost wolumenu. Można to traktować jako objaw pozytywny, wskazujący na wybieranie podaży. Oczywiście co z tego będzie, to okaże się jak tydzień dobiegnie końca. O wiele bardziej interesująco wygląda wykres dzienny.
Wykres dzienny
Zacznijmy od minimum na 6.44 Widać wyraźnie, że do poziomu 8.30 wzrost został ustanowiony w ruchu pięciofalowym. Korekta po fali jeden, to korekta pędząca, po fali trzy prosta. Na szczycie Doji oraz Upthrust, ostrzegały przed zatrzymaniem wzrostu i możliwością nadejścia spadków. Możemy domniemywać jedynie, że mieliśmy do czynienia z pierwszą falą wzrostów i że rozpoczął się wtórny trend wzrostowy po wieloletnim spadku. Jeśli tak, to byłaby to druga fala korekcyjna. Wiemy, że te fale potrafią zejść bardzo nisko, ale nie mogą poniżej poprzedniego dna, bo wtedy nie byłaby to fala korekty. Wiemy również, że w falach drugich pojawiają się kiepskie nastroje wśród inwestorów, niewiara w to, że spółka ta jest w stanie wygenerować jakiekolwiek wzrosty. Informacje okołorynkowe, również nie są sprzyjające. Fala te nigdy nie jest piątką, tylko impulsy są piątkami, a korekty trójkami. Mało tego fala druga to zazwyczaj korekta prosta a b c czyli popularnie zwany zygzak. Widzimy, że jej fala "c" to 0.618 fali "a". Widać również, że korekta jest wyraźną trójką i zabrała 0.786 fali wzrostowej. Fala wzrostowa natomiast na poziomie 6.74 ustanowiła lukę i to właśnie ta luka jest bardzo mocną strefą wsparcia. Czyli poziom zniesienia 0.786, wraz z luką stanowi strefę wsparcia dla korekty prostej a b c. Patrząc w szerszej perspektywie, od poprzedniego szczytu na 8.57 możemy nieśmiało zakładać, że utworzy się formacja odwróconej Głowy z Ramionami z linią szyi biegnącą skosem w dół, a spadek z którym mieliśmy do czynienia obecnie do dno prawego ramienia tej formacji. Jeśli jeszcze bardziej rozszerzymy perspektywę i cofniemy się do 9 stycznia 2018 roku, to zobaczymy formację trójkąta ukośnego spadkowego, potocznie zwanego klinem. 29.11.2018 nastąpiło wybicie z niego do góry, a obecny ruch można nazwać typowym ruchem powrotnym do linii górnej klina. Patrząc na wzrost od 6.44 do 8.30, a następnie na trzy fale spadku, doszukamy się tu formacji Gartleya. Zgoda, nie jest to może Gartley doskonały, ale jest. W czasie od minimum do dna, czyli licząc wzrost i spadek otrzymamy liczbę ck. Również sam spadek to liczba ck.
Wykres godzinowy
Na Bosiu mamy bardzo mały wolumen, ale jednak warto pokusić się o spojrzenie na wykres w interwale godzinowym. Widzimy, że oscylatory MACD oraz RSI robią nam tu dywergencję pozytywną z kursem. Potwierdza to OBV, a DMI wprost generuje sygnał kupna. Pamietajmy jednak, że dzieje się to na wykresie 60 minutowym. Również VSA wskazuje tu na wybranie podaży Na wykresie dziennym mamy Doji, a ja zawsze zwracam uwagę na tego rodzaju świecę, która wraz z innymi przesłankami jakie tu wymieniłem tworzy wsparcie dla ceny.
Podsumowanie i wnioski
Zawsze zmiana trendu głównego spadkowego musi trwać w czasie, zwłaszcza jeśli odbywa się w sposób spokojny, przy małym wolumenie. Dla mnie nie jest w tej chwili nic innego, jak zapowiedź wzrostu fali trendu wtórnego. Należy zakładać, że spadki trwające od jakiegoś czasu, po wybiciu z klina, to tylko ruch powrotny, a obecne wsparcie do jakiego kurs doszedł jest silne. Jest to pierwsza jaskółka, która wiosny nie czyni, ale ją zapowiada. Powinna to potwierdzać poprawa fundamentalna w wyniku finansowym. Jaki on będzie, to niebawem się okaże. Nie spodziewam się niczego specjalnego, bo jak wcześniej pisałem dochody tego banku są słabiutkie. Teraz nawet za przelewy bank dopłaca złotówkę, gdzie kiedyś za byle co brał potężny haracz. Zakładać należy, że instytucja ta w dłuższej perspektywie jako samodzielny bank skazana jest na przejęcie. Najpierw jednak musi podnieść się z kolan, a tam zapalenie stawów nie ustępuje, pomimo trwającej od lat terapii. Analiza techniczna wskazuje jednak wyraźnie, że trzeba ten papier obserwować, a i kupno niewielkiego pakietu na tym poziomie, gdzie poniżej mamy wyraźne wsparcie, nie będzie błędem. Cały rynek natomiast jest bardzo słaby i nie liczyłbym w tym względzie na jakąś pozytywną zmianę. Obroty są mizerne, a przyszłość niepewna.
wreszcie w miare sensowna analiza bez huraoptymizmu i zadufania... ale znowu piątki i trójki .Ja tram wzrostowej piątki nie widze nawet jakbym bardzo chciał
Wykres dzienny Fala pierwsza od minimum 6.44 do 6.67 po niej korekta pędząca a b c
fala a - 6.50 fala b- 6.74 fala c - 6.55 Razem korekta pędząca. fala trzy to 7,25 potem korekta prosta abc minimum fali c na poziomie 6.71 Potem masz wydłużoną falę piątą fala pierwsza fali piątej to 7.06 fala druga znosi falę pierwszą w 100% ale nie spada poniżej, to ponownie poziom 6.71 Trzecia fali piątej to 7.49 Czwarta to 7.31 Piąta to szczyt 8.30.
Po takim układzie w którym wydłużeniu ulega fala Piąta są dwie możliwości. Albo tz. podwójne zniesienie, albo korekta prosta, czyli zygzak. Tu masz zygzak
Najpierw odpowiem koledze," co nie ma więcej pytań", i który twierdzi, że moje oznaczenie impulsu wzrostowego na BOŚ Banku jest niepoprawne.
Po pierwsze - fala jeden to oderwanie od podłożą. Nie musi być falą impulsową, może być falą akcji ! Jest tu najkrótszą z fal. Po niej jak byk mamy korektę pędzącą fali drugiej. Fala trzecia zgodnie z regułami nie jest falą najkrótszą z trzech fal wzrostu. Fala czwarta nie zachodzi na szczyt fali pierwszej (nie myl ze szczytem korekty pędzącej. Fala piata jest najdłuższa. Tu się wszystko zgadza. Po pięciu falach wzrostowych mamy korektę prostą ABC znoszącą wzrost współczynnikiem 0.786. Falami i teorią Elliotta zajmuję się od blisko 20 lat. Teraz piszę książkę w której część pierwszą poświęciłem formacją świecowym i formacją harmonicznym, a część druga (w pisaniu) to właśnie Teoria Fal. Rynkiem zajmuje się zawodowo, czyli zarabiam na papu. Nie zarzucaj mi więc, że coś się w moim opisie nie zgadza, tylko dlatego, że nie posiadasz odpowiedniej na ten temat wiedzy.
Dzisiaj już wyraźnie widać wzmocnienie jakie następuje na poziomie 7 złotych. Obroty wyraźnie wzrastają. Tu powinna skończyć się fala korekcyjna. Teraz powinien nastąpić wzrost, który będzie znaczny w czasie i cenie, wystarczy okazać cierpliwość. Cały rynek ma się kiepsko i za chwilę wielu zauważy, że na BOŚ trafiają pieniądze po zrealizowanych zyskach (lub stratach) z innych papierów. Akcje te powinny zachowywać się odwrotnie do całego rynku.
No cóż chyba teraz nie ma wyjścia i musi rosnąć.... już któryś raz jesteśmy w okolicy 7zł i nie chce spadać.... kilka miesięcy temu spadlo do 6.40zł ale później odbiło i wydaje się że już po prostu spaść nie może.... także 20% w lutymi musi być do góry
Trochę niepokoi fakt, że kupno realizuje się na każdym poziomie. Tyle ile chce tyle kupuję, a nawet więcej.Jetem wobec tego lekko poddenerwowany. Patrząc z perspektywy czasu strach był zawsze zwiastunem zysków. Pożyjemy, zobaczymy. Trzymam kciuki.
to o niczym nie świadczy..oferty walą na stracie akcjami Kowalskiego.. przerabualem to ostatnio 2 razy na pwx..też można było brać do woli i pięknie urosło poznije
Chodzik chyba nie zauwazyłeś że kapitał koncentruje sie na spółkach Czarneckiego. Najgorszy bank może być tylko jeden jak sam napisałeś nieudacznik :-). Tam już coraz częsciej pisze sie o drugim JSW
Widzę i patrzę, ale jestem zbyt strachliwy, aby podjąć takie ryzyko. Tam mamy formacje zdechłego kota i tak samo jak szybko rośnie, tak samo szybko będzie spadać. Tu na BOŚ wzrosty powinny być również znaczące, chociaż nie tak spektakularne. Niech sobie rośnie tak jak dzisiaj, tylko przez kilka miesięcy.
Będzie rosło jestem pewny ..... dziś już chyba wszystkie akcje odebrali sypaczom albo już końcówka ..... bo największy wolumen od niepamiętającym kiedy
Z bankami Czarneckiego problem się jeszcze nie zakończył i pytanie ile z tych 70 mld aktywów jest fikcyjnie zaksięgowanych.
Różnica między boś a gnb jest taka że boś jest państwowy więc może 400 % nie urośnie ale na pewno nie upadnie czego nie był bym pewien w tym drugim przypadku
Właśnie siedzę sobie na Getinie, ale nie wiadomo jak tam zarządzać pozycją, jak dzień bez 15% wzrostów dniem straconym. Do wczoraj dokupowałem, dzisiaj już nie, trzeba myśleć o stopach, a w żadnym wypadku na tak rozgrzanej spółce nie myśleć o aktualnym zysku, bo ten może być bardzo ulotny i chwilowy :-) Ciężko jakąkolwiek formację tam znaleźć, jedynie pięknie idziemy jak po sznurku do formacji 5-0 (znalezionej przez Fryderyka - dziękuję), w tej okolicy na pewno poustawiam stopy.
Bosia też mam sporo, tyle że dopiero teraz, po sesji zauważyłem piękną dzisiejszą świecę z testami na sporym obrocie (w czasie sesji pilnowałem wiadomo czego :-) ), i chyba jutro dokupię, bo strach mi już ładować Getiny na takim wzroście.
Ale przyznaj Chodziku że Czarnecki lepiej przeorganizował swój biznes. W miare szybko wyciał problemy nie zrobił tak kuriozalnego dodruku akcji. Nie wdał sie w niekonczacy proces retrukturyzacji i naprawy. Wdł ciebie co wyglada bardziej zachecająco pomijajac jego grzechy z przeszłosci. Szansa na siódmy bank w kraju z mocnym inwestorem z zagranicy czy panstwowy twór zafiksowany na punkcie jakies misji i specjalizacji a tak na prawde gotowy finansowac wszystko co kaza vide skup jabłek ,drzewiane domy
Pisałem tu na tym forum, że spodziewam się na BOS formacji Odwróconej Głowy z Ramionami. Wtedy jeden z was mi odpisał, że nic takiego nie widzi. Czy teraz widzi tego nie wiem, ale mam nadzieje, że Wy widzicie. Jakieś dwa, trzy tygodnie temu przesłałem moim kolegom, wśród których jest Indiana rozdział mojej książki dotyczącej Fal Elliotta, w którym to dokładnie opisałem bezapelacyjnie Elliottowski układ jaki utworzył się na wykresie BOS. Nie trzeba było długo czekać, teraz się realizuje. Jak widzicie już dwa tygodnie temu nie wahałem się przesłać mojego opracowania kilku osobom. Mieli więc dość czasu, aby spokojnie poznać moje założenia i je ewentualnie zweryfikować po prostu do mnie dzwoniąc. Podałem również poziom docelowy jaki moim zdaniem akcje te osiągną. Nie będę go tu oczywiście publicznie podawał, ale jak ktoś zechce, znajdzie do mnie bez trudu kontakt e-mailowy. Pozdrawiam wszystkich, a jeśli nie wierzycie w moje słowa, zapytajcie Indianę.
Dnia 2019-02-08 o godz. 11:49 polonez_as-dur napisał(a): > Pisałem tu na tym forum, że spodziewam się na BOS formacji Odwróconej Głowy z Ramionami. > Wtedy jeden z was mi odpisał, że nic takiego nie widzi. > Fryderyk
przyeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem... moze w koncu zrozumiesz co sie do ciebie pisze sam zagrałem na ten POTENCJALNY ORGR a nie na wydumaną 5
Kolego, nie gniewaj się, my możemy pogadać o dziewczynach, ale jeśli chcesz mnie pouczać, albo dyskutować ze mną o AT , to daj sobie spokój, to nie poziom dla Ciebie - bez urazy.
chodzik księżycowy ale jak mi napiszesz czym różni się impuls od fali akcji, to wtedy wrócimy do rozmowy. Pozdrawiam
Dnia 2019-02-08 o godz. 12:20 polonez_as-dur napisał(a): > Kolego, nie gniewaj się, my możemy pogadać o dziewczynach, ale jeśli chcesz mnie pouczać, albo dyskutować ze mną o AT > , to daj sobie spokój, to nie poziom dla Ciebie - bez urazy. > > chodzik księżycowy > ale jak mi napiszesz czym różni się impuls od fali akcji, to wtedy wrócimy do rozmowy. > Pozdrawiam > > ck
juz rak tak dyskutowaliśmy widziałes 5 hosse kłociłes sie obrazałes.... a potem przyznałes racje i uciekłes z podkulonum ogonem ...odkopac watek ?
Ja nikogo nie obrażam. Usiądź, napij się herbaty, to ci emocje opadną. Jak chcesz to podaj na forum zasięg do jakiego dojdzie twoim zdaniem BOS, ja podam go kilku osobom. Już mam pełno e-maili w tej sprawie i poproszę aby opublikowali to na forum. Niech nas rynek zweryfikuje, wtedy zobaczymy.
Dnia 2019-02-08 o godz. 13:07 polonez_as-dur napisał(a): podaj na forum zasięg do jakiego dojdzie twoim zdaniem BOS, ja podam go kilku osobom. Już mam pełno e-maili w tej sprawie > i poproszę aby opublikowali to na forum. Niech nas rynek zweryfikuje, wtedy zobaczymy. > > ck
juz nas raz zweryfikowało, odkopie tamten watek i tam potem dopisze
Patrzę przez okno wiosna, Słuchajcie, nie chce mi się wierzyć, ale na balkonie w słoneczku siedzi motyl. Pognałem po telefon i zrobiłem zdjęcie. Coś niesamowitego, w lutym !
Ale Twój humor trochę na wyrost, zrób miesięczny poprowadź linie dokładnie i zobaczysz ze na razie w kanale spadkowym z oporem na 8 zł są, A dalej 8,15 opr mocny z szyi,
Pozdrawiam
Jac
Nie mogę Chodziku znaleźć maila do Ciebie, a chciałem wypytać jaki zasięg wzrostu przewidujesz. na Boś. Jeśli możesz to podaj swój adres mail lub napisz na dariusz.norbert@o2.pl Z góry dziękuję.