Dnia 2021-02-10 o godz. 19:48 ~POI napisał(a):
> Też dostałem wezwanie jako świadek - to jakaś kpina, bo nie mam i nigdy nie miałem akcji tej firmy.
> Potwierdzenie z biura maklerskiego za lata 2009-2015, to jak to już było wcześniej wspomniane 1400 zł.
> ( do 5 lat - za każdy rok kosztuje 100 a a dalej do tyłu 200 zł za rok. Tutaj mamy 7 lat po 200 zł)
Aty się żalisz? czy chwalisz?
Policjant cię poinformuje
Każda osoba wezwana w charakterze świadka ma obowiązek stawić się przed organem (np. przed sądem, policją, prokuraturą) i złożyć zeznania.
Co grozi za składanie fałszywych zeznań?
Od 15 kwietnia 2016 roku za składanie fałszywych zeznań sprawca podlega karze od 6 miesięcy do 8 lat pozbawienia wolności (wcześniej sprawca zagrożony był karą do 3 lat pozbawienia wolności). W przypadku, gdy sprawca przestępstwa zeznaje nieprawdę lub zataja prawdę z obawy przed grożącą odpowiedzialnością karną jemu samemu lub jego najbliższym (małżonkowi, wstępnemu, zstępnemu, rodzeństwu, powinowatemu w tej samej linii lub stopniu, osobie pozostającej w stosunku przysposobienia oraz jego małżonkowi, osobie pozostającej we wspólnym pożyciu), ustawodawca przewiduje karę pozbawienia wolności od 3 miesięcy do 5 lat.
pozdrawiam niebawem nie którzy zmienią status świadka na inny
informacje możesz uzyskać
Komenda Wojewódzka Policji w Kielcach
Prokuratura Okręgowa w Kielcach
Prokuratura Regionalna w Krakowie -nadzór
Prokuratura Krajowa w Warszawie - nadzór