• Srebrne monety bulionowe Autor: ~Anonim [46.229.157.*]
    Witam, czy ktoś jest w stanie odpowiedzieć na pytanie czy teraz jest dobry czas na inwestycję w srebro, ewentualnie złoto oraz polecić stronę, blog poświęcony inwestycji w/w kruszce? Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje na ten temat.

Pozdrawiam
  • Re: Srebrne monety bulionowe Autor: ~Doswiadczony [159.205.188.*]
    Wydaje się,że srebro jest dzisiaj dość tanie.Tylko,że to inwestycja na lata.Na starcie traci się około 30 procent-taka jest różnica między zakupem i skupeem- tutaj jest 23 procentowy podatek plus marże..Tego podatku nie ma złoto na starcie traci się dużo mniej,...Ceny złota i srebra są ze sobą skorelowane ale srebro ma większe amplitudy wahań..
  • Re: Srebrne monety bulionowe Autor: ~Anonim [46.229.157.*]
    wiem, chciałbym się dowiedzieć czy teraz jest dobry czas na kupno czy poczekać kilka dni. Jeśli się nie mylę rosnący dolar powinien sprzyjać niskim kursom ale na jak długo? Na co zwracać uwagę, czym się kierować będąc zwykłym obywatelem?
  • Re: Srebrne monety bulionowe Autor: ~Doświadczony [159.205.188.*]
    Wydaje się ,że należy zwrócić uwagę na to gdzie się kupuje - w mennicach taką samą srebrną monetę bulionową można kupić i za 70 plz i nawet za 120 plz- przed zakupem lepiej więc w internecie porównać oferty..
  • Re: Srebrne monety bulionowe Autor: ~kornettto [89.76.220.*]
    bez urazy ale pytanie, czy lepiej kupić teraz, czy za kilka dni , nie ma moim zdaniem wiele sensu. Jestem na rynku wiele lat jako człowiek z branzy (akurat nie w metalach, ale metale śledzę), ale żeby odpowiedzieć Ci na to pytanie, to musiałbym przywdziać płaszczyk szarlatana ;) Rynkiem srebra steruje kartel kilku największych banków - nie jest to teoria spiskowa , lecz fakt - w świetle wychodzących faktów o innych rynkach ustawianych przez banki, brzmi to już mniej spiskowo . Więc nikt rozsądny Ci nie odpowie czy lepiej teraz czy za tydzień. forex, czyli wrózenie kursów walut , to też ruletka. Nie ma co się tymi sprawami w ogóle zajmować IMO.

Co do zakupu srebrnych monet. Jeżeli na ten moment całe Twoje finanse są w 'papierowej' formie , to każdy czas jest dobry do zakupu. IMO szaleństwem jest NIE MIEĆ w obecnych czasach co najmniej 10% kasy we własnej szafie w formie której reżim nie zdoła skonfiskować ani opodatkować.

Jeżeli chodzi o VAT. Popatrz na celticgold.eu - to duży diler z siedzibą w Estonii, można u nich kupić legalnie i jeżeli kurier odbiera w Estonii (oni to zapewniają), to sprzedaż jest zrealizowana w Estonii - i VATU nie ma;) Ale i tak marże są ok 20% więc spore. Przebolałbym to i popatrzyłbym na to w tej formie że po prostu to jest obecnie realna cena fizycznego srebra . Myślenie że 'na starcie jestem 20% w plecy' jest wg mnie dużym błędem. W momencie kiedy z systemu odpływa woda i okazuje kto pływał bez gaci, to wszystko przestaje mieć znaczenie.

Moje rady. Kupuj wyłącznie monety 1 uncjowe. Nie zwracaj jakiejklwiek uwagi na rzekomą 'wartość numizmatyczną' , bo jeżeli faktycznie zrealizuje się jakiś zły scenariusz to nawet bardziej w cenie będą znane monety wielkonakładowe a z monetą z jakiejś krótkiej pseudonumizmatycznej serii możesz mieć problem ze sprzedażą. Nawet jak kupujesz u sporego dilera, przetestuj najpierw zakupem próbnym, nie od razu w 1 strzale wielki zakup. Najlepiej kupuj monety o jak najwyższym nominale , czyli 5 dolarów kanadyjskich . To daje (dawało niedawno, teraz nie chce mi się liczyć) ok 23% pokrycia ceny monety przez cenę nominalną. Czyli nawet jeżeli zaleje nas srebrny deszcz z jakieś komety , to i tak nie wtopisz wiecej niż 3/4 forsy;))) Bodajże Maple Leaf czy Bird of Prey mają face value 5CAD.
    I zadaj sobie pytanie po co kupujesz. Bo Twoje pytanie 'czy nie lepiej za tydzien' troszeczke mnie niepokoi. Jeżeli zamierzasz kupowac je z jakimś 'stoplossem' , tzn masz zamiar sprzedać jak spadną o 10%, to najlepiej jednak dać sobie spokój. Nikt nie wie gdzie jest dno i co bedzie za tydzień.
    Ale co będzie za 10 czy 20 lat? To już można prognozować z bardzo dużą pewnością. Istnieją dwa rodzaje pieniędzy papierowych; te, które są już bezwartościowe. I te, które jeszcze nie są.

pozdro
    Wielkie dzięki za odpowiedz, co do kupna i sprzedaży to nie jest dla zarobku a "lokaty". Nie będąc analitykiem nie wiem lub nie znam prognoz odnośnie kruszców dlatego postanowiłem zapytać bo może są jakieś przesłanki co do najbliższych dni. W Estoni to wiem że tam jeszcze nie ma podatku ale czy przypadkiem od nowego roku nie wprowadzili? Monety w jakie celuję to liść i filharmonik 1oz reszta jest "za droga". Najlepsze ceny są z dostawą do 21 dni i z tej opcji chcę skorzystać (płatność i odbiór osobisty). W piątek planowałem kupno i albo przegapiłem dołek albo jest jeszcze przede mną, w każdym razie nawet jeśli kupię po teraźniejszym kursie to dużo nie dopłacę/stracę choć to parę złotych taniej.

Pozdrawiam
    nic mądrego juz nie napiszę, tylko powtórzę, żebyś dał sobie spokój z przejmowaniem się kilku- czy nawet kilkunasto(!) procentowymi wahaniami na przestrzeni kilku dni czy tygodni. Nie jesteś w stanie ich przewidzieć. Nikt nie jest. Szansa że podejmiesz dobrą decyzję o odłożeniu zakupu i zaoszczędzisz kilka procent, jest NIEMAL równa ryzyku, że jednak zdrożeje, i zagryzając zęby kupisz za jakiś czas i to drożej (albo - jeszcze gorzej - nie kupisz , i już tylko będziesz obserwować) . Dlaczego piszę 'niemal'. Bo moim zdaniem jednak jest tu asymetryczne prawdopodobieństwo 'załamania' systemu monetarnego - w którym ceny metali szybują ; a nie ma symetrycznej przeciwwagi nagłego 'uspokojenia' , w którym systemowe nierównowagi i gigantyczne zadłużenia z dnia na dzień zaczynają wyglądać niegroźnie, a metale zostają przecenione, bo znów 'ufamy bankom centralnym'.

Jestem ciekaw jak Ci to pójdzie. Sam planuję wybrać się tam na zakupy srebrników, ale niestety to dopiero za kilka miesięcy, jak pojawi się forsa ;) Liczę że się wpiszesz co zdziałałeś i jak to tam na miejscu sprawnie poszło.
    moje zakupy będą na/lub :
    http://www.srebrolokacyjne.pl/product-pol-52-Maple-Leaf-1-oz-Ag-9999.html
    .... po przeliczeniach zamówienie złożone w https://www.sklepmennicy.pl/pol_m_Srebro_Srebrne-monety-173.html. Co do zakupów w Estonii lub innych sklepach europejskich to koszty wysyłki + ubezpieczenie (w przypadku Estonni to 50 euro)+ ewentualnie koszty przewalutowania wiec finalny koszt jest bliski kosztom w Polsce lub wyższy. Polecam tez stronkę http://www.zlotyranking.pl/srebro,Wszystkie,1Oz,21.

Dzięki i pozdrawiam

po pierwszym Twoim poście z linkiem pomyslałem że naganiasz i jesteś sprzedawcą z tego sklepu, i zmartwiłem się że cały świat to jedno wielkie bagno;)) a jednak to ze mną coś jest nie halo;)

Wiesz co ja to do takich sklepów podchodzę jak pies do jeża. Za dużo wałków w życiu widziałem żeby przelewać grubą forsę jakiemus krzakowi i czekać na usługę zwrotną w spokoju. Jak będziesz pamiętał się wpisać czy wszystko poszło OK , to będę Ci bardzo wdzięczny.
    (broń Boże Cię nie straszę, ale ja np takiemu sklepikowi max kilka tysi PLN za 1 razem bym chyba przelewał. Więcej bym się bał.)
  • Re: Srebrne monety bulionowe Autor: ~Anonim [148.81.175.*]
    w pierwszym linku możesz osobiście odebrać i jeśli się nie mylę zapłacić przy odbiorze albo przedpłata (z Prestige Coins miałem do czynienia w 2013 i byłem bliski kupna lecz obrałem kurs na Niemcy bo tam wtedy vatu nie było). Co do cen to tylko takie oferty dają niską kwotę za 1oz. Tam gdzie zamówiłem to jest to samo co http://www.mennicaskarbowa.pl/pol_m_Srebro_W-zestawie-taniej-244.html ale porównaj ceny 100 x 1oz i zobaczysz jakiego rzędu są to oszczędności. Za 21 dni napisze.
    Pozdr
  • Re: Srebrne monety bulionowe Autor: ~kamik [130.255.154.*]
    Wielkie uznanie za jakby to powiedzieć profesjonalne ( logiczne i ekonomiczne ) podejscie do tematu , Czy drogo czy tanio to i tak nie ma znaczenia bo kupuje sie to na wszelki wypadek . A znam takich co jak była Histeria i przekręty z polskimi kolekcjonerskimi srebrzakami w nakładach astronomicznych to maja po kilkadziesąt pudełek od tych co sie w nie wkopali ( w setkach kilogramów ) . Podobno niektórzy już to poprzetapiali , obczyscili i zrobili sztabki . Inni co chcą być fer do srodków platniczych tylko czekają na zmiane na euro . A ceny po jakich to kupowali sa aż śmieszne - wychodziło jakies połowe z ceny zakupu w kghm . Niektórzy sie nabijają ze beda bić uncjówki z własnym nazwiskiem :)))
  • Re: Srebrne monety bulionowe Autor: ~Alojzy [77.65.94.*]
    Ja systematycznie kupuję, głównie w celach kolekcjonerskich, takie hobby zaszczepił we mnie mój tata. Miejsce godne do polecenia to bez wątpienia Mennica Złota, wszelkich inwestycji w kruszec dokonuję właśnie w tej mennicy.
  • Re: Srebrne monety bulionowe Autor: ~Natalia [89.70.149.*]
    Jak najlepiej inwestować w monety bulionowe? Polecam ciekawy artykuł moneta bulionowa 

• Re: Srebrne monety bulionowe Autor: ~Le [83.4.152.*]
    To może kupować od tych co sprzedają? a nie w firmach?
  • Re: Srebrne monety bulionowe Autor: ~Ania [77.91.27.*]
    Polecam portal Independent Trader.pl
  • Re: Srebrne monety bulionowe Autor: ~Moratar [195.245.217.*]
    Dobry czas był jak można było kupić monety 1oz po 65pln 3-4 tygodnie temu. Wg mnie cena jest bardzo atrakcyjna, póki jest poniżej 20usd/oz, obecnie 16.5.
    W sieci są jakieś porównywarki cen monet/stabek, wystarczy w google wpisać:
    srebrne monety 1oz.
    Obecnie nie widzę nic taniej niż 75pln/szt, ceny z estoni są ciut wyżej i do tego przesyłka droższa.
    Nie wierze że dostanę cokolwiek od ZUS, akcje różnie skaczą więc dla mnie inwestycja w złoto i srebro jest jedyną wiarygodną lokatą na okres emerytury za 30 lat.
    Ja jeszcze zdążyłem kupić po 68,93 za 1oz choć najniższa cena jaka była w tym okresie to około 68,40. Zobaczymy co czas pokaże.
  • Re: Srebrne monety bulionowe Autor: ~Doświadczony [84.40.138.*]
    No to ładnie w tej chwili jesteż juz prawie na zero na tej inwestycji -zobaczymy co będzie dalej..
    całkowicie błędne rozumowanie

cena fizycznego metalu jest jego prawdziwą ceną
    tzw rzekoma 'marża' to w rzeczywistości dyskonto za to, że metal nie istnieje
    cena papierka/certyfikatu/etfa jest niższa niż realna cena, z uwagi na to, że instrument nie jest realny

jeżeli chodzi o podatek, to tu można się bardziej spierać. Po części zgadzam się z tym, że podatek trzeba 'odrabiać'. Ale nie do końca;))

pozdr

• Re: Srebrne monety bulionowe Autor: ~Doświadczony [84.40.138.*]
    NO jk to ? przecież na dzień dzisiejszy choćby w menniacach kupujesz po ok 90 plz a jak czceszsprzeda ć dostajesz ledwie 66plz,,przy złocie aż tak dużej różnicy nie ma ale też jest spora..
    ... jeszcze czekam na dostawę :-)
    .... właśnie dostałem przesyłkę więc mogę potwierdzić zakup tak jak prosiłeś.
  • Re: Srebrne monety bulionowe Autor: ~kris [77.253.94.*]
    przede wszystkim rozłóż zakupy w czasie...nigdy nie trafisz w sam dołek ...jak dla mnie , a interesuję się tym rynkiem i inwestuję od kilku lat , obecne ceny są szokująco niskie co nie znaczy, że nie będą jeszcze niższe... na dzisiaj mam stratę /wirtualną/ ale za spokojniejszy sen, bo mam coś poza systemem .... złoto i srebro to dla rządów i banków to barbarzyński relikt - znienawidzony, bo nie da się dodrukować i kontrolować /co prawda zawsze mogą zakazać posiadania ...tak już było w US/ ....moja rada - zwiększaj zakupy przy kolejnych dołkach, będziesz miał niższą średnią jesli rozłożysz inwestycję na miesiące czy lata ...
  • Re: Srebrne monety bulionowe Autor: ~Anonim [148.81.191.*]
    Tak się staram kupować lecz w okreslonych widełkach cenowych gdyz jak pisze kolega różnice przy sprzedaży są "odczuwalne". Mam nadzieję że stosunek ceny srebra do złota będzie mniejszy niż obecnie co dało by wyższe ceny i mniejsze spadki (czy jestem w błędzie?).
  • Re: Srebrne monety bulionowe Autor: ~realista [159.205.223.*]
    NIestety zbyt wysokie prowizje i mar że oraz podatek- niwelują wszelkie zyski zwłaszcza jeśli chodzi p platynę i srebro...TE różnice w cenie kupna i sprzedaży sprawiają,że być może nigdy na tych inwestycjach nie wyjdzie się na plus..
  • Re: Srebrne monety bulionowe Autor: ~kris [77.253.94.*]
    przekonasz się że nie masz racji ... w fizyki inwestuje się na lata, a w sytuacji jaka jest dzisiaj z masowym drukiem papieru nie ma innej możliwości - pojawi się inflacja, oby nie hiperinflacja, to tylko kwestia czasu ... a nawet w tych trudnych czasach dla złota/srebra można było w dobrych cenach kupić australijskie 1oz kookabura Ag, przebitka na dzisiaj + 20%
  • Re: Srebrne monety bulionowe Autor: ~Szczepan [109.231.36.*]
    Pytanie jaki horyzont czasowy cię interesuje? Bo srebro i złoto zawsze jest dobrą inwestycją w perspektywie średnio i długoterminowej.
  • Re: Srebrne monety bulionowe Autor: ~Mateusz [86.190.23.*]
    Witam szanowne grono. Coraz bardziej zastanawiam sie nad inwestowaniem na emeryture w srebrze, jednak to co budzi moje wątpliwości to mozliwość ich dalszej sprzedaży. Bo kupić jest łatwo poprzez lokalnych i zagranicznych dealerów, jednak co z opcja odsprzedaży? Bylbym wdzieczny za pokazanie mi kanałów sprzedaży
  • Re: Srebrne monety bulionowe Autor: ~Doświadczony [159.205.178.*]
    Wszystko zależy od typu monety- te najpowszechniejsze i najtańsze typu filharmonik, liść klonowy, orzeł amerykański przyjmują mennicą ale w nich liczy się tylko kurs kruszcu,..Jednak już takie bulionowo kolekcjonerskie typu kookabura,koala czy panda warto wystawiać na aukcjach -ich cena będzie wielokrotnie wyższa niż byłaby za samo srebrna...No a te z niskim nakładem to tylko na aukcjach kolekcjonerskich !!!
  • Re: Srebrne monety bulionowe Autor: ~Sylwester [79.173.23.*]
    Czas na złoto jest zawsze dobry. To bezpieczna inwestycja obliczona na długofalowe zyski. Mogę Ci polecić Mennicę Złota, ja zawsze u nich inwestuję w kruszce. Sprawdzona firma.
  • Re: Srebrne monety bulionowe Autor: specjal776 [2.99.86.*]
    polecam stronke silver-to-go z UK, tylko wysyłka 13 funtów ale patrzac na ceny monet w polsce i kurs funta (5.75 w tej chwili) to powyżej 5 monet juz wychodzi taniej
  • Re: Srebrne monety bulionowe Autor: ~Mirek [83.26.183.*]
    Duży wybór srebrnych jak i złotych monet masz na stronie zlota-uncja.pl. Zajmują się zarówno sprzedażą jak i skupem złota. Mogę ich polecić
  • Re: Srebrne monety bulionowe Autor: ~EkspertKurowski [91.234.112.*]
    Ciężko jednoznacznie przewidzieć czy teraz jest najlepszy czas na inwestycje w w/w kruszce. Należy obserwować wahania kruszców i uzbroić się w podstawową wiedzę na temat inwestowania. Mimo wszystko uważam, że warto zaznajomić się z tematem.
  • Re: Srebrne monety bulionowe Autor: ~obiektywny [84.40.136.*]
    WArto mieć na uwadze ,że inwestycje np w srebrne monety bulionowe dsą obecnie bardzo dogie = na początek mma się w vplecy ponad 30 procent straty - to skutek 23 procentowego podatku wat i innych marż...Cyli wzrost ceny srebra o ponad 30 proocen spowoduje ,że inwestorzy są na zwro...
  • Re: Srebrne monety bulionowe Autor: ~Krystian [188.33.142.*]
    Pisałeś to po pijaku?
  • Re: Srebrne monety bulionowe Autor: ~Jan [91.234.112.*]
    Czy to dobry moment, czy może jednak niedługo będzie lepszy nikt ci ze 100% pewnością nie odpowie, sam musisz nauczyć się analizować, starać przewidywać itd. Jeśli chodzi o srebro to nie za bardzo siedzę w temacie. Kiedyś tylko znalazłem na zlota-uncja.pl srebrne monety z motywami marvela, to kupiłem chrześniakowi na prezent.
  • Re: Srebrne monety bulionowe Autor: ~ostrożny [159.205.182.*]
    Pamiętajmy o tym ,że srebrny bulion to jedna z droższych inwestycji...Sprawdziłem - na dziś w jednej z mennic najtańsza noneta bulionowa przy zakupie losztuje ok 78 plz natomiast przy sprzedaży 1 uncji srebra otrzyma się ok 56 plz niezależnie od typu monety...Na dzien dobry strata na tej inwestycji powyżej 30 procent...
  • Re: Srebrne monety bulionowe Autor: ~fizyczne [37.7.207.*]
    Bez vat legalnie.szukaj estonia monety bulionowe.pamietaj ze nie sprzedazvtak plynnie jak zloto.przepowiednie finansowych szarlataow zapowiadaja jakies kosmiczne wzrosty na srebrze.
  • Re: Srebrne monety bulionowe Autor: ~realista [159.205.182.*]
    Sory ale marże są tak skandalicznie wysokie ,że właściwie sens tej inwestycji w srebro jest pod znakiem zapytania..Na dzieńdzuisirejszy ceba skypu jednej uncji zrebra ok 58 plz, cena kupna najtańs\zej serebrnej monety buliomowej ok 78 plz... Przeciez taka inwestycja nie ma żadnego sensu=- prawdoipodobnoe nigdy niew wyjdzie się na plus,,, !!!
  • Re: Srebrne monety bulionowe Autor: ~obserwator [159.205.182.*]
    W ostatnich latach nie było ani jednego takiego momentu aby można było wyjść z inwestycji w drebrny bulion choćby na zero..
  • Re: Srebrne monety bulionowe Autor: ~rob2312 [89.228.79.*]
    Ja osobiscie polecam mennica24, zlota-uncja, kupilem tam monety srebrne i zlote.
  • Re: Srebrne monety bulionowe Autor: ~realista [159.205.182.*]
    Kupić nie sztuka ale sprzedać z zyskiem z tym już gorzej...Srebro , platyna i pallad ma bardzoi duże marże do tego trzeba dodać podatek vat...Cena tych netali musiałaby podskoczyć ok 40 procent od momentu kupna aby opłacało się je sprzedać...
  • Re: Srebrne monety bulionowe Autor: ~jw [178.150.89.*]
    jw
  • Re: Srebrne monety bulionowe Autor: ~supernova [80.245.177.*]
    kto mi wytłumaczy?
    Na allegro, np srebrny liśc klonu 100 zł
    w mennicy skarbowej 78 zł
    O co tu chodzi?
  • Re: Srebrne monety bulionowe Autor: ~Moratarri [178.235.240.*]
    ranking zlota czy inna strona poda ci po ile warto brać. warto kupować w cenie spot + vat max czyli przy cenie spot 60 warto brać po 73,8, ale jak się poszuka to da się znaleść za spot +19%-20%.

• Re: Srebrne monety bulionowe Autor: ~observer [77.254.110.*]
    Jest ciężko. W ciągu kilku ostatnich lat nie było żadnej okazji,zeby kupić i sprzedać z zyskiem...ZAkładam,że kupujemy i sporzedajemy w tej samej mennicy,, Marże w Polsce są bardzo wysokie i różnica w cenie skupu i kupna w Polsce należą do jedych znajwyższych..
  • Re: Srebrne monety bulionowe Autor: ~Le [83.27.217.*]
    Dlatego właśnie na portalach powinien być określany kurs kupna i sprzedaży, przy wystarczających obrotach różnice będą w danym dniu minimalne i minimalnie różniące się od spot plus vat.
  • Re: Srebrne monety bulionowe Autor: ~Arc [94.254.193.*]
    Czy jest możliwość kupna srebra na fakture VAT 23% Jakiś dealer sprzedaje? Mozna taki VAT odliczyć w ramach prowadzenia dzialalnosci?
  • Re: Srebrne monety bulionowe Autor: ~tim80 [192.166.203.*]
    Witam

Mam na sprzedaz austrackich filharmonikow w cenie 80 zł za sztuke. Do sprzedanie ponad 500 monet.