Kiedyś pisałem, że wyjde z tej inwestycji za kilka lat jak zysk netto bedzie ok.150 mln ale już wiem, że punkt wyjścia z inwestycji będzie nieco inny. Jest to oczywiście nadal perspektywa kilku lat ale realizację zysków przesuwam na moment sprzedaży farmy Lewałd Wielki. Co prawda jest ona zostawiona na "księgach" Onde ale myslę, że jak ją do końca rozbudują w oparciu o cable pooling to jak się nadarzy okazja to pójdzie pod młotek. Ta farma pierwotnie miała ok 24 MW teraz po optymalizacji ma 32 MW do tego dołożą jeszcze ok. 25 MW wiatru i jeszcze magazy energii - to bedzie przecudnej urody aktywo, które będzie ładnie kontrybuowało do wyników ale myślę, że prędzej czy później pojawi się chętny kupiec na takie cacko. W tej chwili kapitalizacja Onde to ok 533 mln - sprzedaż tej farmy (trudno jest mi oszacować koszt magazynów energii) ale zakładam, że okolice 550-600 mln (bez magazynu) lub może lepiej jest to realne - tak czy inaczej będzie to piękny zysk (z samej tylko sprzedaży tej jednej farmy) dla spólki i dla mnie w postaci wzrostu kursu jak i dywidendy, która będzie zaledwie "produktem ubocznym".
Tak więc: "akumuluj zaciekle" ;)