Forum Windykacja
Mam pytanie czy przedstawiona przeze mnie sytuacje jaka miała miejce w przeszłości załatwiona była zgodnie z prawem?
w 2001r wystąpiłam z wnioskiem o kredyt odnawialny podpisałam umowę na kwotę 2000zł w ROR a w 2002r. podpisałam umowę o kredyt gotówkowy na kwotę 2000zł dla posiadaczy ROR
W kwietniu 2002r. zrezygnowałam z przekazywania na ROR moich poborów.
12 lipca 2002r. otrzymałam wezwanie do zapłaty i wypowiedzenie umowy o kredyt odnawialny. 17 lipca 2002r. wystąpiłam z pismem o umożliwienie mi spłaty zadłużenia w terminie do 30 września 2002r.. 29 lipca 2002r. otrzymałam odpowiedź pozytywną. Niestety umowy nie dotrzymałam. Konto zostało zamknięte zgodnie z umową. Z tej też przyczyny 19 listopada 2002r. otrzymałam wypowiedzenie umowy kredytu gotówkowego w koncie mimo że było regularnie spłacane.
3 grudnia 2002r wystąpiłam do Banku z pismem, prosząc o zgodę na spłatę całego zadłużenia w ratach Pismo było poprzedzone wizyta w banku w dziale Windykacji i zgodnie z osobą mnie obsługującą ustaliłyśmy, że w pierwszej kolejności spłacę zadłużenie z tytułu kredytu odnawialnego a następnie z tytułu kredytu gotówkowego. Pani oświadczyła mi, że dług został połączony. Bardzo żałuję, że nie poprosiłam na piśmie takiego oświadczenia. Na moją prośbę, zgodę pisemną otrzymałam dnia 27 stycznia 2003r. I już myślałam, że sprawa załatwiona pomyślnie i będę mogła spokojnie zająć się rozwiązywaniem następnych problemów. Niestety nie. 17 lutego 2003r. otrzymałam wezwanie do zapłaty poprzedzające wszczęcie egzekucji sądowej. Podczas wizyty w Banku usłyszałam, cytuję: „nic się przecież nie stało, drobne nieporozumienie”. Na moja prośbę, choć niechętnie , listem poleconym otrzymałam jasne zasady spłaty mojego zadłużenia.
26 marca 2003r. otrzymałam powiadomienie, że moje dane osobowe zostały przekazane do zbioru danych „Bankowy Rejestr” którego administratorem jest Związek Banków Polskich.
28 czerwca 2004 otrzymałam powiadomienie o przekazaniu mojego zadłużenia do centrum Restrukturyzacji i Windykacji jako wierzytelność trudną.
Podczas spłaty otrzymałam trzy wezwania do zapłaty, Zadłużenie zostało przeze mnie spłacone w dniu 25 lutego 2005r
W BIK moje dane mają status kredyt odzyskany. Bank nie reaguje na moje wniski i pisma. Uważa że wszystko jest zgodnie z prawem. Z gory dziękuję za odpowiedź