Witam kolegów po przerwie. Cloud wciąż w portfelu, ale muszę przyznać, że moja cierpliwość zaczyna szwankować :)
Już prawie pół roku minęło od ogłoszenia przejęcia Imagine, a my dalej nic nie wiemy.
Swoją drogą, nie wiem czy zwróciliście uwagę, że gdyby doszło do transakcji na zakładanych warunkach, to Chodaczek miałby w sumie około 51% akcji, czyli stałby się de facto właścicielem Cloud. Przy założeniu, że wciąż jest właścicielem Imagine. W krs-ach jest to nieźle zagmatwane. 4 podmioty stanowiące Imagine The Future (2 spółki z o.o. i 2 spółki komandytowe) wiszą teraz na 2 wehikułach (ITF SCSP i UX Holding). Pytanie, czy te wehikuły należą do Chodaczka, zakładam że tak, ale pewności nie mam.
Inną ciekawą rzeczą jest nagły wzrost udziału w przychodach Cloud przychodów z Imagine. W roku 2016 ten udział wynosił około 3.5%, a w I kw 2017 już 36%! Przynajmniej tak wynika z danych w raportach. Już wcześniej się zastanawiałem, dlaczego prognozują taki skokowy wzrost przychodów Imagine. Po tych liczbach pośrednio widać, że ten skokowy wzrost w Imagine już się dzieje. Z tego artykułu ->
link - wynika, że są w trakcie intensywnej ekspansji na duże rynki. Może stąd ten skokowy wzrost. Ale przy okazji widać wyraźnie, że Cloud jest również dużym beneficjentem tego wzrostu, nawet nie przejmując Imagine. W tym świetle cena planowanej transakcji może wydawać się kontrowersyjna.
Jeszcze jedna sprawa mnie intryguje - PERPETUM 10 FIZAN. Z komunikatu wiemy, że Imagine jest od niego zależny. Ale w jaki sposób? PERPETUM ma 600 000 akcji, z czego 250 000 to akcje pracowników/członków organów uzyskane w ramach programu motywacyjnego. Pozostałe 350 000 to akcje odkupione od BPOINT. Ale to nie może być Chodaczek, bo zawsze w komunikatach było, że Chodaczek posiada akcje Cloud wyłącznie poprzez QVP Investments. Dla mnie to zagadka.
Na koniec, jeśli chodzi o Unblocka, to jedno zdanie w raporcie rocznym zwróciło moją uwagę:
"Aktualnie wdrażamy to rozwiązanie u największych wydawców oraz dostawców technologii reklamowych na świecie."
Brzmi obiecująco.