w związku ze zgłoszeniem upadłości likwidacyjnej przez prezesa MEW (m. markiewicza) właściciele obligacji zostali z niczym. Teraz czekamy na decyzję sądu, tak więc każdy obligatariusz powinien być przygotowany na zgłoszenie swojej wierzytelności. Dodatkowo lepiej posiadać z biura maklerskiego zaświadczenie o posiadanych obligacjach.
Aktualnie zbieram informacje z różnych źródeł o zarządzie MEW, radzie nadzorczej, przedsięwzięciu MEW i jak mi nie spadnie zapał w tym temacie to pojawi się dedykowana strona dotycząca tego tematu (chętnych zapraszam do współpracy). Na dzień dzisiejszy tzw. porozumienie z obligatariuszami prawdopodobnie było zwykłą ściemą ... dlaczego? Ponieważ zarząd MEW nie zgłosił upadłości układowej - kompletnie nic, natychmiast likwidacyjną nie przedstawił żadnej propozycji porozumienia/układu.
W dokumencie sporządzonym na potrzeby wprowadzenia akcji serii A, B spółki znajdziecie więcej szczegółowych danych dotyczących zarządu min: miejsca zamieszkania – może się przydać na potrzeby oszacowania majątku zarządu i/lub powództwa indywidualne.
Witaj, posiadam obligacje MEW i będę tutaj zaglądał. Na ten moment wydaje mi się, że pozycja obligatariuszy jest o wiele lepsza niż ... akcjonariuszy. Być może wniosek o upadłość likwidacyjną wynikał po prostu z konieczności zapewnienia ochrony wierzycieli. Przykładowy powód to zgłoszenie żądania wykupu obligacji przez jednego z obligatariuszy. Przed przystąpieniem do porozumienia rozmawiałem telefonicznie z Markiewiczem i dość racjonalnie przedstawiał sytuację i plan działania. Tak czy inaczej, perspektywy faktycznie nie są najlepsze. Najgorsze, że spółka nie komunikuje powodów, sytuacji i dalszych kroków. Mimo wszystko powinni także opublikować raport za drugi kwartał.
Witam wszystkich dobroczyńców na rzecz m. markiewicza i jego bandy. Jestem umoczony na obligacjach, akcje sprzedałem ale w plecy jestem strasznie. Też rozmawiałem telefonicznie z markiewiczem i co on mi naopowiadał to istna bajka miała być, jak to oni nie pracują ciężko, a Rumunia to już miało być eldorado, a tu dupa. Podpisałem z nimi porozumienie odnośnie obligacji i teraz nie wiem co robić dalej w tej sytuacji. Pozdrawiam wszystkich poszkodowanych i zachęcam do działania żeby odzyskać choć część kasy.
W tej spółce (i w spółkach zależnych) jest gigantyczny przerost zatrudnienia - na 2 zrealizowane projekty ile tam jest etatów? Kilkanaście czy kilkadziesiąt? Jakie przychody z usług zewnętrznych zrealizowało biuro projektowe MEW?
W Rumuni odraczają przyznawanie zielonych certyfikatów. Rozporządzenie Rządu które wprowadza tą zmianę nie precyzuje nawet czy dotyczy to nowych czy obecnych projektów.
Witam! też posiadam obligacje MEWSA. co prawda niewilka ilosc ale nikt nie lubi strat.
Z tego co się orientowałem to musimy czekać aż zapadnie wyrok. Nie możemy przegapić terminów w tzw wezwaniu wierzycieli. Ogłośzenie wyroku musi zostać podane w Monitorze Sądowym i Gospodarczym oraz w prasie lokalnej. Nie mamy co liczyć, że MEWSA poinformuje wierzycieli o wyroku upadłościowym dlatego też musimy tego pilonować i jak ktoś z nas coś się dowie to niech pisze na ten wątek.
pozdrawiam
mnie ciekawi bardziej dlaczego zarzad nie próbował zrobic ukladu z obligatariuszami/wierzycielami, mimo ze mial podpisane listy o wstrzymaniu sie od egzekucji a nawet w przypadku braku kredytu refinansujacego z bgż, czesc obligatariuszy zgodzila sie na rolowanie obligacji na inne z dluzszym terminem wykupu?
jak myslicie czym takie dzialanie moglo byc spowodowane?
dlaczego zarzad wybral od razu likwidacje? moze liczyl na to, ze nikt nie bedzie grzebal w dokumentach spolki w celu wykrycia nieprawidlowosci w jej funkcjonowaniu?
liczac bardzo ogolnie z emisji akcji, obligacji, kredytu na Tarnogore do Mew, wplynelo ok.16mln zlotych, co za to kupiono, zrobiono, tego nie moge sie doszukac w sprawozdaniach? Cieszyn, Tarnogora? to jakies 7-9 mln zlotych, gdzie jest reszta pieniedzy? moze wlasnie tego bal sie zarzad, ze wierzyciele podczas propozycji ukladowej odkryja prawde?
nie wiem, podzielcie sie swoimi uwagami, co myslicie? tego nie mozna tak zostawic
Moim zdaniem to gra upadłościowa mająca na celu wywarcie nacisku na niektórych obligatariuszy, którym nowe warunki spłaty nie przypadły do gustu. Przypuszczam, że chodziło o uprzedzenie wniosku o upadłość, który mógłby być złożony przez wierzyciela, czyli wkurzonego obligatariusza. Wątpliwości jednak są, bo komunikat o upadłości był b. lakoniczny. Też się zastanawiam na co wydane zostały pieniądze z obligacji. Jeżeli nie można było ich spożytkować, bo brakowało ustawy OZE, to po co było je pożyczać? A jeżeli popełniono falstart, to kasa powinna leżeć na koncie i być w każdej chwili do zwrotu z ew. stratą z tyt. odsetek. Jeżeli natomiast to nie błędy biznesowe, tylko jakiś transfer kasy na inne interesy nie mające nic wspólnego z działalnością MEW, to wszyscy mamy kłopot.. Szefowie spółki również, I nie chodzi tu o ich reputację. Za takie sprawy akcjonariusze mogą ich pozwać. Nie martwi mnie gra w upadłość, tylko milczenie Markiewicza i dziwne zniknięcie Wilkowskiego. Bardzo im się dziwię, Pomysł na biznes był niezły. Dwie elektrownie funkcjonują. Działka pod elektrownię w Cieszynie wreszcie nabyta, więc o kredyt miało być łatwiej na spłatę obligatariuszy. OZE niedługo i interes mógłby dalej się rozwijać. Jeżeli nawet głupotą była Rumunia i obligacje, to sytuacja nie była rozpaczliwa. No cóż, niebawem się przekonamy, czy mamy do czynienia z przestępcami, czy z tzw. grą biznesową. W każdym razie akcjonariusze i obligatariusze powinni być gotowi do działania, umieć się skrzyknąć i w razie czego być gotowymi do grupowego pozwu. Razem taniej.
Nie przyszło wam do głowy, że bank odmówił kredytu, a w takich okolicznościach Zarząd musiał ogłosić upadłość?
Gdy spółka straciła zdolność do spłaty swoich zobowiązań, Markiewicz był zmuszony ogłosić upadłość, inaczej naraziłby się na konsekwencje prawne.
Dlaczego złożył wniosek o upadłość likwidacyjną, a nie układową, nie wiem. Mógł złożyć o układową, miał duże szanse na układ.
Czemu złożyli? Bez kredytu z banku nie mieli szans. Pewnie policzyli, że odsetki ustawowe od tak dużego (stosunkowo) kapitału i tak zjedzą ten majątek, który tam jest. A majątek to nie tylko gotowe elektrownie, teoretycznie sprzedać można też nieskończone projekty (jeden zdaje się sami sprzedali za 1,5 m).
Ile to warte nikt nie wie, zależy czy w tym roku czy w przyszłym... W każdym razie obligatariusze zwłaszcza powinni trzymać nerwy na wodzy, bo były to jednak inwestycje w realną gospodarkę. Myślę, że powinien się zgłosić kupiec na całą firmę i jak będzie ustawa to się zgłosi.
Według ostatniego raportu kwartalnego, mają sporo kasy na koncie. Posiadają dwie pracujące elektrownie i nieukończone projekty.
Sęk w tym, że nie wiadomo za ile elektrownie i projekty opchnie syndyk.
Żeby uwolnić się od odpowiedzialności osobistej, władze spółki muszą w odpowiednim momencie złożyć wniosek o upadłość. To się zgadza. Wszystko jednak sprowadza się do spłaty wierzycieli. Przesłanki do spłaty rozłożonej w czasie są. Markiewicz powinien jednak czym prędzej zabrać głos. Tak jak to robił wcześniej. Milczenie mnoży obawy i podważa zaufanie do niego i jego wspólników. Nie wiecie dlaczego obrót akcjami zamarł całkowicie? Jeszcze przed długim weekendem z akcji uciekano i w takim samym tempie je nabywano. A teraz zupełna flauta.
jaka flauta? obrót akcjami jest po prostu zawieszony z powodu braku raportu kwartalnego.
http://www.gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl/news/info/523393,gpw:-zawieszenie-obrotu-obligacjami-spolki-mew-sa
PLOTKA
Jakiś czas temu usłyszałem, że TRMEW ma uruchamiać podobną działaność do MEWSA.
Wilkowski (członek zarządu TRMEW) jeszcze w czerwcu był prezesem MEW S.A., Puchowski (prezes TRMEW) do lipca był członkiem Rady Nadzorczej MEW S.A.
Czy teraz nie chcą kupić od syndyka majątku MEW?
To całkiem prawdopodobne spekulacje. Jakoś dziwne wydawało mi się odpuszczenie takiego speca, jak Wilkowski. A jeszcze dziwniejsze było dobrowolne oddanie przez niego swoich akcji po nominalnej cenie. Właśnie się zastanawiałem, czy nie został On oddelegowany do stworzenia nowego MEW i czy upadłość likwidacyjna nie będzie miała z tym jakiegoś związku. To taka spiskowa teoria, ale warto ten wątek śledzić.
wydaje mi sie (co myslicie?), ze w przypadku gdy jest wniosek o likwidacje to czy byly 'nieprawidlowosci' w dzialaniu spolki to poznamy po tym czy i kto z zarzadu i rady nadzorczej złoży rezygnacje
jesli taka rezygnacje zlozy obecny prezes/byly przewodniczacy rady/zalozyciel/celebryta z tvncnbc, to dla mnie znaczy, ze wie, ze ma cos na sumieniu i boi sie syndyka i prokuratora, w innym przypadku powinien zostac w spolce i pomagac syndykowi, zeby spolka prowadzila normalnie dzialalnosc, generowala zyski, wtedy jest jakas moze szansa na uklad z wierzycielami, napewno aktywa beda wiecej warte i po ich sprzedazy zostanie cos dla akcjonariuszy?. jak sklada taka rezygnacje to wie ze w tej spolce nie ma juz nic co jest cos warte, a kto do tego doprowadzil to wiadomo ze byly i obecny zarzad, bo kto inny? obligatariusze, akcjonariusze?
jak ten 'biznesmen' zlozy rezygnacje to znaczy, ze naciagnal ludzi na akcje i obligacje w wiadomo w jakim celu... tego nie mozna tak zostawic
wiekszosc z was w swoich postach podkresla, jaki to on jest biedny ze musial zlozyc wniosek bo jak nie to odpowiedzialnosc karna a zaden z was nie napisal, gdzie sa pieniadze z roznicy pomiedzy 16 mln zlotych z obligacji i akcji a wydatkami na cieszyn i tarnogore?
czyzby pod tymi odpowiedziami kryl sie byly prezes i obecny prezes?
Nikt się nad nimi nie lituje. Milczenie władz jest skandaliczne. Jezeli nie udało im się zawalczyć o kredyt na spłatę obilgatariuszy, to powinni mieć wariant B, czyli ogłosić plan sanacji i powoli odzyskiwać inicjatywe. Zresztą sad zdecyduje, czy spółka znajduje się w stanie uniemozliwiajacym spłatę wierzycieli, czy tez może prowadzic działalność i regulować zadłużenie. Wcale nie musi byc zgody na likwidację. Jak się ma dwie elektrownie, OZE na horyzoncie, rozpoczete projekty nowych elektrowni, to jest możliwość prowadzenia działalności i wywiązywania się z długów. Jeżeli jest jakis szwindel, to nie w ciągu ostatniego tygodnia, tylko dłuższego czasu. Jakim więc cudem walne udzieliły abolutorium Zarzadowi? Jak jest rola Rady Nadzorczej? Na razie wszcyscy wyczekujemy, ale powinnismy być gotowi na zbiorowy pozew na działanie na szkodę spółki. Nie wiem jeszcze jakie sa procedury, ale trzeba się dowiedzieć czi i na jaki etapie akcjonariuszę mogą wnisokować o zachowanie MEW. Jej działalność i sanacja jest w naszym interesie. Jej likwidacja i nasz bierność, to stracone pieniądze. Propoponuje się nad tym zastanowić, obliczyć swoje siły, zbadać precedensy, przygotować plan działania i do roboty. Razem będzie taniej. Na prawnika, koszty sądowe itp. Najpierw trzeba pogadać z Markiewiczem i przewodniczacym RN. Czy komuś się to udało, albo wie jak do tego dporowadzić? Czy mozemy poza tym forum jakoś się policzyć i zorganizować? Mam na mysli akcjonariuszy i ew. obigatariuszy. Nasza sytuacja jest różna, ale wbrew pozorom więcej osiągniemy wspólnie. Ktoś ma kontakt do Wilkowskiego? Musimy poznac przyczyny tego bałaganu. Bez dowodów nie ma pozwu o działanie na szkodę spółki.
Trzeba poczekać na wyrok sądu. Przygotować zaświadczenia z biur maklerskich o ilości akcji i obligacji.
m.markiewicz chyba mistrz wirtualnych interesów, niektóre strony mogą być już zablokowane,
http://www.web.gov.pl/wywiady/271_1287.html
http://www.nobillo.pl/ dostali dotacje z PARPu
http://thinkit.pl/?kontakt,6 (ul. Marszałkowska 80, sprawdźcie prespekt emisyjny akcji A i siedzibę spółki - to samo:)
http://www.fabrykakadr.pl/?page=kontakt
Właściciel - żona Markiewicza, a on udziałowiec Numer KRS: 0000309820
Polecam jeszcze IMSIG i szukanie odpowiednich osób (obecny i dawny prezes). Wszystko jak na dłoni, nawet strony internetowe niektórych biznesów, najnowsze wspólne przedsięwzięcia są nawet.
Plotki możesz zachować na pogaduszki przy fajce, warto spojrzeć na fakty.
TRMEW faktycznie ma zamiar powołać spółkę z o.o., ale ma to być spółka obrotu energią, handlującą energią wyprodukowaną przez członków TRMEW, także nie bardzo ma się to do działalności "czołowego dewelopera" MEW SA.
Jak już ktoś wspomniał Puchowski nie jest prezesem TRMEW od 2012 roku, a dlaczego niedawno zrezygnował z RN w MEW SA, to już pytanie do niego.
Podobne pytanie należy zadać byłemu prezesowi zarządu MEW SA - Wilkowskiemu, który zrezygnował na niedługo przed zadymą z upadłością, a prezesem był od samego początku istnienia naszego balonika z New Connect.
Jest takie przysłowie, o szczurach uciekających z tonącego statku, ale nie pamiętam go dokładnie.
Czy wiecie coś o ich elektrowni w Tarnogórze? Zdjęcia, link na youtuba ...
Wyłączyli serwis www.insajder.pl (stan na 22.08.13), a tam było trochę informacji i wiele innych PRowych opowieści.
Trochę historii :)
http://www.inwestortv.pl/film/seg/rozmowa-z-maciejem-nadulskim,936.html
Dla chcącego, nic trudnego. Wujaszek google pomoże Wam. Wygooglaj "web archive". Pierwszy link to tzw. Wayback machine. Tam wpisz sobie insajder.pl i masz kilka archiwalnych wersji tej strony. Zalecam pośpiech.
Podobnie trzeba zrobić dla strony głównej MEW SA, bo jak widać usunięto dział "Aktualności". Ładne jaja. Czy adres siedziby firmy, to nie zamieszkanie któregoś z panów? To ewidentnie Woronicza Park, czyli mieszkania...
Wszystkie wywiady, publikacje, filmiki, daty i miejsca zamieszcania trzeba zbierać i nimi sie dzielić, bo jest dokumentacja podawana przez spółkę do wiadomości publicznej. Dla inwestorów tego typu informacje plus raporty finansowe były podstawą zangażowania finansowego. Jezeli z tymi aktywami i informacjami było coś nie tak, np. rozmijały sie z rzeczywistoscią, to taka dokumentacja może być jednym z dowodów istotnych dla pozwu o działanie na szkodę spółki i akcjonariuszy. Ponadto słuzyć może do wyceny aktywów MEW i porównania z finansami zebranymi od akcjonariuszy i obligatariuszy. Czyli prześledzenia czy gospodarka pozyskanymi funduszami była zgodna z celami spółki.
Wartość MEW w Cieszynie podobno 5 000 000 zł. Link do filmiku na You Toubie - http://youtu.be/YTpzuxbShis.
Nie wiem po co mieliby zacierać slady. Wszystkiego z internetu nie wymiotą. Raportów finansowych również nie moga zniszczyć. Jak ktoś coś ma, niech wkleja na forum. Ułożymy to hronologicznie.
Czy Mew Romania, Biuro Projektowe to są oddzielne spółki? Jezeli tak, to czy one też zostały zgłoszone do likwidacji? Czy emisja akcji na MEW Romania, to oddzielny projekt? Emisja z obligacji była ogłoszona na jakiś konkretny cel.? kKtos ma pod reka dokumenty, które to regulują?
Aktywa MEW:
MEW eksploatuje dwie działające elektrownie wodne: w Tarnogórze (0,2 MW) oraz w Cieszynie (0,56 MW), zaś porfolio inwestycji spółki tworzy kilka projektów, w tym: 0,25 MW w województwie podkarpackim, 0,25 MW w podlaskim, 6 MW w małopolskim, 0,15 MW w lubelskim, 2 MW i 0,28 MW na Dolnym Śląsku.
Zgadza się? Czy pieniadze z emisji akcji i obligacji poszły na to, czy czegoś w tej kolekcji brakuje?
Możemy porównac zebrane przez MEW pieniądze z wartoscią tych aktywów?
Nie wiem czy cokolwiek ich portfel inwestycyjny jest wart. Np. te 6MW w Małopolsce to jedynie podpisany list intencyjny. Reszta to nie wiem, ale jakiejś znacznej wartości pewnie nie ma.
Wartość ma jedynie:
Cieszyn 0,56MW jest warta 4-5 mln
Tarnogóra 0,2MW jest warta 2 mln – ponoć ta elektrownie modernizowali i miała mieć 0,4MW ale czy im się to udało to nie wiem.
Ceny elektrowni są na dzień dzisiejszy gdy nie ma jeszcze ustawy o OZE, gdyby była i zapewniała wsparcie energetyki wodnej to ceny mogą wzrosnąć. Trzeba również brać poprawkę że syndyk może sprzedać je po jeszcze mniej korzystnej cenie.
Zobowiązania:
Obligacje seria A – 5 mln + zaległy kupon
Obligacje seria B – 2,3 mln
Kredyt na refinansujący z hipoteką na Tarnogóre - 1,4 mln
+ pewnie jakieś mniejsze inne zobowiązania
Udał im się pozyskać z emisji akcji:
Seria B – 2,3 mln
Seria C – 2,7 mln
Seria D – 1,0 mln
Seria F – 0,52 mln (na potrzeby MEW Romania)
MEW Romania – 1,4 mln
Teraz wystarczy sobie zliczyć z sprawozdań rocznych jaką mieli stratę za te wszystkie lata + parę mln za ten rok + koszty postępowania upadłościowego. Wyjdzie pewnie że obligatariusze przy dobrych wiatrach odzyskają ze 50% nominału. Potrwa te pewnie ze 2 lata, sąd syndyk, sprzedaż, spłata wierzycieli. Akcjonariusze MEW Romania raczej wtopili i nic nie odzyskają bo w Rumuni nic nie powstało i nie powstanie. Akcjonariusze MEW odzyskają jakieś grosze jeśli uda im się coś sprzedać na giełdzie. Jak tylko MEW złoży sprawozdanie za II Kwartał i odwieszą notowania. Tylko czy oni w ogóle zamierzają to zrobić? (polecam sprzedać bo przynajmniej będzie można rozliczyć stratę)
Zastanawia mnie jeszcze jedno. Większymi akcjonariusze jak i zarząd tj: Nadulski Maciej, Markiewicz Marcin, Zeniuk, Krzysztof Łukasz, Wilkowski Michał to znajomi z poprzedniej pracy WOLA INFO. Widać że poprowadzą/prowadzili inne dziwne firmy które powstały głównie z dotacji UE. Widać nawet że są swoimi klimatami nawzajem ;) i tutaj można się domyślić że są to kombinatorzy. Jednak są też dwa nazwiska które mnie zastanawiają tj. Bożyk Robert, Radwański Witold są oni z KROKUS - Private Equity więc profesjonaliści. Wygląda na to że stali się akcjonariuszami kupując akcje na giełdzie po cenie rynkowej i od zarządu po cenie niżej od rynkowej. Zainwestowali realne pieniądze, po co? Myślę że zagrają jeszcze w tym przedstawianiu.
Tak na marginesie to z Internecie jest mnóstwo informacji ale nie mam czasu szukać. Niektórzy mają nawet fece booka ;). Jest jesze Pan Kruk ale o nim nie wile się dowiedziałem.
Biorę się za jakąś realną robotę na obligacjach popłynąłem, kurcze a miało być tak pięknie miałem nadpłacić kredyt za mieszkanie jak spłyną pieniądze z MEW.
ciekawe czy sa pieniadze w Mew Romania? jesli ich nie ma, to akcjonariusze tej spolki powinni zlozyc doniesienie do prokuratora, ze zostaly wydane przez Markiewicza (on tam byl Prezesem) na inne cele niz wskazane w celach emisji. slyszalem, ze prokuratura z ochota bada takie zawiadomienia poniewaz sa latwe do zweryfikowania po przelewach bankowych
To prawda. Jeżeli będzie uzasadnione podejrzenie, że nie jest to gra upadłościowa z oblgatariuszami, tylko upadłość wynikająca z działalności przestępczej, to należy zgłosić sprawę do prokuratora. Jeżeli pieniądze z emisji akcji i obligacji nie zostały przeznaczone na cele spółki, tzn., że Zarząd przy akceptacji Rady Nadzorczej, działał na szkodę spółki.
Jak to właściwie jest z MEW Romania MEW Biuro Projektowe. One też zostały zgłoszone do likwidacji, czy tylko MEW (pierwotny)?
Czy ktoś ma możliwość realnego oszacowania portfolio MEW? Tzn projektów przygotowanych do realizacji po uchwaleniu OZE. To ważne z punktu widzenia oszacowania aktywów MEW i oceny dysponowaniem przez władze MEW pozyskanymi pieniędzmi. Zanim ktokolwiek z nas (razem lub osobno) poda sprawę do prokuratora o działanie na szkodę spółki, musimy wiedzieć jakie są (oprócz działających elektrowni) realne aktywa MEW i porównać je z pozyskanymi w międzyczasie funduszami.
Na obligacje.pl ponad rok temu ukazał się taki tekst. Szkoda, że mało kto na niego zwrócił uwagę i nie podniósł alarmu na tym forum. Już wtedy trudno było się doliczyć kwoty której teraz (plus/minus) szukamy.
"Na koniec I kwartału kapitał własny wynosił 4,35 mln zł wobec 10 mln zł na koniec 2011 r. Aktywa trwałe zmniejszyły się z 9,3 do 3,9 mln zł, natomiast aktywa obrotowe skurczyły się nieznacznie
W komentarzu do wyników kwartalnych spółka w żaden sposób nie odnosi się zmian aktywów i kapitału własnego. Z lektury skróconego bilansu można wywnioskować, że największą wyrwę stworzyła pozycja "inwestycje długoterminowe", która na koniec roku wyceniana była na 9,2 mln zł, podczas gdy na koniec marca już tylko na 3,8 mln zł. W środę nie udało nam się skontaktować z przedstawicielami spółki, by wyjaśnić tę sprawę. Co ciekawe, w ujęciu skonsolidwanym aktywa trwałe grupy wyceniane są na ponad 10 mln zł, za to aktywa obrotowe topnieją do 1,6 mln zł, a łącznie aktywa grupy są warte nieco mniej niż aktywa spółki dominującej.
Najpoważniejszą konsekwencją zmian jest relacja zadłużenia do kapitału własnego. O ile na koniec roku wysokość kapitału własnego przekraczała zobowiązania spółki o 2,2 mln zł, tak na koniec marca jest on o 3,4 mln zł niższy niż zobowiązania. Aktywa obrotowe przewyższały natomiast krótkoterminowe zobowiązania zatem płynność MEW nie jest zagrożona. W ujęciu skonsolidowanym kapitały własne są jeszcze niższe (3,7 mln zł), a zaobowiązania nieco wyższe (8,35 mln zł), więc relacja zobowiązań do kapitału własnego wygląda jeszcze mniej korzystnie.
Grupa MEW miała w I kwartale 113 tys. zł przychodów - to efekt uruchomionej elektrowni wodnej w Tarnogórze. W II kwartale na poziom przychodów wpłynąć ma także uruchomienie elktrowni wodnej w Cieszynie.
Spółka w ostatnich dniach poinformowała o modyfikacji strategii działania. Uznała ona rynek polski za rynek dojrzały i zamierza na nim funkcjonować w charakterze dewelopera elektroni wodnych (co oznacza, że jej projekty wystawione zostaną na sprzedaż), natomiast zamierza rozwijać działalność w Rumunii, Indiach i Turcji. Spółka podpisała już nawet pierwszy kontrakt na budowę elektrowni w Rumunii i zamierza przeprowadzić emisję akcji o wartości 2 mln zł, aby sfinansować ekspansję.
Na Catalyst notowane są dwie serie obligacji MEW o łącznej wartości 7,42 mln zł i stałym oprocentowaniu równym 12 i 12,5 proc. w zależności od serii. Obie serie cieszą się zainteresowaniem inwestorów, a transakcje przeprowadzane są bez mała każdego dnia, dzienne wolumeny sięgają kilkudziesięciu i więcej sztuk, zaś cena przekracza wyraźnie 101 proc. w obu przypadkach.
Dodano 2012-05-23 | Autor: ems"
tam i tak bedzie prokurator, nie da sie latwo wytlumaczyc gdzie zniknelo kilka milionow zlotych,
nie wiecie kto sprzedawal ich obligacje? to chyba byl amerbrokers? w innych spolkach to wlasnie biuro maklerskie bierze na siebie odpowiedzialnosc za dzialania prawne w stosunku do emitenta jesli nie splaca obligacji klientom biura maklerskiego , chodzi o reputacje biura maklerskiego.
proponuje ustalic, ktore biuro robilo dystrybucje ich obligacji i nastepnie zglaszac sie do tego biura maklerskiego w celu zlozenia ew. zawiadomienia do prokuratury na byly i obecny zarzad tej 'spolki'
Milczenie władz spółki (byłych i obecnych) jest najgorszym rozwiązaniem, jakie mogli wybrać.
Wyobraźnia wyr***anych inwestorów robi swoje, a niekoniecznie musi się okazać, że jest aż tak źle.
Na Stockwatchu jest też spory wątek o tym całym zamieszaniu z MEW, w dziale Catalyst.
Całkowicie się zgadzam, ale co począć, jeżeli ludzie którym zawierzyliśmy unikają kontaktu i sprawiają wrażenie jakby byli malwersantami. Są trzy możliwości albo to gra z obligatariuszami i nie chcą ujawniać swoich kart, albo to złotouści, ale niedouczeni menadżerowie młodego pokolenia, czyli nieudacznicy, którzy popełnili kilka kardynalnych błędów biznesowych, albo to malwersanci i przestępcy. Trudno w tej chwili orzec, która opcja jest właściwa. Jednak chowanie w głowy w piasek świadczy o zupełnym braku rozsądku i profesjonalizmu z ich strony. Ja w każdym razie nie widzę potrzeby, żeby szukać dla nich usprawiedliwienia, bo to ich działka. Zmuszony jestem rozpatrywać najgorszy wariant. Można zapewne, po głębszej analizie raportów finansowych i realnych aktywów spółki po cenie nabycia a) powiadomić prokuraturę, a ci będą prowadzić postępowanie (wyjaśniające) w sprawie b) pozwać do sądu na okoliczność działania na szkodę spółki i c) obligatariusze mogą coś zadziałać za pośrednictwem emitenta obligacji. Są jeszcze jakieś propozycje?
konkret, powodzenia, trzymam kciuki, zebyscie Prezesowi Mew Romania postawili zarzuty, jesli na koncie bankowym nie ma pieniedzy z emisji w Mew Romania.
Ludzie po co to kupowaliście ? Rozum wam odjęło ?
Jak firma roztacza wizje inwestycji indie , rumunie itp. TO od razu widac ze to sciema na łyknięcie leszczy. To nie pierwsze taki zagranie na NC.
Tez miałem akcje mew ale umpłynniłem po ok 4 zł/
Cześć, jakbyś był tak i miły i mógł napisać jeśli wiesz, czy obligacje przewidzine do wykupu na pazdziernik mozna zgłaszac jako wierzytelność.
Z domu maklerskiego to potrzebujemy np. "Potwierdzone zaświadczenie o stanie rachunku pieniężnego i/lub papierów wartościowych" , czy lepiej "Wystawienie świadectwa depozytowego lub duplikatu świadectwa depozytowego dla papierów znajdujących się na rachunku Klienta" czy cos innego ?
Art 247 Prawa upadłościowego:
Jeśli w dniu ogłoszenia upadłości wierzytelność bez zastrzeżenia odsetek nie była wymagalna, na liście wierzytelności umieszcza się sumę pieniężną wierzytelności pomniejszoną o odsetki ustawowe, nie wysze niż 6% .... [...] od dnia upadłosci do dnia wymagalności.