• wyrafinowany Autor: ~_ppp_ [31.135.22.*]
    wyrafinowany skup - moja definicja kupić jak najwięcej jak najtaniej :)
    Ps. a później iść drogą WWL
  • Re: wyrafinowany Autor: ~ben [213.227.87.*]
    dobre uśmiałem się :)
    ale ty nie żartujesz co ?
  • Re: wyrafinowany Autor: ~alan [217.70.49.*]
    ppp

Długo trzymasz Colina ?
  • Re: wyrafinowany Autor: ~sweet [217.99.123.*]
    ale muszę przyznać ppp, że robisz duże wrażenie.
    Skupujesz nie wpływając na cenę. To rzadka umiejętność. Szacun.
  • Re: wyrafinowany Autor: ~ja [79.187.210.*]
    ppp wszedł na tego śmiecia przed wynikami , wpakowała się chlopina w śmiecia i badziewia....
  • Re: wyrafinowany Autor: ~ghh [5.172.247.*]
    ppp miał w swojej historii dobre strzały, ale z COL mu nie wyszło :)
  • Re: wyrafinowany Autor: ~_ppp_ [31.135.22.*]
    Dnia 2015-04-08 o godz. 16:17 ~ghh napisał(a):
    > ppp miał w swojej historii dobre strzały, ale z COL mu nie wyszło :)

ostatnio mam same dobre strzały - zawsze biorę perspektywę 3-4 miesięczną na osiągnięcie celu
    Ps. nie zastanawia Was dlaczego nie chce spadać np. do 3,1x czy jak niektórzy twierdzą 2,8x?
  • Re: wyrafinowany Autor: ~ben [31.61.136.*]
    wyjdźcie z tej zamrażarki.
    zapraszam na Vigosys. Robią mądrzejsze rzeczy niż te badziewne cukierki :). Niektóre to na nawet w kosmosie były :)
    Dnia 2015-04-09 o godz. 11:08 ~ben napisał(a):
    > wyjdźcie z tej zamrażarki.
    > zapraszam na Vigosys. Robią mądrzejsze rzeczy niż te badziewne cukierki :). Niektóre to na nawet w kosmosie były :)

Bilans, rachunek wyników jest OK,
    ale wskaźnikowo już nie jest tak kolorowo
    http://www.biznesradar.pl/wskazniki-wartosci-rynkowej/VGO

zobacz na wskaźniki COL
    http://www.biznesradar.pl/wskazniki-wartosci-rynkowej/COLIAN

ale życzę sukcesów.
  • Re: wyrafinowany Autor: ~Lipo [77.255.101.*]
    Mnie to nie zastanawia. Ja jestem przekonany, że tak ustawił to wąs wraz z pomagierami. Przedtem bylo to pejsate Erste a teraz może jakas inna szulernia. Przedtem potrafili trzymać miesiącami kurs na 3.6. Teraz się umówili na 3.3. Ale perspektywa jest podobna tzn. długi trend boczny aż do zmęczenia drobnych. Nie życzę Ci źle kolego ale jest duże prawdopodobieństwo, że ten Twój horyzont na uzyskanie jakiegokolwiek zysku może być o wiele za krótki.
  • Re: wyrafinowany Autor: ~ben [213.227.87.*]
    rodząca sie w bólach hossa jest wybiórcza. Pewnie przyjdzie na koniec jakies szarpniecie, jedno, dwudniowe na COL, ale 3,6 nie pęknie. Jest masa spółek startujacych z niskiego pułapu płacących dywidendy i w miarę tanich. Przy takiej konkurencji COL to śmieć.
    Dnia 2015-04-09 o godz. 13:10 ~ben napisał(a):
    > rodząca sie w bólach hossa jest wybiórcza. Pewnie przyjdzie na koniec jakies szarpniecie, jedno, dwudniowe na COL, ale 3,6 nie pęknie. Jest masa spółek startujacych z niskiego pułapu płacących dywidendy i w miarę tanich. Przy takiej konkurencji COL to śmieć.

kupując dzisiaj i sprzedając po 3,60 masz prawie 10% zysku - a na lokacie góra 1-3
    Ps. co do innych spółek - rzeczywiście można więcej zarobić, ale i ryzyko jest większe - ja chyba starzeję się, że coraz rzadziej inwestuję w ryzykowne spółki ;)
    Dnia 2015-04-09 o godz. 12:02 ~Lipo napisał(a):
    > Mnie to nie zastanawia. Ja jestem przekonany, że tak ustawił to wąs wraz z pomagierami. Przedtem bylo to pejsate Erste a teraz może jakas inna szulernia. Przedtem potrafili trzymać miesiącami kurs na 3.6. Teraz się umówili na 3.3. Ale perspektywa jest podobna tzn. długi trend boczny aż do zmęczenia drobnych. Nie życzę Ci źle kolego ale jest duże prawdopodobieństwo, że ten Twój horyzont na uzyskanie jakiegokolwiek zysku może być o wiele za krótki.

zobaczymy dotąd miałem nosa do spółek, może i tym razem mnie nie zawiedzie ;)
    Ps. a horyzont zawsze można wydłużyć mam czas ;)
    Dnia 2015-04-08 o godz. 15:39 ~sweet napisał(a):
    > ale muszę przyznać ppp, że robisz duże wrażenie.
    > Skupujesz nie wpływając na cenę. To rzadka umiejętność. Szacun.

to są lata doświadczenia, jak ja będę wychodził, to większość będzie łykać jak młode pelikany
    Ps. nie będę ukrywał, że niektórych (np. sweet-a) wpisy pomagają wystraszyć niedoświadczonych inwestorów, a mi umożliwiają tanie zakupy.
  • Re: wyrafinowany Autor: ~Troll [89.70.171.*]
    @_ppp_ Jakbyś miał lata doświadczeń i kapitał to byś się w taki syf nie bawił. A tutaj cały czas pajacujesz jak to się obkupiłeś. "Grasz" to sobie graj, ale naprawdę nie musisz w każdym wątku wypisywać jak to wszystkich wydymałeś i trzymasz kurs za pysk . Ja wiem jedno Wąs wydyma Ciebie. Bez pozdrowień
    ppp jak sam napisałes starzejesz się, wiec i czasu masz coraz mniej a tu żeby zarobić na tym śmieciu stracisz pare lat a i po co ..... i jeszcze jedno ciągle piszesz o wskaźnikach że takie super itd może i tak ale co z tego ...... Colian to syf i badziew , wiem co piszę bo kiedyś go kupiłem i tak czekam i czekam i czekam żeby wyjść na swoje i chyba długo jeszcze przyjdzie mi poczekać ......
    Autor: ~ja [79.187.210.*] 2015-04-08 15:52
    ppp wszedł na tego śmiecia przed wynikami , wpakowała się chlopina w śmiecia i badziewia....

To teraz mozna sobie porównać jaki ma zwrot przez ten czas na COL a jaki by miał na WWL gdyby tam wszedł
    przed wynikami 19.03.15 - kurs WWL 1166 teraz 1341 czyli + 15 %

Żle przeczytał raporty albo coś nie zrozumiał do końca.

Dnia 2015-04-09 o godz. 18:01 ~alan napisał(a):
    > Autor: ~ja [79.187.210.*] 2015-04-08 15:52
    > ppp wszedł na tego śmiecia przed wynikami , wpakowała się chlopina w śmiecia i badziewia....
    >
    > To teraz mozna sobie porównać jaki ma zwrot przez ten czas na COL a jaki by miał na WWL gdyby tam wszedł
    > przed wynikami 19.03.15 - kurs WWL 1166 teraz 1341 czyli + 15 %
    >
    > Żle przeczytał raporty albo coś nie zrozumiał do końca.
    >

Alanie, a co Ty się tak przejmujesz moimi decyzjami?
    Dzisiaj WWL jest liderem, a jutro nic nie stoi na przeszkodzie, żeby COLian go wyprzedził (może inwestorzy zrealizują zyski na WWL i przeskoczą na inną spółę z branży).
    Jeżeli chodzi o moją wiedzę (umiejętność analizy finansowej) - to spokojnie mogę nazwać się specjalistą.
    Ps. widzę, że trollowanie się zaczęło - a to oznacza, że ch..owo im idzie odbieranie ze słabych rączek - nie będę ukrywał, że jest mi to na rękę - bo nie muszę się wysilać, by tanio kupić :), choć przy tych obrotach to siorbanie, a nie zakupy.

ppp Przyjacielu jakie siorbanie się nic nie dzieje nic dobrze ktoś napisał w warzywniaku mają większe obroty colian to śmiec I im wcześniej to sobie uzmysłowisz tym lepiej .... trudno z tego śmiecia wyjść z ilością 5 tysięcy papierów żeby nie ściągnąć kursu o 5% w dół i k czym tu mowa ...... masakra
    Dnia 2015-04-09 o godz. 20:15 ~ja napisał(a):
    > ppp Przyjacielu jakie siorbanie się nic nie dzieje nic dobrze ktoś napisał w warzywniaku mają większe obroty colian to śmiec I im wcześniej to sobie uzmysłowisz tym lepiej .... trudno z tego śmiecia wyjść z ilością 5 tysięcy papierów żeby nie ściągnąć kursu o 5% w dół i k czym tu mowa ...... masakra

o czym Ty piszesz, przedwczoraj miałeś okazję "wyjść" stały zlecenia na K po 10 k, jak jedno zostało zapełnione to następne się pojawiało, wiem wiem cena nie taka, na dobrą cenę trzeba cierpliwie czekać, a kto nie ma cierpliwości niech szuka szczęścia gdzie indziej, ale czy znajdzie?
    Autor: ~_ppp_ [31.135.22.*] 2015-04-09 19:37

Dzisiaj WWL jest liderem, a jutro nic nie stoi na przeszkodzie, żeby COLian go wyprzedził

Oj bardzo dużo stoi na przeszkodzie żeby Colian wyprzedził WWL.
    Problem w tym ze Wawel nie tylko dzisiaj jest liderem , ale bije Coliana na głowe cały czas.
    Jeżeli cofniemy sie np 5 lat do 9.04.2010 r to :

Colian miał wtedy kurs 4,38 czyli stracił przez 5 lat 24 %
    Wawel miał wtedy kurs 340 zł czyli zyskał przez 5 lat 294 %

Porównywanie tych dwóch spółek to tak jak by ktoś porównywał starego zdezelowanego
    Fiata 126P do najnowszej wersji Mercedesa.

Dnia 2015-04-10 o godz. 07:59 ~alan napisał(a):

>
    > Colian miał wtedy kurs 4,38 czyli stracił przez 5 lat 24 %
    > Wawel miał wtedy kurs 340 zł czyli zyskał przez 5 lat 294 %

Punkt widzenia zależy od stopnia zaangażowania w spółkę kapitału :),
    więc sam widzisz, ile ma COL do nadrobienia, bo jak sam wiesz wskaźnikowo
    C/WK dla WWL to ok. 5 źródło: http://www.biznesradar.pl/wskazniki-wartosci-rynkowej/WAWEL
    C/WK dla COL na dzień dzisiejszy to ok. 0,6 źródło: http://www.biznesradar.pl/wskazniki-wartosci-rynkowej/COLIAN

Czyli jak COL wyrówna się z WWL w zależności C/WK/ to jego cena sięgnie ok. 12 zł :), czyli należałoby życzyć sobie wzrostów rodem z 11bit :) - ale wszystko w rękach inwestorów - szczególnie funduszy.
    Pozdrawiam

• Re: wyrafinowany Autor: ~h-j [83.7.3.*]
    to byly ustawki - wisialy po 5 sek
    Dnia 2015-04-10 o godz. 15:09 ~h-j napisał(a):
    > to byly ustawki - wisialy po 5 sek

wisiały cały dzień, a jak tylko niecierpliwcy oddali, to pojawiało się nowe zleconko - na tym właśnie polega wyrafinowany skup (zebrać jak najwięcej jak najtaniej).
  • Re: wyrafinowany Autor: ~Troll [89.70.171.*]
    a Ty dalej pajacujesz z tym swoim wyrafinowanym skupem... zgrozaaa. Lepiej wykup wszystkie Grześki z warzywniaka
    ppp_ [31.135.22.*] 2015-04-10 09:57

Punkt widzenia zależy od stopnia zaangażowania w spółkę kapitału :), 
    więc sam widzisz, ile ma COL do nadrobienia, bo jak sam wiesz wskaźnikowo 
    C/WK dla WWL to ok. 5 źródło: http://www.biznesradar.pl/wskazniki-wartosci-rynkowej/WAWEL
    C/WK dla COL na dzień dzisiejszy to ok. 0,6 źródło: http://www.biznesradar.pl/wskazniki-wartosci-rynkowej/COLIAN

Czyli jak COL wyrówna się z WWL w zależności C/WK/ to jego cena sięgnie ok. 12 zł :), czyli należałoby życzyć sobie wzrostów rodem z 11bit :) - ale wszystko w rękach inwestorów - szczególnie funduszy. 
    Pozdrawiam 

Jak by w ten sposób rozumować że ponieważ Colian spadł to ma dużo do nadrobienia to np taki Petrol ma znacznie
    więcej do nadrobienia, - nadrobi ?
    Gdyby porównywać C/WK to najpierw Colian musiał by skasować wszystkie pompki , ktore powstawiał , wartość firmy,
    wartość znaków towarowych itd itp.
    Niską wartość C/WK mają słabe spółki z problemami i należy je unikać a nie fascynować się tym.
  • Re: wyrafinowany Autor: ~Lipo [77.255.124.*]
    Zgadza sie. Granie na niskie C/WK to kiepska strategia, typowa bardziej dla nowicjuszy niż wyjadaczy.
    Dnia 2015-04-10 o godz. 17:55 ~Troll napisał(a):
    > a Ty dalej pajacujesz z tym swoim wyrafinowanym skupem... zgrozaaa. Lepiej wykup wszystkie Grześki z warzywniaka

jeżeli Ci to przeszkadza nie czytaj forum - przecież masz wolną wolę, czyż nie?
  • Re: wyrafinowany Autor: ~Lipo [77.255.124.*]
    Może i masz lata doświadczeń kolego ale na Colianie to ty jesteś świerzaczkiem. Piszesz tak jak ludzie którzy 5 lat temu kupowali tego gniota i podniecali się ile to nie zarobią. Efekt jest taki że aby nie stracic trzymaja ten badziew do dziś. Ja żałuje że nie wyszedłem jak przed rokiem na chwilę przebił 4 zł. Byłbym kilkanaście procent do przodu, a tak jestem na granicy. Od tego czasu Colian spadał a nie wzrastał, więc nie pisz o cierpliwości ludziom którzy czekają na zysk wiele lat i doczekać się nie mogą. Najlepsze dla tej spółki byłoby wrogie przejęcie ale wąs chce się przed tym zabezpieczyc do czego potrzebuje powyżej 80 procent akcji i dlatego takie kombinowanie tutaj odchodzi. Gdyby tak komuś poważnemu zechciało sie ogłosic wezwanie na tego gniota to wąs by się posrał z tym swoim kunktatorstwem.
    Lipo skoro masz akcje COL to po co do niego tak zniechęcasz (tylko nie pisz, że boisz się że nowi będą oddawać taniej :) )?
    Jak widzisz inwestorzy zachowują się w bardzo profesjonalny sposób - nie panikują - kurs stanął na poziomie ok. 3,3 i jak zauważyłeś nie ma nawet nerwowych ruchów ani w dół ani w górę - jeżeli znasz się na inwestowaniu wiesz co to oznacza.
    Moim zdaniem jedynym hamulcem we wzrostach COL jest niewyjaśniona sprawa Helleny - jeżeli tylko ten "problem" zostanie po myśli COL rozwiązany to może być mocna jazda. Czego sobie i pozostałym inwestorom posiadającym akcję życzę.

Dnia 2015-04-10 o godz. 18:10 ~Lipo napisał(a):
    > Może i masz lata doświadczeń kolego ale na Colianie to ty jesteś świerzaczkiem. Piszesz tak jak ludzie którzy 5 lat temu kupowali tego gniota i podniecali się ile to nie zarobią. Efekt jest taki że aby nie stracic trzymaja ten badziew do dziś.

Jeszcze jedna uwaga, dobrze, skoro tak narzekasz na COL, a co powiesz inwestorom co kupili 5 lat temu np. PBG, IDM, CRM, wszystkie ukraińskie spółki, KCI (dawnego ponara), EFH i dziesiątki innych spółek, których kurs spadł kilkadziesiąt %, a nawet umorzono akcje? Ciesz się, że nie straciłeś - a szanse na zysk są duże, tylko trzeba cierpliwości.

Za długo jestem na parkiecie, żeby być dawcą kapitału. Dzisiaj jestem bardzo zadowolony z COL, bo patrząc na poprzednie moje inwestycje (z ostatnich kilku miesięcy) jakbym w porę nie wyszedł - miałbym od kilkunastu do kiludziesięciu % w plecy. Trzeba umieć obserwować zachowanie i racjonalnie podejmować decyzje.

• Re: wyrafinowany Autor: ~n3x [5.172.247.*]
    Jak takie chojarki to czemu "są na granicy" a nie X PLN do przodu ? BTW jak COl jest śmieć to czemu trzymacie ? posprzedawać i wypad.
  • Re: wyrafinowany Autor: ~Lipo [77.255.106.*]
    Sprzedam wtedy kiedy uznam to za stosowne. Na pewno nie oddam ponizej założonej ceny, która jest 4 złote. Czekałem wiele lat poczekam jeszcze trochę. Poza zmęczeniem pojedynczych inwestorków tą padaką nie widzę powodów do spadku ale wzrostów w najbliższym czasie też nie widzę. Już nie takie wąsy przetrzymywałem. A z tym wypadem kolego n3x to idź na pastwisko. Tam jest miejsce dla podobnych tekstów..
  • Re: wyrafinowany Autor: ~ghh [5.172.247.*]

To że Ty nie widzisz powodów do wzrostów oznacza, że nie masz akcji!!!
    Bo kto przy zdrowych zmysłach mający akcje by do nich zniechęcał?

• Re: wyrafinowany Autor: ~alien5 [89.191.159.*]
    No nareszcie widać jakieś ssanie większe na Colianie.
    Pęknie 3,70zł na wolumenie to się zacznie prawdziwa zabawa.
    Przestańcie tak płakać nad kursem, zobaczcie gdzie Colian był w 2012 roku i gdzie teraz jest.
    Jak po sznureczku idzie po linii trendu.

Jesteś w błędzie. Jestem posiadaczem akcji tej spółki ale już mnie krew zalewa od tych wszystkich podchodów i sztuczek wąsa. Niech ten badziew wreszcie da zarobić akcjonariuszom a nie wlecze się w szarym ogonie. Nawet przejęcie Solidarności nie pomogło w poprawie wyników. Czy nie uważasz, że coś tu jest nie tak?
    2zł -> 3,40zł w 3 lata... Co jest nie tak?

Tylko teoretycznie te liczby wygladają dobrze, bo ilu było takich co kupili to za 2 zł. Właśnie chwilę przed tym spadł z około 3.8 zł na 2 zł. Wtedy to był wodospad. Więc spójrz na to szerzej a nie wybiórczo. Ci którzy kupowali po 3,6 - 3,8 dopiero teraz z trudem odrabiają straty i jak tylko dobija do 3,6 z ulgą oddają i stad ten opór. Gdyby popyt nie był tak chimeryczny pewnie już wyszliby na swoje. Ale wtedy pojawiają się negatywne komunikaty ze spółki i jest pozamiatane.
    Zobacz ile w tym czasie urosły WIGI wszystkie.
    Porównaj Coliana do większości rynku. Nie wypada tak źle. Mistrzem GPW nie jest i nigdy nie będzie. Ale przynajmniej nie leci na ryj jak 70% spółek na naszym bananie.
    Rekomendacja dla Coliana w drodze coś czuję
  • Re: wyrafinowany Autor: ~jarek34 [77.254.127.*]
    Mam te akcje już długi czas i są tak kiepskie jak ich produkty nawet opakowania nie zachęcają do kupna a hellena to po prostu egipt.
    jak duże zlecenie jest ukryte???
    jak pojawi się podaż to siorbnięcie i posprzątane
  • Re: wyrafinowany Autor: ~Lipo [159.205.200.*]
    3.60 na horyzoncie coraz bliżej. Zaraz trafi w szklany sufit i poleci w dół na z góry upatrzone pozycje. Pozytyw jaki widzę to rosnące obroty. Miejmy nadzieję, że nie są to napaleni drobni ciułacze.
  • Re: wyrafinowany Autor: ~alien5 [89.65.206.*]
    Jeżeli znasz przyszłość, to sell 3,60 i odkup 3,20 ;)
    a jeśli przebije "szklany" to gdzie się zatrzyma na cenie ze stycznia 2014 r. (4,07) czy i to pokona?
  • Re: wyrafinowany Autor: ~Lipo [159.205.28.*]
    Moim zdaniem jeśli przebije szklany to dojdzie do maksimum 3.90 i znowu spadnie. Ostatnio kiedy przebijał 4 zł była inna sytuacja i wiele osób liczyło na świetne wyniki ale teraz po tylu sztuczkach wąsa wszyscy są ostrożniejsi. Wtedy był to wzrost gwałtowny i spontaniczny na dużych obrotach. Teraz wzrost jeśli w ogóle będzie to raczej spokojny i na niewielkich obrotach.
  • Re: wyrafinowany Autor: ~sru [213.227.87.*]
    póki co truchło leży na łopatkach i zaczyna brzydko pachnieć. Do powtarzanych co jakis czas podbitek nikt się nie dodłącza. Wąs ma swoją renomę :)
    Żaden leszcz kijem rzeki nie zawróci. Jeżeli DJ będzie chciał to będzie dalej kisił 3,30-3,60zł, albo pojedzie na 5-6-7zł i Wasze wpisy nic tu nie zmienią. Naprawdę te kilka milionów akcji u ulicy nie ma znaczenia, chociaż wątpię, że tu jeszcze dużo leszcza zostało.
    Tutaj strategia gry jest prosta:
    Kupuj poniżej 3,20zł, oddawaj 3,60zł. Jak wybije z boczniaka to All-in.
    podejrzewam, że wielu inwestorów czeka na przebicie 3,6 żeby wejść - wówczas będzie przebity "szklany" - ja wiem, że to nastąpi wcześniej czy później więc wolałem taniej wejść (wszakże 10% na ulicy nie leży)
[x]
COLIAN 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.