Gdy przeglądam fora giełdowe to zauważyłem że na większości spółek jest jakieś magiczne słowo-klucz.Które wszystko 'wyjaśnia' lub przynosi nadzieję.Na CEDC tym słowem są "shorty" .Na zamykanie liczą optymiści a ciągłe spadki tłumaczą kolejnym graniem na zniżki.Ale są inne spółki które spadają a nikt tam nie gra( bo nie ma takiej możliwości) na zniżki i takie co rosną a nikt shortów nie zamyka bo ich tam po prostu nie ma.Jak to wytłumaczycie wszyscy używający magicznych słów-kluczy
musicie zrozumieć że teraz wyceny historyczne nie sa już w zasiegu cedeka bo spółka jest warta dużo,dużo mniej i nawet jak wyniki się poprawią i wyjda na prosto i tariko pozostawi firme w takiej formie w jakiej obecnie to i tak nikt nie bedzie płacił za akcje 40,80 czy 150zł
Wystarczy, że księgowo wyjdą na plus, a to już nie tak odległa przyszłość, to kurs nie będzie szedł w górę ale skakał po coraz wższych poziomach. Dojdą jeszcze wspólne inwestycje i rozszerzenie działań na innych rynkach oraz wiele innych ciekawych wiadomości na temat rowoju i zaciśnięcia wspólnych dzialań. Jak dla mnie: długoterminowo - duży zysk
hehe. to tylko twoje zyczenia. powiem banal ale prawdziwy: kurs bedzie szedl w gore jak ktos wiekszy zacznie kupowac. od kilku miesiecy papierem jest zainteresowan wylacznie spekula grajaca na krotko. i wasze naganianie ze cos sie poprawi fundamentalnie nic nie zmienia. tak wiec przestancie pisac o cedc jako inwestycji bo to zadna inwestycja.
ps. w poniedzalek kupujemy bo bedzie roslo. hehe
Przydał by się ktoś większy cena bardzo atrakcyjna o dałby po łapkach krótkim !
Kaufman dokupił troszkę i co się działo z kursem , te niższe poziomy cenowe wręcz jeszcze bardziej mogą zachęcać do wejścia nowego inwestora [może jakiś kolega Tarika ]
lol zdecyduj się będzie spadać do 12 zł czy kupujemy bo będzie rosło .
O czym Ty piszesz? Krótkie ma Tarik - to oczywista oczywistość. Otwierał je dla zabezpieczenia transakcji które trwały ok. roku. Jaka ma srednią? Może 8 może 12$. To był szantaznik. Wyobrażasz sobie kurs gdyby miesiąc temu poszło info o zerwaniu negocjacji i braku porozumienia? 2$? Bankrut bez szans na wykup obligacji. Teraz gdy porozumienie podpisane jest czas na sukcesywne zamykanie pozycji. I nikt mu nie podskoczy. A z zysku sfinansuje 80% z pierwszej transzy. I nie pisz proszę, że krótkie ma "ulica" chociaż zapewne kilku krewnych i znajomych się podczepiło...
Przecież liczba krótkich się sukcesywnie zmniejsza. Juz sam fakt, że ktos nie zamyka pozycji na"łapu capu" daje do myslenia. Widocznie nie musi. Ale zamyka. A kto będzie grał na spadki przy minimach i przeciwko Tarikowi? Kaufman przyklaskuje pod nowy układ sił, Carey jest skazany na "koło ratunkowe TariCo i sp-ka."
jak sukcesywnie? tylko raport z 30 kwietnia pokazuje zamkniecie 1mln shortow. a po 30 moim zdaniem otwierali znowu. no ale to juz niedlugo sie dowiemy.hehe
nie wiem o ile sie zmienia shorty ,po publikacji ale wiadomo juz , ze po publikacji 7 maja zmienily sie udzialy procentowe akcji ( co oznacza ze zmienily sie tez udzialy glosow na walnym ) i nie chodzi mi wcale o udzialy p. Taricko a o calkiem kogos innego... proponuje poszukac i zprawdzic
pozdrwiam i zycze milego dnia
raczej na waszym miejscu zastanowila bym sie dlaczego nastepuje taka zmiana w stanie % akcji... o shortach tylko gdybacie a problem drugi jest namacalny i nie bez podstawy nastepuje zmiana ;)
jasniej juz sie nie da :)))
nastapily zmiany ale widze z waszych pytan ze nie macie o tym pojecia , ze cos takiego bylo...
spieracie sie bezsensownie o shorty a kiedy ktos wam podsuwa konkretny problem nie potraficie lub nie chcecie sie wypowiedziec...kazdy z was czeka az drugi sie wypowie, nakresli obecna sytuacje aby pozniej zaatakowac drugiego forumowicza...
~lol a ty expercie od wszystkiego ( i niczego ! ) dlaczego nagle umilkles...
widze , ze czekasz tez bo nie wiesz o co chodzi :D
a moje pytanie brzmi : dlaczego nastapily zmiany ( zgodnie z publikacja z 7 maja ) w akcjonariacie, jaki jest w tym cel ?
To aj sie wypowiem. A mianowicie nie mam pojecia co sie wydarzylo.
Wlasnie gmeram po necie i szukam, jak znajde cos to dam znac. Jak znajde i dalej nie bede wiedzial to tez napsize.
A cisza aktualnie oznacza ze inni chyba tez szukaja :)
~robert..
wpisujac swoj post nie chce szerzyc obaw o spolke, chce tylko pokazac inny problem lub zalete ;) ..... to juz zalezy od punktu widzenia wskazanego przeze mnie zagadnienia... wkazuje na ciekawszy temat do dyskusji niz te " gdybanie na temat oslawionych shortow"...
naprawde nic nie zauwazacie, oprocz oczywistych zmien % ? ? ?..
zagadnienie jest troche glebsze;) czytalam juz tu wczesniej czasami naprawde blyskotliwe wypowiedzi,bardzo mi sie podobaly i nie rozumiem dlaczego teraz nikt nic nie napisze sensownego... bo nie chodzi tylko aby przeczytac jakie nastapily zmiany % ale chodzi o to aby zauwazyc wszystkie inne zmiany ;))...
naprawde , nikt tego tutaj nie widzi czy tez nie chce o tym pisac???
Niestety nie widze co mialoby zmienic komunikat o ktorym mowi starsza babcia.
Nie potrafie wyciagnac z tego daleko idacych wniozkow, lub po prostu nie zauwazam czegos oczywistego.
Ktos ma juz jakies przemyslenia czy tylko babcia ma pewna teorie ktora nie chce sie podzielic z innymi ? :)
Ps. Babciu, nie drecz i tak mocno juz uciskanego i poturbowanego akcjonariatu i powiedz jakie masz obawy / nadzieje i dlaczego.
to ujme to inaczej :
w zasadzie akcje wiekszosci spolek traca na wartosci gdy nastepuje rozwonienie,.. jak zareagowala nasza "perelka" gdy nastapilo rozwodnienie ( mamy juz ponad 78mln akcji)...kurs stracil duzo, czy tez mimo wszystko trzyma dobry poziom?
czy zmiany procetowe glownych akcjonariuszy zmienily sie tylko z powodu rozwodnienia akcji czy tez nastepuja kontrolowane wysprzedaze a moze trwaja zakupy na uzupelnienie utraconych % z racji rozwodnienia??? walne zgromadzenie zbliza sie wbrew pozorom duzymi, szybkimi krokami- trwa ciagle liczenie glosow ale nie tylko pod walne takze pod przyszle "wewnetrzne sojusze" i wcale nie chodzi mi o CEDC -RS a raczej o ..... ( tu raczej nie wypowiem sie na forum na ten temat ;) )
odpowiedz na te pytania da jasny obraz dlaczego kurs tak a nie inaczej sie zachowuje w ostatnich dniach :)))
i teraz czekam na sensowne spostrzezenia, gdybania, wnioski :))
babcia niby coś pisze, ale wstawia same nie dokończone myśli i nie domówienia, pewnie robi to dlatego, że nie ma bladego pojęcia o tym co się dzieje w spółce, ale jak już się coś wydarzy to napisze "a nie mówiłam, tylko wy tego nie rozumieliście bo nie umiecie czytać między moimi wierszami" he he
Po mojemu rozwodnienie jest już w cenie , bo było wiadomo że po fuzji do niego dojdzie i będą musiały być akcje dla Tarika , bynajmniej ja to tak odbieram !
~he he
widocznie czytasz moje wpisy od niedawna , skoro uwazasz ze wiem malo co sie dzieje w tej spolce... nie jeden dzieki moim zamieszczonym tutaj informacja poszerzyl swoja wiedze o spolce...
to prawda , ze nie zawsze mowie wszystko " kawa na lawe" ale jest to spowodowane proba wywolania dyskusji opartej na roznych kierunkach mysleniowych ( nie tylko moim kierunku mysleniowym )...
nie zalezy mi na tym aby ktos twojego pokroju osadzal czy ja mam racje czy tez nie... bardziej mi zalezy na tym aby rozszerzyc horyzonty mysleniowe graczy... chec pokazania pewnych rozwiazan.. chec uwypuklenia pewnych ewentualnych ruchow w spolce...
a twoja wypowiedz jest po prostu zlosliwa, na niskim poziomie, nie wnoszaca nic nowego
do wiedzy o spolce, zachowan kursu itd..
~robert, a co powiesz na to , ze jezeli Kaufman przed rozwodnieniem zblizyl sie do granicy mozliwosci na obecny dopuszczalny stan posiadania akcji tj. nie wiecej jak 10 % a po rozwodnieniu znowu ma ponizej 9% to czy jest zainteresowany ponownym powiekszeniem swojego udzialu w spolce??... jezeli przyjmiemy zalozenie ze wiedzial wczesniej tak jak i inni ze dojdzie do rozwodnienia a jednak powiekszal udzialy to teraz prawdopodobienstwo ponownego zwiekszenia udzialow jest realne, prawda?...
a posiadaniem udzialow wiekszych niz 5% jest troche wiecej zainteresowanych... przy tym parciu na zakupy "duzych" trudno raczej o wzrosty, oni raczej zbijaja kurs i robia zakupy... w tym przypadku zakupy nie robi jeden ale wiecej graczy... ulica za bardzo nie chce oddawac akcji a parcie jest duze a za plecami sa szorty ktore wspomagaja w/w przeze mnie zakupy...
oczywista rzecza jest ze jest walka o zebranie akcji... i w tym przypadku jest tez walka miedzy " duzymi" .. ale na pewna celem tez jest zakup na nizszych poziomach, i tutaj tak jakby ich dzialania sie uzupelniaja...
Wszystko się zgadza Kaufman lub inni mogą dokupywać przed walnym , tylko jak na dzień dzisiejszy nie powinno być komunikatu i większego ruchu na akcjach ?
Pamięta Pani jak zachował się kurs jak Kaufman dobierał akcje !
a jednak mielismy niedawno 2 dni przerzucania duzych pakietow akcji... porzadkowanie portfela?..
kurs zareagowal pozytywnie po informacji o powiekszeniu akcji przez kaufmana... ale wczesniej szczerze mowiac nie pamietam jak reagowal kurs gdy dobieral te swoje akcje...
Blackrock Inc.byl na granicy 5% po ostatnim zmniejszeniu akcji z 1 marca ale teraz to juz jest po rozwodnieniu duzo nizej, nie mysle aby chcial byc ponizej 5%...
mozna jeszcze paru wymienic :)))
wbrew logice gdy duzy kupuje to powinno rosnac , ale tutaj jest odwrotnie ... na innych naszych spolkach nie ma szortow i kurs wtedy przy takim zainteresowaniu przez "duzych " rosnal by zauwazalnie... niestety w naszym przypadku szorty sa uzywane jako instrument do zanizania akcji i w konsekwencji do umiejetnego zbierania akcji z rynku... maja na to jeszcze ponad miesiac czasu... na takiezachowanie... oczywiscie beda wzrosty w miedzyczasie... jak i spadki... ale to jest ewidentny skup akcji przez duzych !!!
"niestety w naszym przypadku szorty sa uzywane jako instrument do zanizania akcji i w konsekwencji do umiejetnego zbierania akcji z rynku"
moze pani przyblizyc swoja teorie? jak sa uzywane? bo ja jak na razie widze otwieranie krotkich, a zainterosowanie przez duzych jest zerowe.
ale na pewna celem tez jest zakup na nizszych poziomach, i tutaj tak jakby ich dzialania sie uzupelniaja...
mowie o dzialaniach powodujacych obnizenie kursu... w celu nowych zakupow...
chwilowe wzrosty, wystrzaly parominutowe ( duze zakupy) zauwazalne na Nasdaq potwierdzaja tylko moja teorie... mysle ze wtedy nie sa odkupywane szorty a raczej sa robione nowe zakupy powiekszajace posiadane juz udzialy :))
Shorty i głosy to coś niezrozumiałego.
W przypadku krótkiej sprzedaży pożyczasz akcje i natychmiast je sprzedajesz więc ich po prostu nie masz.
Zamykasz pozycję kupując je na wolnym rynku i oddajesz maklerowi i też ich nie masz więc i nie ma problemu z głosami.
Shorty Tarika i Kaufmana to taka bajka dla dzieci, nadająca się na takie forum jak to.
Wyobrażasz sobie, że Tarik pożycza od kogoś 7 mln akcji i je opyla po to by je odkupić na wolnym rynku? No i w ukryciu oczywiście
Co to za bzdury?
No ale - niech piszą, niech myślą, niech ........
Shorty się gra w terminie max 3 dni, bo w tym czasie musi nastąpić zaksięgowanie akcji na konta i w USA gra je /może grać/ każdy kto ma konto.
Spójrz jak to wygląda.
http://www.batstrading.com/market_data/shortsales/
Otwórz sobie transakcje albo podsumowanie /to z prawej/. Masz ilość shortów/ na obrót dzienny tego papieru na tej platformie.
A to daje jakiś obraz.
oczywiscie , ze shorty nie podlegaja prawu do glosowania... to jest pozyczone... tu pelna zgoda :))
co do 3 dni to moze tak jest w Polsce, z literatury wiem ze w stanach czas na oddanie rozni sie bardzo ( moze pozniej znajde dokladniejszy opis ) i nie trzeba juz po 3 dnaich ich oddawac... bywa tez tak , ze szortow jest czasami wiecej jak 100% ( nie czesto sie to zdarza, ale byly takie przypadki ) moze dzis wieczorem wyszukam to , gdzies to mam zapisane ( chyba) ....
wiem tez , iz czasami wlasciciel akcji ktore pozyczyl nawet pol roku temu zaczyna sie o nie upominac ( spowodowane to jest pewnymi sytuacjami na gieldzie ) ..... mnie jednak ~Agata bardziej interesuje cos innego...:
czy wlasciciel , ktory pozyczyl komus akcje i je nie odebral na czas przed walnym zgromadzeniem ma prawo do ilosci glosow, mimo ze w danym momencie nie posiada tych wszystkich % bo akcje komus pozyczyl?...
pytam tylko z czystej ciekawosci..
moze cos wiesz na ten temat
dzis poznym wieczorem lub jutro postaram sie wkleic info o szortach( tych co bylo wiecej jak 100% w jednym czasie ) i info o tym jak dlugo moznanie oddawac shortow...
wiem , ze w Polsce obowiazuje zasada D+3 ale z tego co czytalam w US z shortami jest inna zasada... nie dam sobie glowy uciac, dlatego jeszcze raz na spokojnie poczytam i postaram sie wkleic inf:))
Jeśli chodzi o przypadek kiedy w obrocie było ponad 100% wszystkich akcji to coś takiego miało miejsce jakoś na samym początku XXI w. i chodziło o inwestora, który sprzedał w krótkiej sprzedaży ponad 200% kapitału jakiejś brytyjskiej spółki.
Co do prawa głosu to wydaje mi się, że pożyczający akcje dalej je posiada, bo przecież akcje przypisane są do niego, on jest fizycznym ich właścicielem i tak czy inaczej musi je dostać z powrotem. Ale to jest tylko moja opinia i nie chcę się ani wymądrzać, ani wygłupić.:)