• Blog Pilabu Autor: ~Inwestor [80.50.235.*]
    Na blogu Pilabu pojawił się nowy wpis na temat funkcjonalności związanej z wypuszczeniem nowej wersji 2.5 oprogramowania. Jest też nowy film na youtube pokazujący nowe funkcjonalności.
    Dodali mapę i analizę szeregów czasowych.
    To znaczy, że się rozwijają.
  • Re: Blog Pilabu Autor: ~ab [89.70.132.*]
    Rozwijają głownie straty.
    Aktualnie 4 mln zł czyli 1 mln $
    A szereg czasowy obejmuje jako sukcesy kolejne nowe emisje.
  • Re: Blog Pilabu Autor: ~PILA [193.218.148.*]
    Opowiadanie o kolejnych emisjach jest nad-interpretowaniem swoich strachów; , nie popartym faktami.
     Nie wiem po co mówisz nieprawdę, jeśli dokładnie czytałeś i na dodatek sam dla siebie wiesz, że to nieprawda. Wiec chcesz tylko wystraszyć rynek i nieco zbić kurs akcji PiLabu?
    Pialb sam napisal, że przez dwa lata nie ma takich planów. Zreszta wieczorem dzisiaj napiszesz ( wiem, bo już napisałeś :-) ) , że maja pieniądze na 3 lata. Ja im daje dwa lata i ok. 7 milionów na koszty: delegacje , loty, konferencje, prezentacje itp, tj. dogranie kontraktów w Stanach.
    Nie tyko ja, ale trzech Amerykanów, np. jeden z Oracle, inny z HP itd, pracujących teraz dla PILABU, mówiło ostatnio to samo.
    Rzucili inne biznesy, rady nadzorcze- o tym były komunikaty, i liczy sie chyba tylko PILAB SA. Podobnie twórcy Pilabu z kilku rożnych projektów zostawili sobie na głowie tylko PILAB. Czy to nie są dowody, nie tylko rzeczowe ale i emocjonalne?
    Ja wiem swoje i nie pierwszy raz dobrze odczytuje rynek, czasami tylko mam kłopoty z dokładnym określeniem terminów największych skoków wyceny, ala zarządy często mają z tym jeszcze większe niepewności, bo gdy zyski możliwe w Stanach są diametralnie, nawet o rzędy większe od typowych, a na dodatek wchodzi w grę nawet bój o przejecie za setki (wiele setek) milionów DOLARÓW, PRZY MIMO TO ZACHOWANIU SPORYCH ILOśCI UDZIAŁÓW! (TAK TO OCENIAM).
    Nie znamy i nikt nie przewidzi najwzniejszej rozmowy czy ustaleń w marcu 2016 czy pazdzierniku 2016, która zmieni calkowicie wyceny firmy.
    Ale wtedy kurs znajdzie się "w chmurach", czyli w CLOUD?, .... , .
    PILA
    Akcjonariat jest ogromnie zdeterminowany i bez pospiechu. Wszyscy zbyt dobrze czują atmosferę sukcesu i swojej pozycji jako ZESPÓL PILAB i jako niezwykły wizjoner-informatyk i nie tylko, czyli pan KRYSTIAN PIEĆKO, na konkurencyjnym rynku DOLINY KRZEMOWEJ i 40% całej światowej informatyki i biznesu.

kto lubi PiLab? Pytanie przewrotne, bo odpowiedź trudniejsza nizż drobne zakupy akcji nim się o Spółce poczyta :-)
    Sięganie do lektury Dokumentów Informacyjnych po paru latach wyjaśnie wiele aspektów i określonych zachowań.
    =================
    Gdy nie wiadomo o co chodzi-to często chodzi o pieniądze.
    =================

rok 2013, 27 maja,
    Pan Gabor E Gotthard - Członek Rady Nadzorczej
    Zatem pracuje ponad dwa lata i nadal ogromnie aktywny i obecny w PiLabie w Polsce i w siedzibie w Dolinie Krzemowej.

"Absolwent Cornell University w Nowym Jorku i Colorado State University w Fort Collins. Inwestor i praktyk biznesu z 30-letnim doświadczeniem w rozwoju i marketingu produktów na rynkach high-tech i ponad 15-letnim doświadczeniem z poziomu zarządu. Odpowiedzialny był m.in. za zdefiniowanie i rozwój wielu produktów w branży IT, uruchamiając m.in. 3 flagowe, korporacyjne linie produktowe oraz rozwijając jedną linię produktową ze sprzedaży na poziomie 500 milionów USD do 2 miliardów USD. Wraz z rozwojem marketingu, zarządzał procesami rozwoju biznesu i strategicznych aliansów, w ramach czego koordynował pozyskanie ponad 125 milionów USD dla swoich firm. Odnotowuje znaczne sukcesy w zakresie planowania strategicznego, bazując na autorskiej metodologii – dzięki jego pracy z pozycji członka zarządu w start-up’ie 3PAR, spółka odniosła sukces marketingowy i później, bazując na założonej strategii, dokonała debiutu na NYSE i została sprzedana do HP za 2,4 miliarda USD. Doświadczony w zakresie wprowadzania technologii europejskich na rynki globalne poprzez Krzemową Dolinę, aktualnie doradza w wielu projektach w Silicon Valley, często z ramienia inwestorów instytucjonalnych (Venture Capital)".

Zawsze uważamy, że jedno to pomysł, technologia, całość projektu i na końcu KONTAKTY. Ten element od roku jest decydujący w działaniach jakie obserwujemy i o jakich czytamy w raportach co-kwartalnych. To oczywiście moje prywatne zdanie. Również wg mnie, obecność TFI - funduszu tygodniami męczącego Zarzad Pilabu i czesto obecnych amerykanów w eleganckiej siedzibie firmy, nim dali pieniądze na intensywny debiut w Stanach.
    TFI odebrało Wielu Potencjalnym Inwestorom PiLabu marzenia o tym by wejść do firmy, z istotnym udziałem ponad 5% przy cenie poniżej 45 złotych na sesjach. To zresztą dobra droga pozyskania środków -ponad 20 milionów, która nie wpuściła przypadkowego obecnie amerykańskiego oferenta kapitalu, by nie blokować dumnych graczy w Dolinie Krzemowej.
    PILA

Nie rozśmieszaj mnie tymi opowieściami.
    Czy powierzył byś komuś pieniądze który nie ma z czego oddać.
    Tutaj nawet nie ma widoków z tego co mówisz na jakieś kontrakty w 2016 roku.
    Przed tą firmą kolejne 8 milionów strat.
  • Re: Blog Pilabu Autor: ~inwestor [178.36.222.*]
    według mnie Pilab po wprowadzeniu produktu, produktów będzie podobny do Palantir, SAS najbardziej. Do Oracle w jakiejś części.
    Przychody SAS za 2014 rok to 3 mld USD. Nie wiem jak z zyskami SAS, bo jest to firma prywatna i trzeba kupić informację o zyskach, ale podejrzewam, że z zyskami sobie dobrze radzą. A mi się wydaje, że właśnie SAS może jest najbardziej podobny z tym co Pilab chce zaoferować.
    Jestem gotów przetrwać te straty, o których mowa powyżej.
    Bo to jest jednak nieprawidłowa interpretacja strat.
    Chyba jest różnica między kosztami inwestycji, których część zgodnie z prawem jest księgowana w koszty bieżącej działalności, a prawdziwą stratą tj.sprzedażą produktu poniżej kosztu wytworzenia. Prawda, Panie "AB"?
  • Re: Blog Pilabu Autor: ~Inwestor [178.36.222.*]
    Zupełnie inną kwestią jest natomiast wiara, czy wiedza na temat możliwości wprowadzenia, konkurowania, osiągnięcia zysku z wprowadzanego produktu.
    Są niechlubne przypadki na giełdzie gdzie obiecywano złote góry, a nic nie wyszło. Przykładami niech będzie Euroimplant i AtonHT, ale raczej należy się zastanowić czy Pilab do nich dołączy czy nie niż wypisywać głupoty o stratach "8 milionów" itp.
    Weź pod uwagę 5 lat.
    Przez 5 lat firma tworzy produkt.
    W informatyce 5 lat to epoka.
    W ciągu 5 lat produkt jest przestarzały.
    Trzeba go tworzyć, przepisywać na nowo.
    Oprogramowanie można tworzyć, przepisywać, ulepszać bez końca.
    Tylko, że firma ma nie tworzyć tylko SPRZEDAWAĆ i ZARABIAĆ.
    Na jakiej podstawie kurs idzie w górę?
    Na podstawie obietnic, wizji i marzeń.
    Mowa tu w koło o TFI, co z tego, że ktoś kupił akcje.
    Czy na tym firma coś zarobi?
  • Re: Blog Pilabu Autor: ~inwestor [178.36.222.*]
    Co do ilości lat, o których mówisz to nie jestem pewny. Ja myślę, że to jest dwa, trzy lata. Wcześniej, z tego co pamiętam, ich program miał zastosowanie do celów archiwalnych.
    Chyba jednak jest jakiś postęp. Mają tą umowę na 690 tys. plus świadczenia dodatkowe,
    Wdrażają produkt w BZWBK i mają ich rekomendację na swojej stronie.
    Ja bym im jeszcze ten rok, dwa lata dał na pokazanie wyników.
    ale nas rozbawiłeś:

Cytuję: "Weź pod uwagę 5 lat.
    Przez 5 lat firma tworzy produkt.
    W informatyce 5 lat to epoka.
    W ciągu 5 lat produkt jest przestarzały.
    Trzeba go tworzyć, przepisywać na nowo."

-Wypisz, wymaluj definicja tworzenie absolwenta informatyki polskiej uczelni Uniwersytetu Technicznego :-)
    Podobnie, twoja opinia o chmurze jest zabawna i przypomina określenie chmury jako notesa w kalendarzu, nawet formatu A4.

Sporo ciekawsze jest przypomnienie majowej imprezy
    http://www.pb.pl/atta/events_booklets/882/BI%20.pdf
    IX Kongres Business Intelligence w Warszawie 6-7 maja 2015,

- Wystąpienia osób z PiLabu:

1) Globalne trendy na rynku BI *
    Bob Thomas, Ekspert z zakresu marketingu w Krzemowej Dolinie (moje przypomnienie: 2014-11-17 21:22:00: Zarząd Spółki PILAB S.A. z siedzibą we Wrocławiu informuje, iż 24 listopada 2014 roku Pan Bob Thomas rozpocznie pracę jako członek zespołu Spółki w USA. Pan Bob Thomas będzie w PILAB piastować funkcję Vice President of Marketing dla globalnych operacji Spółki i jest pierwszym stałym pracownikiem firmy w Krzemowej Dolinie. Jego rola skupi się na zarządzaniu produktem i jego pozycjonowaniu, jak również na pomocy w zbudowaniu amerykańskiego zespołu oraz uruchomieniu pierwszych projektów pilotażowych w USA w roku 2015).
    tematyka:
    Nowy BI vs. tradycyjny BI – co się zmienia.
    Rosnące znaczenie UX.
    Big Data...and small data.
    BI w Polsce.

2) 360° w obszarze bezpieczeństwa informacji
    Robert Pławiak, Dyrektor Biura Strategii i Zarządzania IT, Grupa PZU SA
    Jak to działa - Dane -> Informacja -> Wiedza -> Wartość.
    Zarządzanie przyszłością = zarządzanie informacją.
    Gdzie szukać wartości dla przetwarzanej i zarządzanej informacji.
    Strategia dla bezpieczeństwa informacji.
    Jak to jest z BI oczami lidera, kierownictwa, środowiska zewnętrznego, ekspertów.
    Jak to działa w sektorze finansowym i na co warto zwrócić uwagę – standardy, wytyczne, rekomendacje, regulacje,
    rozporządzenia ...

3) Bezpieczeństwo BI
    Tomasz Matuła, Dyrektor Infrastruktury IT i Bezpieczeństwa Teleinformatycznego, Orange Polska 

4) Zwiększenie świadomości biznesowej dzięki BI nowej
    generacji - jak poznać swój biznes i rządzące nim
    wzory zachowań*
    Sławomir Soszyński, Global CTO/CIO, OSTC
    Bob Thomas, VP of Marketing, PiLab
    Czego firmy i instytucje nie wiedzą.
    BI nowej generacji w praktyce.
    Znaczenie relacji pomiędzy danymi.
    Moc wizualizacji – widzieć, żeby wiedzieć.

itd itd

Uczestnictwo m in. Gabora E. Gottharda – Eksperta z Krzemowej Doliny, obecnie związanego z PiLabem , angażującego się we wdrażanie europejskiej technologii na globalne rynki przez Krzemową Dolinę ma na tym spotkaniu m in kolosa PZU z opiniami i platformami Pilabu ma znaczenie dla kierunków działania PZU.
    Takie oficjalne i szereg nieoficjalnych spotkań, charakteryzowane jakiś czas temu w Pilabie, jako setki litrów wypijanej kawy, mają swoje przełożenia na rok 2016 i 2017.
    Sen w chmurach zostawiam raczej nam - małym inwestorom :-)
    PILA
    Używasz magicznych słówek
    typu big data, chmura, BI
    to wszystko jest znane od lat i nie ma w tym nic nowego
    big data - wielkie bazy danych
    chmura - to już ci wyjaśniłem, wynajem aplikacji poprzez internet
    BI - zwykła analiza danych
    wizualizacja - zwykłe wykresy

napisz jeszcze modne datamining
    i koniecznie o TFI na koniec.

Nic nie piszesz, za to KIEDY firma będzie miała ZYSK.
    Za ile LAT.

Widzisz, jeżeli napisze, że będa zyski za dwa lata, a będą na koniec 2016, lub napiszę, że za trzy lata ale wcześniej bedzie wezwanie na akcje, albo albo albo.
    W firmach tego typu, z rozwiązaniami na poziomie ściągajacym specjalistów i inwestorów z Doliny Krzemowej timing (lubisz obce słowa, to dla Ciebie specjalnie :-) ) kolejnych kamieni milowych trwałego wejścia na rynek globalny jest realizowany w PiLabie, po doprecyzowaniu kierunków na najbliższe trzy lata, w sposób doskonały. Te obecnie szybko finalizowane kolejne etepy i przygotowania do skalowania projektów ( skalowania - tzn., jakby przechodzenie ze skali ćwierćtechnicznej realizowanej w BZ WBK-stosunkowo małym banku krajowym , na skale techniczną pod banki i firmy ubezpieczeniowe amerykańskie), są dla mnie wystarczającym powodem bycia w obrębie szeroko rozumianego Pilabu.
    Musisz wiedzieć, że zysk zyskowi nierówny, i wiele firm na NC pokazuje zyski a nawet nie mają czystego konta bankowego; zalegają urzędowi skarbowemu, robią kolejne emisje akcji, itd - nie pora na współczucie dla bezradnych inwestorów i kontrolerów tej sfery spółek giełdowych. Też to znasz i z tego powodu mimo wszystko nadal ryzykujesz i obserwujesz Pilab. Bo oczywiście o ryzyku nigdy nie wolno zapominać, ale należy go minimalizować na różnych drogach.

W Pilabie teraz być może ważniejsze byłoby pokazanie przychodów i podpisywanych kontraktów. Pisaliśmy kiedyś o tym, że jednak wybrano i pisano o tym w raportach kwartalnych i referowano w maju 2015 w debiucie produktowym rozwój bezkompromisowy i "z grubej rury". Wszystko albo nic. To wszystko oznacza przykładowo 10.krotne przekroczenie typowego rozwoju na rynku krajowych firmy informatycznej.
    - Stąd na tym etapie wycena ok 100 mln zl, przy realnie i skromnie odczytywanym poziomie skalowania.
    - Stąd ten wywoływany przez Ciebie TFI przez 2 lata dał otwarta kartę na działania Zarządu Spółki i ma stabilne udziały na Walnym Zgromadzeniu.
    - Stąd po wyjaśnieniu niuansów rozwoju skończyła się nerwowa, ale krótkotrwała podaż i samorzutnie mamy obene zmiany.

Zatem na proste twoje pytanie odpowiem bez kozery: trzy lata,
    a wszystko o wcześniej, to miłe zaskoczenie i świadectwo, iż Dolina Krzemowa zaskakuję niejednokrotnie.

Ja dzięki temu pytaniu zdają sobie sprawę, iż w ramah tego okresu ( dwa lata) nie będzie emisji akcji, bo nie ma powodu tak tanio dzielić się prawami własności, przez głównego udziałowca Pilabu - mającego nie przez przypadek, nieco ponad 50% udziałow na Walnym Zgromadzeniu.

PILA
    Aha
    Nie wiem czy wiesz co to jest w ogóle chmura (CLOUD)
    Której tak modnie używasz.
    A to nic nadzwyczajnego.
    To tylko wynajem oprogramowania przy czym to oprogramowanie jest dostępne przez internet.
    Zejdź więc z chmur na ziemie.
    Chmurą jest np gogle drive (dysk internetowy) i nie ma w tym nic nadzwyczajnego.
    Czyli pierwsze zyski za 3 lata.
    Wreszcie jakiś konkret.
    Czyli za 2 lata nowa emisja.
    I nowe wywrotki pieniędzy od nowych inwestorów.
    Masz bezwiednie racje. To możliwe. Jeśli w lutym 2017 będzie oferta kupna całej firmy, dofinansowania zespołu i jego rozbudowa za kwotę 500 mln $, to ta wiadomość mnie nie zaskoczy, a nad ewentualna pozytywna odpowiedzia na wezwanie się zastanowię.
    Obserwując obecne etapy wchodzenia Palantira do energetycznego i paliwowego biznesu, poza tzw. kontraktami rządowymi, jest symptomatyczne i do naśladowania.
     Czy pamiętamy, że szef i twórca Palantira za szybko wyszedł z inwestycji w Facebook? Tabloidy snuja opowieści, że nie ma o to do siebie za dużego żalu. Pewnie tak :-)
    PILA

A co będzie jeśli taka oferta się nie pojawi.
    Bo ciągle mówisz jeśli.
    Mam też na to odpowiedź od dawna. Z mojego punktu widzenia znacznie szybsza wersja osiągnięcia sukcesu i technologicznego i finansowego w Pilabie. Na dodatek nie zmienia to ścieżki zdominowania paru nisz IT w Dolinie Krzemowej, co oznacza do objęcia rynek paru miliardów dolarów. Wiem, nie lubisz zagadek a właściwie nawet drobnych niepewności, ale taki jest rynek.

Tworzenie gigantycznej grupy finansowej ze sporym udziałem Pilabu, a jak to może być napiszę na początku stycznia - o ile mi przypomnisz.
    Pozdrawiam i Niech Żyją Święta - Wesołych Świąt.

PILA

PROBLEM i REAKCJA PILABU:

Dwa fakty pokazujace jak szybka jest reakcja PiLabu na decyzje wynikajace z poniższej konferencji:

Obserwacje z , cytuje: "
    link
    Bob Thomas VP Marketing
    Ostatnio miałem przyjemność uczestniczyć w The 2015 ACFE Global Fraud Conference w Baltimore, Maryland, USA.  Jest to jedna z największych na świecie konferencji dla osób profesjonalnie zajmujących się zwalczaniem  nadużyć i defraudacji – w tym roku zgromadziła 3000 uczestników z 65 krajów.
    Oto niektóre obserwacje i przemyślenia,.....
    • Skonsolidowany widok danych jest kluczem do wykrywania oszustw. Wiele firm skupia się na jednym źródle danych, gdy tymczasem wykrycie oszustwa może wymagać przeanalizowania nawet 10 lub więcej źródeł. 
    • Choć głównym tematem tej konferencji były nadużycia, często pojawiającym się tematem był także problem prania brudnych pieniędzy (AML - anti-money laundering). Wiele instytucji finansowych wskazuje, że problem AML powinien być traktowany co najmniej tak samo poważnie, jak nadużycia.
    • Dużym wyzwaniem są coraz większe oczekiwania ze strony regulatorów prawnych, rządów i akcjonariuszy w zakresie zwalczenia nadużyć finansowych, prania brudnych pieniędzy oraz korupcji. Dostawcy nowoczesnych technologii, tacy jak PiLab, będą odgrywać kluczową role w spełnianiu tych wymagań.
     ==============================================================================
    Co na to Pilab? Odpowiedz mamy w sekcji "blog":Opublikowany 10 grudnia 2015

http://pilab.pl/blog
    cytujemy

Kluczowe funkcjonalności związane z AML w wersji 2.5

"By Bob Thomas VP of Marketing
    Przeciwdziałanie praniu brudnych pieniędzy (AML) jest jednym z najważniejszych przykładów wykorzystywania oprogramowania PiLab.

"W tym tygodniu, w związku z wypuszczeniem nowej wersji 2.5, rozwiązanie PiLab zostało wzbogacone o szereg istotnych funkcjonalności, kluczowych z punktu widzenia AML:

• Przepływy pieniężne zapewniają możliwość prostego, automatycznego łączenia transakcji i w intuicyjny sposób prezentują kwoty i kierunki przepływów pieniężnych. Jest to bardzo istotne w obszarze AML, w którym przewodnia zasada analityków i śledczych brzmi "Follow the money".
    • Mapy umożliwiają wizualizowanie podmiotów i ich współrzędnych geograficznych. Jest to bardzo przydatna funkcja, gdy w grę wchodzi badanie transakcji i podmiotów międzynarodowych.
    • Analiza szeregów czasowych pozwala na wizualizację tego, w jaki sposób przepływy pieniężne, podmioty oraz transakcje zmieniają się w czasie. Analiza szeregów czasowych może być wykonana zarówno na połączonych wykresach, jak i na mapach.
    Chociaż nowe funkcje PiLab zapewniają istotną wartość w obszarze AML, są one również bardzo przydatne w przypadku wykrywania oszustw, defraudacji i nieprawidłowości - dają możliwość łatwego śledzenia przepływów pieniężnych oraz wizualizacji transakcji i podmiotów zarówno pod względem czasu, jak i miejsca."

Intuicyjna obsługa, bez pomocy dziesiątek informatyków, może byc denerwująca dla tych sekcji w wielu firmach.
    Ale decyzje wdrożenia sa pare pieter wyżej i gdy ktos stawia pieniadze i zyski na czolowym miejscu to nie odrzuca platformy Pilabu . którą może pierwsza zakupić lub nawet docelowo przejąć/właczyć do swego biznesu jego konkurencja...
    Od 14-19 JUNE 2015 do poczatków grudnia taki postęp w ofercie - mi to imponuje i wiem gdzie idą pieniadze z ostatniej emisji, która może okazać się definitywnie ostatnią emisja. Wiele faktów na to wskazuje. Inaczej ustalone opcje dla wyróżnionych pracowników za nadzwyczajne wyniki pracy traciłyby na znaczeniu monetarnym, a to jest nie do zaakceptowania. To dobra nowina ...nawet dobra nowina na ŚWIĘTA.

Ciekawe są te analizy rynku IT i szybkie reakcje Spółki na wnioski p. Boba Thomasa.

PILA

http://pilab.pl/my-view-on-eurostar-software-testing-conference-2015-in-maastricht/

Każdy nieco inaczej odbiera taka konferencje jak powyżej:
    Wrażenie Polaka pełniącego tak ważną rolę w kierowaniu zespołami w Pilabie.

Mój pogląd na Eurostar Software Testing Konferencja 2015 w Maastricht
    Michał Stryjak QA Manager,
    ==============================================
    pamietamy info z września 25 września ·
    Michał Stryjak, PiLab QA Manager, będzie prelegentem bostońskiej konferencji STPCon - jednego z największych i najbardziej prestiżowych wydarzeń dotyczących testowania oraz jakości oprogramowania na świecie! Michał wystąpi obok takich legend testingu jak James Bach czy Jason Huggins (twórca Selenium). Gratulujemy i trzymamy kciuki!
    link 
    =============================================
    Eurostar - jedna z najbardziej prestiżowych konferencji - co roku przyciąga tysiące badaczy z całego świata. Łatwo spotkać ludzi z USA, Kanady, RPA, Chin, Japonii, Indii, Rosji, Zjednoczonych Emiratach Arabskich i wielu innych krajów.

Sieci i dyskusje na konferencjach, takich jak Eurostar stanowią doskonałą okazję do zbadania tego jak oceniamy oba trendy w branży i wyzwania. Wróciłem przekonany, że podjęte decyzję i kierunki jakie wprowadziliśmy szybko dla zarzadzania zespołem PiLab są właściwe.
    Sporo konkretnych uwag co do techniki napędzania efektywności w zespołach.

W Pilabie opatentowane i nadal zgłaszane rozwiazania patentowe to najlepsza doceniana technologia. Równie ważne jest organizowanie prac i współprac różnych zespołów, nawet przez właściwą lokalizację pomieszczeń, daja szybkie efekty nie wchodzenia sobie w droge i niedublowanie prac i szybka wymiane nowych lub zaakceptowanych rozwiązań. okreslenie elegancka praca organizacyjna to dobre określenie efektu.
    PILA

Opinie Naszego guru i guru w Pilabie , jakim jest pozyskany Pan Bob Thomas są realizowane,
    W Stanach to temat będący nadal białą plamą, szybko do wypełnienia:
    Czy i jaki kawałek tego torta przejmuje Pilab?
    Oceniamy szanse:

ACAMS 14th Annual AML & Financial Crime Conference

By Bob Thomas
    VP of Marketing

"W ubiegłym tygodniu miałem przyjemność uczestniczyć w ACAMS Conference on AML and Financial Crimes w Las Vegas. W wydarzeniu wzięło udział 2300 uczestników, w związku z czym była to najprawdopodobniej największa na świecie konferencja poświęcona przeciwdziałaniu praniu brudnych pieniędzy. Mam świadomość, że moje wnioski są silnie nacechowane amerykańską perspektywą. Warto mieć to na uwadze, albowiem w kontekście Polski (i innych krajów) nie wszystkie muszą mieć swoje uzasadnienie.
    • W Stanach Zjednoczonych kładzie się bardzo duży nacisk na kwestie związane z AML. Sytuacja ta jest napędzana przez bardzo wysokie wymagania stawiane przez ustawodawców oraz… ogromne kary (liczone w setkach milionów dolarów) nakładane za nieprzestrzeganie przepisów."

Co pisze o tym "intenet"

"Kontrowersje wokół stosowania regulacji o przeciwdziałaniu praniu pieniędzy powodują niepewność prawną przedsiębiorców działających w obszarze cyfrowych walut. Bitcoin nie znajduje się w pustce prawnej, o czym pisaliśmy już w raporcie Wirtualne waluty.

Często jednak akty prawne są niedostosowane do specyfiki kryptowalut. Przykładem może być ustawa o usługach płatniczych oraz prawo dewizowe. Jest dość jasne, że w obecnym stanie prawnym tych ustaw nie stosuje się do Bitcoina i podobnych walut cyfrowych. Istnieje jednak wiele innych przepisów, które pozostawiają w tym względzie wątpliwości. Należą do nich regulacje o przeciwdziałaniu praniu pieniędzy (AML, anti-money laundering).

Przykładowo, środki pieniężne zdobyte w drodze cyberprzestępstwa (np. oszukańczej zmiany numeru rachunku bankowego adresata przelewu bankowego) mogą w krótkim czasie zostać wymienione na bitcoiny na jednej z dość licznych giełd. Możliwość dalszego prześledzenia drogi środków (do kogo trafiły w dalszej kolejności oraz jakie było ich ostateczne przeznaczenie) jest znacznie utrudniona lub nawet wykluczona. W sieci istnieją także pralnie kryptowalut, organizujące liczne transfery środków na nowo tworzone adresy oraz ich wielokrotne dzielenie i łączenie, przez co bardzo trudno jest określić drogę, jaką przebyły nielegalnie pozyskane środki."

Takie śledzenie drogi w chaosie informacji i matactw, to głowny kregosłup platform Pilabu i tu Pan Bob Thomas miał nosa przy wprowadzaniu Pilabu na ten rynek

W maju 2015 r. została przyjęta nowa, czwarta dyrektywa AML. Państwa członkowskie Unii Europejskiej powinny ją wdrożyć do prawa krajowego do 26 czerwca 2017 r., wtedy również odniesie skutek uchylenie trzeciej dyrektywy AML. Czwarta dyrektywa AML nie zmienia jednak wiele z punktu widzenia przedsiębiorców działających w obszarze kryptowalut. Giełdy cyfrowych walut nie znalazły się wśród instytucji obowiązanych.

Nic tak nie mobilizuje do stosowania prawa jak strach:

Należy również pamiętać, że samo niestosowanie regulacji AML do giełd nie sprawia, że podczas wymiany środków za ich pośrednictwem nie może dojść do popełnienia przestępstwa prania pieniędzy (art. 299 § 1 Kodeksu karnego). Nie da się wykluczyć, że w takim przypadku pracownicy lub zarządcy giełdy mogliby zostać oskarżeni o pomocnictwo w dokonywaniu przestępstwa prania pieniędzy.
     Wyprzedzenie rynku BI w tym zakresie w Pilabie jest decydujace dla poczynań w 2016 roku.

13 pażdziernika 2015 Pan Bob Thomas napisał:

"Wzrasta świadomość, że integracja danych z wielu źródeł oraz identyfikacja i analiza połączeń pomiędzy danymi są kluczowe do spełnienie AML’owych regulacji prawnych.

W najbliższych miesiącach PiLab będzie rozwijać i ulepszać swoje rozwiązanie AML z nadzieją, że wkrótce przysłuży się ono do skutecznego wypełniania regulacji prawnych związanych z przeciwdziałaniem praniu brudnych pieniędzy. "

Male litery to szept, konkurencja ma małe szanse w 2016/2017 roku z Pilabem, ale to ich zmartwienie:-)

PILA

Włączony automat skupuje akcje. Docelowo, do konca roku poziom jest oczywisty - min oczekiwane to 45.
    =====================
    TFI po przeanalizowaniu listy pracowników PiLabu i ich dokonania i kompetencje, postępuje perspektywicznie i z gotowym planem.
    Wielkość kroku stosowanego skupu jest umiarkowana. Podstawowe dla inwestorów jest to, że zanegowano spadki i bez emocji można realizować profesjonalna akumulację. Mam nadzieję , że "wpisano pare drobnych korekt", po parę procent.
    =====================
    A merytorycznie oceniam, że Świat obecnie napompuje ten segment rynku, który został zdefiniowany jako główny cel Pilabu przez paru speców. Zauroczenie wizjonerem - Panem Krystianem i jego doborem firmowej ekipy, jej organizacją i szybkim rozwojem ściąga jak lep, lub lepiej-jak znany produkt 3M.

PILA
    Mamy godzinę dalej i cel jest na wyciągnięcie ręki. Jeszcze dwie sesje i efekt obniżenia kursu na rynku wtórnym, oczywiście pod podatek, wygenerowanie potrzebnej straty, oraz finałowe, zgodne z cena emisyjną, zakończenie roku potwierdza dotychczasowe emisyjne poczynania Pilabu.
    Dwa lat przed nami, bez ani jednej dodatkowej emisji i spokojne zdobywanie rynku amerykańskiego, już nie tylko marketingowe (ten sukces jest uznany) ale nakierowane prace z wielomilionowym wejściem na zarezerwowany rynek dla rodzimych amerykańskich graczy. Przy takiej jak obecnie przewadze szybkości i uniwersalności korzystania z niekompatybilizowanych do tej pory baz danych główny problem to takie podpisywanie kontraktów, by kolejne stopnie rozwoju przestrzeni Pilabu ustanawiały OBOWIĄZUJĄCY STANDARD.
    Mamy na to docelowe dwa lata. Każdy krok, jak widać z obecnych działań w Stanach, łamie dotychczas nieukruszone na taka skalę ograniczenia. Narzędzie działania to przekonywanie do idei zabezpieczanych aktualnie, od dwu lat, patentami. Faktyczne wejście na rynek globalny generuje ryzyka. Są one oczywiście definowane. Obecni w firmie Amerykańie doskonale to weryfikują. Świadome nierozpraszanie się na drobne kontrakty, może za wyjątkiem testowego-jak oceniamy, wejścia dla BZWBK-w domyśle Santander- i kilku innych, jest najsilniejszym ze znanych mi wejśc z IT do Doliny Krzemowej z naszego obszaru.
    DWA LATA, dwa lata. .... .Dwa lata bez emisji.
    PILA
  • Re: Blog Pilabu a nie SoftBlue :-) Autor: ~PILA [193.218.148.*]
    Witam, mamy zdecydowanie w nabywaniu odpowiednich, nie za dużych pakietów, aby nie było stwierdzenia, iz kurs jest naciągany. Zatem jutro podobnie i tylko od uczestników zależy, czy chcą wyjść po 41 czy po 45 jutro ( zarzucenie bez sensu gdy optymalizacja podatkowa za nami), lub 48/58 w styczniu.
    Rynek NC na parę dni przytłoczony niezwykłymi okazjami na rynku. Kontrakty na drony i ich sieci w SofTBlue i całe stada wielocelowych GRUP, lącznie z zarządzaniem takimi systemami, to bylaby dobra promocja dla PILabu gdyby były to zbiezne interesy Pilabu i SoftBlue.
    =================================
    Nie ma co wtykać się między drzwi/framuga.
    Zarządzanie wieloma czujnikami w czasie godzinnego lotu by wykorzystać czas i dolot to spore wyzwanie dla wojska a zatem i dla oferenta systemu-SoftBlue. Taki kontrakt byłby około 20 razy większy niż kontrakt obecny z BZWBK, to przypuszczenie. Miałoby to sens, gdyby było rozeznanie jak skalowc taki biznes na rynek amerykanski ;-)
    Kto wie?
    Jutrzejsze kolejne wzrosty uczą pokory dla rynku.
    Korzystanie z małokalorycznych wieści, nawet z takiego forum, to specjalność nasza-no nie?
    Szczęśliwego Nowego Roku i pora w drogę na Sylwestra

• Re: Blog Pilabu a nie SoftBlue :-) Autor: ~PILA [193.218.148.*]
    Palantir obecnie wchodzi w zbliżone zakresy co ...PiLab. Obie firmy w Stanach są ziarenkami maku na pustyni bezużytecznych danych, zwanych Big Data, nadal niezrozumianych i niezagospodarowanych.
    ==============
    cytat:
    "It’s the one currency used by almost every company.
    Palantir Technologies, the data analytics company that counts government agencies including the FBI and CIA as clients, is capitalizing on the currency used by nearly every company: data.
    “Data is now the most common currency and it is now the most interesting currency,” explained Ryan Beiermeister, product development lead at Palantir, speaking at Fortune‘s Most Powerful Women Next Gen conference in San Francisco on Tuesday. Beiermeister said that companies that are willing to engage with every aspect of their customer data are seeing the power in mining this information and driving insights.
    Palantir, which brought in $1 billion .... in 2014, has been working with Wall Street firms to detect fraud, and with pharmaceutical companies looking to expedite the development of new drugs. But the company is also exploring partnerships with food companies and .....ubezpieczeniowe.... giants.
    As an example, Beiermeister cited the way Palantir is helping Hershey’s Chocolate better understand how and where their chocolates sell in stores. For instance, Palantir and Hershey’s were able to mine customer transaction and store data to figure out that when Hershey’s chocolate is placed next to marshmallows, it increases sales.
    Palantir, which is reportedly valued at $20 billion, is also working with Zurich I.... Company to develop data mining software to determine how to price policies more accurately.
    Of course, more data also brings more vulnerability. Palantir is working with companies to effectively monitor breaches."
     etc etc
    ================================
    O ile Palantir przez te działania niszowe wzrośnie o 2%, to PiLab wzrośnie o 200%. To dla mnie frajda widziec jak spece z Palantira czytają ze zdumieniem , że tak szybko wyrosła im konkurencja.
    Co lepiej? Dzielić się rynkiem - TO NATURALNE,
    czy
    kupić ich (tj. Pilab-a nie odwrotnie, haha haha) za 500 mln dolarów i dać wolną ręke na dalszy rozwój. Profesjonalne patenty sa w tej chwili tyle warte i znamy przypadki kupienia calej firmy , patrz co zrobił SONY w dziedzinie fotografii, tylko pod patenty obecne i te w końcowej fazie przygotowania.
    Witam Nowy Rok - Rok PiLabu.
    Brak respektu dla rozwiązań starszego brata, tez z litera P w logo, jest naturalny; pokolenie to ok 12-15 lat, tyle lat powoduje ze metodologia Polaków ma większą lekkość użytkowania i.... i.... i.... .
    Jak na pierwszy dzień w płatkami śniegu wystarczy.
    Ciekawe kiedy system Pialabu lub palantira po raz pierwszy pozwoli dowieść po ilu miliardach czy bilionach kolejnych platków śniegu wzór będzie identyczny i blizniaczy. A może kolejne płatki są jak czlony rozwinięcia liczby PI, są indywidualistami niepowtarzalnymi.
    Ciekawe, że w kryminalistyce przyjmuje się odciski palilarne jako unikatowe, a nikt tego ani doświadczalnie ani teoretycznie nigdy nie udowodnił :-)
    ====================================

• Blog Pilabu - kolonizacja Ameryki :-) Autor: ~PILA [193.218.148.*]
    refren:
    patentowanie, to taka żelazna podstawa wejścia na rynek amerykański, jak wiele lat temu zbudowanie drogi żelaznej przez tereny Indian. Kolonizacja informatyczna Ameryki to nowe wejście Polaków w stosunku do poprzednich kolonizacji ;-) To wejście z wyższym poziomem informatyzacji, to wnoszenie nowej kultury na wydmy i piachy amerykanskich pustyń i suszy zwanych popularnie Big Data, z powodu dotychczasowego braku urodzaju. Pilab to budowanie oaz i życia w Big Data.

Krystian Piecko - Related organizations:
    03/19/15 - 20150081747 - Computer implemented method for creating database structures without knowledge on functioning of relational database system
    Computer implemented methods for storing ad hoc relations between previously unrelated database objects assigned to different database structures using an.....

03/05/15 - 20150066986 - Computer-implemented method for improving query execution in relational databases normalized at level 4 and above
    Computer implemented methods for executing a database query in a database using an electronic computing device are presented, the method including:....

01/01/15 - 20150006507 - Database hierarchy-independent data drilling
    Computer implemented methods for database hierarch-independent data drilling are presented including: a. selecting one of at least two database structures each having data, where the at least two database structures include, at least two distinct paths that lead from a first of the at least two database structures to a...
    Inventors: Krystian Piecko (Pilab S.a.)

10/02/14 - 20140297693 - Computer implemented method for storing unlimited amount of data as a mind map in relational database systems
    A computer implemented method for creating and managing a database system comprising data structures for storing, in a memory, data and relations between the data, the method comprising the steps of creating a mind map structure wherein each node of the mind map represents a set in the first data...
    Inventors: Krystian Piecko (Pilab S.a.)

###
    refren:
    patentowanie, to taka żelazna podstawa wejścia na rynek amerykański, jak wiele lat temu zbudowanie drogi żelaznej przez tereny Indian. Kolonizacja informatyczna Ameryki to nowe wejście Polaków w stosunku do poprzednich kolonizacji ;-) To wejście z wyższym poziomem informatyzacji, to wnoszenie nowej kultury na wydmy i piachy amerykanskich pustyń i suszy zwanych popularnie Big Data, z powodu dotychczasowego braku urodzaju. Pilab to budowanie oaz i życia w Big Data.
    PILA

• Re: Blog Pilabu - kolonizacja Ameryki :-) Autor: ~PILA [193.218.148.*]
    Kolejny wyjazd do Stanów.
    A z innej beczki,. Spoglądamy na EC2, gdzie szukałbym prostego dotarcie do paru jednostek rzadowych i aby zarobic ok 5 mln złotych. Trzeba by spędzić 2 tygodnie. Dałoby to kopa obu firmom, przy czym dla Pilabu bylaby to pestka idobre cwiczenie na nowy rok. Szef EC@ doskonale przygotowany do takiej dyskusji. Zreszta prezes stowarzyszenia o znacznych wpływach.
    ======
    Acha, wejście w konkurs dla banku w Stanach jest warte ogromnych pieniędzy i obecnie Stany potrzebują narzedzi optymalizacji i redukowanie strat by być konkurencyjnymi w sytuacji przekrętów w kontaktach z Chinami i rozliczeniami. Rynek dla PiLabu coraz mocniej nagrzany.

PILA

• Re: Blog Pilabu - kolonizacja Ameryki :-) Autor: ~ab [89.70.132.*]
    Rynek nagrzany tylko PILAB nic na tym nie zarabia :)
    5mln pestka?
    Niech wykażą chociaż 10 zł zysku.
    A tu obiecują że najbliższy zysk za 3 lata.
    W tym czasie dla odmiany takie np PZU zarobi 3 mld zł i wypłaci akcjonariuszom około 10zł zysku na akcje.
    30% w samych dywidendach.
    Tutaj tylko obietnice.
    Już za chwileczkę, już za momencik piątek z Pankracym będzie sie kręcić.
  • Re: Blog Pilabu Autor: ~max [94.254.128.*]
    Widać że w zeszłym roku zależało na kursie komuś żeby się cyferki w raporcie zgadzały ,w nowym roku nikt się nie interesuje kursem i w najbliższym czasie dojdą raporty na grubym minusie i nic nie zapowiada na razie pod co miałoby rosnąć .
    Jeśli nie będzie konkretnego info z mega informacją to niestety , ale wycena nie będzie ciekawa .
    Obserwuje tą spółkę dosyć długo obracałem akcjami w jedną i drugą stronę i szczerze mówiąc coraz bardziej zaczynam wątpić w sukces . Koszty utrzymania firmy i ludzi są potężne i prędzej będzie nowa emisja, aniżeli jakiś sukces .
  • Re: Blog Pilabu, zawarcie-istotnej-umowy-konsorcjalnej z 2012 nadal trwa Autor: ~PILA [193.218.148.*]
    po pierwsze:

STATUT MEGA SONIC S. A.
    POSTANOWIENIA OGÓLNE
    Założycielami Spółki są dotychczasowi wspólnicy spółki przekształcanej tj.:
    a) Andrzej Gluza;
    b) Aneta Ewa Długołęcka;
    c) Sergiusz Borysławski; (mój przypisek obecnie w Radzie Nadzorczej PiLabu S.A.)
    ......
    e) Paweł Wieczyński... -(mój przypisek: obecnie Prezes PiLabu S.A.)
    ...
    =========================================================================================

po drugie:
    https://pilab.pl/zawarcie-istotnej-umowy-konsorcjalnej/
    Zarząd spółki piLAB S.A. z siedzibą we Wrocławiu (wroclaw ul Rzeźnicza ) informuje,
    wpłynęła umowa zawarta w dniu 18 czerwca 2012 r. pomiędzy piLabem (występującym jako Konsorcjant) a „Mega Sonic Co. Ltd” sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie występujący jako Lider Konsorcjum. Przedmiotowa umowa określa szczegółowe warunki współpracy w zakresie sprzedaży programów komputerowych Herakles i Alkmena, wraz z towarzyszącymi im utworami (dokumentacja, materiały informacyjne, itp.), tworzonymi przez Emitenta.
    Strony przedmiotowej umowy będą współpracować ze sobą niezależnie i zawiązały konsorcjum, którego celem jest wspólne uczestnictwo w sprzedaży w/w oprogramowania na rzecz osób trzecich i w tym celu będą składały określone oferty na rzecz zamawiających. Przedmiotowa umowa została zawarta na czas nieokreślony.
    Zarząd Emitenta podjął decyzję o publikacji informacji o zawarciu niniejszej umowy, ze względu na jej możliwy istotny wpływ na sytuację finansową Spółki w przyszłości. piLAB S.A. zwraca również uwagę, że w wyniku zawiązania w/w Konsorcjum będzie miał dostęp do szerokiej bazy potencjalnych klientów, mogących stać się odbiorcami oferowanego oprogramowania."
    Nie znam daty trwania umowy, ale od tego czasu obie firmy sa juz pod jednym adresem kontaktowym; CIEKAWE.
    ==========================================================================================

po trzecie:
    PiLab and MegaSonic mieszczą się teraz pod tym samym adresem co z pewnoscia ułatwia działania:
    A ostatnie wiadomosci o kontraktach na :

Raport Bieżący nr 01/2016, Tytuł: Podpisanie umowy na kompleksową realizację laboratorium cyfrowego 
    Treść: 
    Zarząd Mega Sonic S.A. ("Emitent", "Spółka") informuje, że  w dniu 05.01.2016 r.  Emitent  podpisał - jako wykonawca – z jedną z działających na polskim rynku spółek informatycznych, posiadających własny dział badawczo-rozwojowy, umowę na kompleksową realizację laboratorium cyfrowego o wartości netto PLN  37.828.000,- 
    Realizacja przedmiotu umowy przewidziana jest w terminie do 29 grudnia 2017 r. 

Raport Bieżący nr 02/2016 Tytuł: Podpisanie umowy na rozbudowę centrum badawczo-rozwojowego na potrzeby realizacji badań analizy i detekcji zagrożeń cybernetycznych
    Treść: 
    Zarząd Mega Sonic S.A. ("Emitent", "Spółka") informuje, że  w dniu 12.01.2016 r.  Emitent  podpisał - jako wykonawca – kolejną, znaczącą umowę z jedną z działających na polskim rynku spółek informatycznych.  Umowa dotyczy rozbudowy centrum badawczo-rozwojowego na potrzeby badań analizy i detekcji zagrożeń cybernetycznych.
    Wartość umowy wynosi netto PLN 49.534.000,- 
    Realizacja przedmiotu umowy przewidziana jest w terminie do 30 czerwca 2018 r.

TO RAZEM DAJE
    87,362 mln zł

To wszystko pod adresem identycznym:
    Kontakt,
    Adres, ul. Rzeźnicza 32-33,
    50-130 Wrocław

PiLab SA, ul. Rzeźnicza 32-33 50-130 Wroclaw, Poland

(PiLab USA, 2479 East Bayshore Road, Suite 205, Palo Alto, CA 94303)

PILA

PS. Innowacje z ulicy Rzeźniczej 32-33, są coraz lepiej "opłacane", to cieszy.
  • Re: Blog Pilabu, zawarcie-istotnej-umowy-konsorcjalnej z 2012 nadal trwa Autor: ~ab [89.70.132.*]
    Tysiące słów a brakuje ciągle jednego.
    ZYSK
  • Re: Blog Pilabu, zawarcie-istotnej-umowy-konsorcjalnej z 2012 nadal trwa Autor: ~PILA [193.218.148.*]
    Pan Tadeusz to tysiące słów, brak zysku a jaka klasa i jakie zachwyty.
    A odnośnie pytania to co cenisz bardziej
    -podany wysoki zysk ( takich firm na giełdzie sporo, bo podaja tabelki od ich księgowych, na polecenie prezesów)
    czy wolisz informacje o wezwaniu lub o przejęciu na przełomie 2016/2017?

Sprzedałeś dzisiaj te 5 akcji czy twó?j kolega, :-)
    Swoja drogą Pilab ma refleks żółwia i nie umie reagować ani na twoje oczekiwania, ani na stan rynku, ani na brak obrotów. Nie ma go na widoku, jak np COMARCH., który góruje nad calym miastem - sprytnie powieszonym logo na chyba setnym pietrze wielkosci boiska tenisowego.
    Dobrej nocy
    PILA.

• Re: Blog Pilabu, zawarcie-istotnej-umowy-konsorcjalnej z 2012 nadal trwa Autor: ~ab [89.70.132.*]
    Pan Tadeusz to ogromny zysk.
    Sprzedaż milionów książek przez kilka wieków.
    Co sprzedaje PILAB i ile?
    NIC, od lat NIC

Już za chwileczkę już za momencik piątek z Pankracym będzie się kręcić.
    Słowa słowa słowa,
    Czy poczyta te słowa Zarząd PiLabu S.A. i odtajni plany?
    TO co było łatwe dla 6 osobowej załogi w debiucie na NC, a może tylko 3 osobowej załogi teraz jest aktualne?
    Teraz pracuje 10 razy więcej fachowców. Jak podpisywać kontrakty krajowe pokazuje Mega Sonic. A gdzie u Was Panowie i Panie synergia:-)
    Nauczcie Mega Sonic jak zdobywać rynek Doliny Krzemowej. Każde 70 tys akcji w Mega ,po kilkakroć zliczane, potwierdza, iż czasami to co pod ręką, pod tym samym adresem, jest trudne do percepcji przy ważniejszych hasłowo celach.
    Dzisiaj ktoś nie chce by mu okazja uciekła; zobaczymy.
    3,33% to pierwszy krok. To lepiej niż 3,14% :-)

Wiesz jaki jest najbardziej prawdopodobny scenariusz dla PILAB.

Jeżeli nie powiedzie się kolejnej emisji akcji będzie UPADŁOŚĆ.
    Nikt wam kredytu nie udzieli a na emisje obligacji, też nikt się nie nabierze.
    Dlatego, że spółka rok za rokiem generuje miliony zł strat.

Co do kursu, checie trzymać wysoko aby potem można było wyjść z maksymalnym zyskiem z lockupu na posiadane akcje.
    I tyle w temacie.
    Takich cwaniaków na giełdzie było już masę.

Twoje słowa są jak źródlana woda na gorące głowy polsko-amerykanskiego kierownictwa firmy. Zbudowali doskonałe kontakty w firmie i otwarcie na najlepsze promowane pomysly i rzemiosło w mieście z matematycznymi tradycjami.
    Po latach było rewolucyjne Elwro, ale padło bo miało za dobry komputer a za mało siły przebicia. RIAD był promowany....
    Pilab musi walczyć o siłę przebicia. Do roboty-Panowie i niedoceniane Panie. Bieżące zyski sa istotne co wynika z przebojowego okresu Optimusa. Mamy na to rok. Odpuszczono archiwizacje, bo to mało wazne w Stanach. Ale pare kontraktów w Polsce to lepszy odbiór w Stanach. Ceni się nasze wdrożenia, bo liczy sie zdolność finalizowania projektów i umów. W tym MegaSonic jest dobry ale nie optymalizuje/maksymalizuje zysków. Amerykanie na PiLabie, mniej gadania - więcej podpisywania umów, inaczej po co kupiliście akcje? Lepsze dwie umowy po np 5 mln zlotych/dolarów niż kolejna wersja przestrzeni Pilabu.
    Wasza przestrzeń obliczeniowa ma sens , gdy jest widoczna i jest celem walki by u Was być kolejnym wielkim klientem.

Z konferencji i wyjazdów z Urzędem Patentowym do Stanów
     oraz z udziału w innowacjach polsko-amerykanskich,
    wynika ich niezwykła przebojowość Pilabu i głownego technologa i wizjonera Krystiana Piećki...ale przebojowość w technologii i rozwoju i wdrażaniu przestrzeni obliczeniowej pilabowej, np w Banku Zachodnim WBK, w firmie windykacyjnej itd, ale bez szacunku dla walki o zyski jest kołnierzem z lisa na ....białej koszuli.
    Warto poczytać kodeks spółek: celem działania firmy są zyski.
    Proste i oczywiste.
    Z Twoja Kolego (moge tak pisać?) pomocą, otworzymy Panom z MagaSonic i Pilabu, oczy na 360stopniowe pole obserwacji.
    Ja wole pole 720 stopni, bo jest lepszy pęd, a nie wahadło :-)

Obaj wiemy iż od strat do zysków przeskok wynika z psychiki i decyzji-decyzji-od dzisiaj ZARABIAMY.
    PILA

4 mln strat rocznie.
    Pokaż pieniądze zamiast zmyślać.
    Zysk ma być za 3 lata. To mi wystarczy.
    PILAB to bankrut.
    O nas
    PiLab SA jest jedną z najbardziej obiecujących polskich spółek technologicznych. Firma intensywnie rozwija się dzięki unikatowej, opatentowanej technologii i stałej współpracy z managerami z Krzemowej Doliny.

ul. Rzeźnicza 32-33, 50-130
    Wrocław, Poland
    Tel.: +48 71 707 21 74
    Bankrut w ruinie-czyli ..... kwitnie.
    Koniec dyskusji
    PILA
    Pokaż raport finansowy, który potwierdzi, że PILAB nie jest bankrutem.
    Przy 4 mln strat rocznie za 2, 3 lata.
    BANKRUT

Możesz pisać te kwieciste bzdury.
    RAPORT FINANSOWY kolego.
    "Zarząd PiLab S.A. z siedzibą we Wrocławiu („Spółka”, „Emitent”) informuje, że w dniu 03.11.2015 do siedziby Spółki wpłynęła umowa zawarta z podmiotem z grupy bankowej na dostawę platformy analitycznej PiLab. Wartość przedmiotu umowy wynosi 690.027,81 PLN netto, przy czym kwota ta może dodatkowo  wzrosnąć w przyszłości z tytułu świadczenia przez Emitenta usług wsparcia oprogramowania (maintenance)."

......co w konsekwencji przyczyni się do wzrostu osiąganych przez klienta wyników finansowych.

"Zarząd Emitenta zdecydował o publikacji powyższej informacji z uwagi na jej istotny wpływ na sytuację finansową Spółki i perspektywy rozwoju produktu w kraju i zagranicą, szczególnie, że raportowana umowa dotyczy
     t r z e c i e g o prowadzonego projektu o identycznym charakterze. Ponadto określona wartość świadczeń wynikających z przedmiotowego kontraktu przekracza 20% wartości kapitałów własnych Emitenta wykazanej w ostatnim opublikowanym sprawozdaniu finansowym."

ZATEM 3 takie projekty!
    A ile mniejszych? Miało być okolo 20 realizowanych projektów, wg raportu okresowego.

Ponad 20% kapitałow Emitenta oznacza łącznie okolo 25-30 mln zl. A zysk to trzy razy 690 tys czyli ok 2 mln zlotych.
    To byloby ok 10% marży, a to raczej bywa znacznie wiecej.... Na to liczymy.

Dodatkowo mamy...... "rozpoczęcie skalowania sprzedaży systemów jako gotowego rozwiązania".

Takie skalowanie w Dolinie Krzemowej oznacza ok 20 mln przy rzędowosci najmniejszej. Faktycznie , kwestia terminów nie jest podana o ile nie świadczy o tym stwierdzenie, że do 2 lat mamy finał skalowania. A od tego czasu mimelo pol roku. Zatem poltora roku gwarantowane bez emisji do duzych zyskow netto.
    To moje wyliczenia, przy skromnośći zarządu Pilabu.
    Ale to ja ryzykuje kasę i półtora roku jest dla mnie OK.
    PILA
    Dzięki Tobie porzadkuje moje wstępne szacunki - dzięki.

Już w lutym będą wyniki za 4 kwartał.
    600 tyś - 4 mln policz sobie.
    Jak nie ma zysku to PILAB jest BANKRUTEM

http://pilab.pl/wp-content/uploads/2015/11/IIIQ_2015_PL.pdf
    strona 6
    tam jest wszystko

Zysk (strata) netto -4 596 586,99

Jak w tej kratce pojawi się + to możemy pogadać

co trzeba wiedzieć o PILAB
    Podstawowe pytanie.
    Komu PILAB zapłącił 3mln zł i za co (usługi obce)
    Wynajmujecie Hindusów?
    Co oznaczają te koszty, wyprowadzacie kasę ze spółki ?
    Środki pieniężne na początek okresu
    2 326 326,78 zł

Środki pieniężne na koniec okresu 2015, po 3 KW
    24 389 580,19 zl
    Nie 600 tys ale ok 2,500 tys
    a po drugie od stycznia 2015 do konca 3 kw zostalo w Spolce 24,4 mln zl
    Zatem na dwa lata starczy nawet z murzynkami i hinsuskami :-)
    PILA
    Puls Biznesu napisal że wejscie z kontraktem w Stanach do konca 2016 roku, nieźle, co ?

To są pieniądze z emisji akcji.
    Do tej pory praktycznie nic nie zarobiliście.
    5,2 mln kosztów przez 3 kwartały. W tym czasie przychód ze sprzedaży 0,6 mln.
    Widzisz problem.
    Macie 10X większe koszty niż przychody.
    W 2015 roku PILAB wyemitował akcji za 27 mln
    W styczniu 2015 roku PILAB miał 2 mln zł

W okresie styczeń listopad koszty wyniosły 5 mln.
    Gdyby nie emisja akcji PILAB już był by bankrutem

Takie są fakty i to wynika z raportu finansowego.
    Nie bzdury o dolinie krzemowej.
    Powiem ci jeszcze coś ciekawego o tej firmie.
    PILAB na wynagrodzenia przeznaczył w 3 kwartale 504 696,47 zł
    Teraz obejrzyj to zdjęcie
    http://pilab.pl/company/nasi-pracownicy/
    naliczyłem tam 47 osób to jest koszt pracodawcy 3580 zł na 1 pracownika

2100 do ręki na pracownika.
    Czy w takim razie to zdjęcie pokazuje prawdę o PILAB?

Teraz pozyskałem kilku nowych inwestorów dla Pilabu, gdy Oni zobaczyli jakie są pensje tak dobrych informatyków.
    Np. Ci ze zdjęć, w innych firmach informatycznych, mają natychmiast po 14-16 tys zl miesięcznie. Czemu nie odchodzą?
    To, że są w Pilabie i pracują - o czym sami piszą z zachwytem, to zagadka - co ich tam trzyma? Podane wynagrodzenie to średnia wroclawska....w Pilabie sa dodatkowe atuty, co widać.
    Na koniec co trzyma Ciebie i mnie w Pilabie :-)
    Acha, chciałem powiedzieć, ze nie bardzo rozumiesz na czym polega kredytowanie ogromej ilości dzialań gospodarczych.
    Bank-kredyty, to naczynia krwionośne biznesu. Mamy czas inwestowania i czas nadzwyczajnych zbiorów i czasami bankructwa.
    Pilab rozwija biznesy pozyskując wiele milionów ( zobacz jak skutecznie) od inwestorow, na co jest nasza zgoda i poparcie.
    Na koniec roku 2016 będzie wiadomo, jakie miliony w negocjowanych Kontraktach w USA, są w ich zasięgu. Kilku Amerykanów z Doliny Krzemowej traci czas tygodniami w Polsce w Pilabie , potem są w Stanach itd itd. Ustawiczny wyścig z czasem, bo na sukces rezerwujemy teraz okolo półtora roku.
    Mamy cudowny czas nie martwienia sie o miliony na niezbedne koszty i pensje. Zreszta pomagasz nam je podliczać i od stycznia do końca roku 2015, sam widzisz jakie mamy nadmiary forsy na te cele. Dokladnie to poznamy w lutym-jak napisałeś.

Co zmusza szereg legendarnych informatyków/biznesmenów polskich od pracy z informatykami w pięknym budynku na ulicy Rzeźniczej, koło wrocławskiego Rynku?
    Dziękuje Ci za stale te same wątpliwości - to pomaga w informowaniu o postępach w Pilabie. Dziękuję.

PILA

Czy znam odpowiedź:
    5 milionów kosztów to bankructwo za 3 lata., tak napiszesz?
    Sorry, że sobie zartuję. Oceniasz racjonalnie firmy na NC i WGPW i generalnie też tak czynie. Dopiero dobra znajomosc firmy sklania mnie do wysiłku trwania i wspierania Spółki. Może 3% spólek na to zasługuje.

W 2017 roku zaproszę Ciebie na spotkanie - jestem spokojny o atmosferę i o to,że Pilab już nie będzie kopciuszkiem.
    Kto typował pana Krystiana Piećko do czołówki polskich biznesmenów w 2 lata po debiucie? Obok niego wytypowano kolosy zatrudniające po 500 pracowników. Ale cieszy mnie nadchodzący rok 2017, bo zwykle duże kontrakty, po ratach comiesiecznych czy kwartalnych muszą być rozliczane w tym okresie.
    pozdrawiam
    PILA

Dnia 2016-01-14 o godz. 23:19 ~PILA napisał(a):
    > Teraz pozyskałem kilku nowych inwestorów dla Pilabu

Czyli jednak kolejna emisja akcji :)
    Bo w jaki sposób można pozyskać inwestora w spółce akcyjnej.
  • Re: Blog Pilabu, zawarcie-istotnej-umowy-konsorcjalnej z 2012 nadal trwa Autor: ~fox [31.174.82.*]
    To tym lepiej dla Pilabu. Mają mniejsze wydatki. Ci ludzie pracują tylko na kieszonkowe natomiast mają opcje na akcje. Wiara w wysoki kurs akcji motywuje do pracy w tej firmie.
    2100 zarząd tam nie zarabia. Jak to odliczysz to wyjdzie, że ci ludzie dostają tam najniższą krajową.
    Który dobry informatyk pójdzie pracować za taką stawkę?
    Prawdopodobnie to są jacyś studenci.
[x]
DATAWALK 7,59% 139,00 2026-05-06 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.