Pozwolę sobie na mały update moich wyliczeń. Trochę się udzielałem na forum, możecie to sobie poczytać na 4,5,6 stronie komentarzy, wielokrotnie wściekałem bo widziałem, że akcja kosztuje np. 24 zł, a wiedziałem, że samej żywej gotówce spółce jest ponad 30 PLN, kompletny bezsens, rynek nie dostrzegał, ja dobierałem.
Na podstawie danych o transakcji wyliczałem wartość godziwą jednej akcji na 35 PLN.
Co wiemy teraz? Po komunikacie o dywidendzie sprzed 2 dni, pojawiła się też informacja o zysku do października 2020. Wiemy zatem, że spółka wygenerowała 236 mln zysku, równo 30 PLN akcję. To mnie trochę zaskoczyło negatywnie, bo z danych wynikało,że powinno być ok 33 PLN za akcję, nie potrafię tego wyjaśnić, no ale fakt faktem.
Zatem mamy 30 PLN z transakcji na akcję, plus, no właśnie ile może być wart biznes bez PeP? W swoich wyliczeniach tamtejszych wyliczałem ją po aktywach netto (już po wyjęciu PeP), które wynoszą ok 15 mln, czyli 2 PLN na akcję. Biorąc pod uwagę, że spółka w raczej tak sobie generuje zyski, są też przecież straty, chyba można założyć, że jeden milion rocznie, może dwa, nie wiem, to rozsądne podejście, ale te wartości doskonale komponują się z wyliczeniem po aktywach netto czyli 2 może 3 PLN na akcje.
Zatem można chyba przyjąć, że obecna wartość godziwa to właśnie 32-33 PLN (30 PLN +2/3 PLN).
Kretyńskie wypowiedzi na forum o 60, 120, 150 PLN na akcję pozostawiam bez dalszego komentarza.