Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  31,60 zł , zmiana od tamtej pory: -89,94%

Wycena - aktualizacja

Pozwolę sobie na mały update moich wyliczeń. Trochę się udzielałem na forum, możecie to sobie poczytać na 4,5,6 stronie komentarzy, wielokrotnie wściekałem bo widziałem, że akcja kosztuje np. 24 zł, a wiedziałem, że samej żywej gotówce spółce jest ponad 30 PLN, kompletny bezsens, rynek nie dostrzegał, ja dobierałem.

Na podstawie danych o transakcji wyliczałem wartość godziwą jednej akcji na 35 PLN.

Co wiemy teraz? Po komunikacie o dywidendzie sprzed 2 dni, pojawiła się też informacja o zysku do października 2020. Wiemy zatem, że spółka wygenerowała 236 mln zysku, równo 30 PLN akcję. To mnie trochę zaskoczyło negatywnie, bo z danych wynikało,że powinno być ok 33 PLN za akcję, nie potrafię tego wyjaśnić, no ale fakt faktem.

Zatem mamy 30 PLN z transakcji na akcję, plus, no właśnie ile może być wart biznes bez PeP? W swoich wyliczeniach tamtejszych wyliczałem ją po aktywach netto (już po wyjęciu PeP), które wynoszą ok 15 mln, czyli 2 PLN na akcję. Biorąc pod uwagę, że spółka w raczej tak sobie generuje zyski, są też przecież straty, chyba można założyć, że jeden milion rocznie, może dwa, nie wiem, to rozsądne podejście, ale te wartości doskonale komponują się z wyliczeniem po aktywach netto czyli 2 może 3 PLN na akcje.

Zatem można chyba przyjąć, że obecna wartość godziwa to właśnie 32-33 PLN (30 PLN +2/3 PLN).

Kretyńskie wypowiedzi na forum o 60, 120, 150 PLN na akcję pozostawiam bez dalszego komentarza.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
OPTEAM -1,89% 3,12 2026-01-05 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.