Forum Giełda +Dodaj wątek

Vision ----- Do ENDRIU

Mam pytanko. Dobrze przeanalizowałeś spółkę Vision?
Bo ja dzisiaj przejrzałem ważniejsze komunikaty spółki z ost. roku i piszą ciekawe rzeczy.
Na wstępie przejrzyj dwie strony : www.ltvlive.de. i tam jest odnośnik do strony VAP. Strony są dość ubogie, ale w obu spółkach w zarządzie zasiada Kunik. I chyba jest właścicielem VAP. I co wywnioskowałem. Kunik jest właścicielem VAP. VAP ma/miał 60% udziałów w LTV. 30% LTV miał jakiś gościu i 10% kolejny gościu. Kunik zakłada Virtual Vision i wchodzi na NC. Poprzez VIV i emisje akcji kupuje 10% udziałów w MAGMA FILMS w zamian za koporodukcję i prawo do postaci BM. MAGMA obejmuje (nie pamiętam ile) akcji VIV. Nigdzie nie ma potwierdzenia zakupu 10% udziałów w MAGMA przez VIV.
Lecimy dalej. Współpraca VIV z MAGMA i LTV skutkuje tym, że dzielą się udziałami.
Magma : Świat - 50%
Niemcy - 60%
Wlk.Bryt + Irlandia +północ - 100%
LTV ma 20% - Świat i 40% Niemcy
VIV ma Świat - 30% , POL + ROS 100%
Po zakupie z emisji LTV udział VIV się zmienia : Świat 50%, Niemcy 40%,
POL + ROS 100%
Zauważmy, że LTV jest VAP, a VAP jest KUNIKA. Czyli sprzedaje LTV VIV, za akcje które będzie mógł w przyszłości spieniężyć. A i tak pieniądze z filmu by do niego trafiły. Trochę to dziwne. Czyli wciska VIV jakieś gówno, a mydli oczy udziałami w sprzedaży. Potem napiszę dlaczego mydli oczy.
Lecim dalej.
Jest podpisana współpraca z MOTION WORKS. Nie jest napisane co oni z tego będą mieli. Współpracę tą chyba podpisała MAGMA, ale nie pamiętam mogę się mylić.
Mamy również przyznanie dofinansowania z PISF w kwocie 2mln oraz współpracę VIV z PISF.
W komunikacie 30/2010 jest napisane o współpracy VIV z SQIDPIX, gdzie udziały ma PETER SPAN. Ciemne sprawki, bo nie wiadomo co to za spółka oraz nigdzie się nie doczytałem, ile zainwestuje w koprodukcję oraz co będzie z tego miała.
Po prezentacji trailera w czerwcu wykonanego przez XANTUSA udział w koprodukcji zainteresował się EURODENTAL w kwocie 1,060 mln zł. Za udziały 25% z POL + ROS oraz 5% ze Świata.
Kolejne umowy na koprodukcję są z PI na kwotę 4,5mln zł w zamian za 40% rynek POL +ROS oraz 25% ze Świata wraz z Niemcami
Ostatnia umowa domykająca budżet BM jest podpisana z VAP VIDEO na kwotę 4,5mln zł. W zamian za 10% rynek POL + ROS oraz 20% Świat wraz z Niemcami.
Czyli z moich obliczeń wynika, że udziały VIV są następujące.
Rynek POL + ROS
100% -25% (Eurodental) -40%(PLANTIGE IMAGE) -10%VAP. Wychodzi 100% - 75% zostaje 25% POL + ROS
Rynek Niemcy
40% -25%(PI) -20%(VAP) = Na pewno nie -5%. Jak niektórzy myślą. Tylko 22%. Gdyż od 40 należy odjąć 45%, czyli zostaje 22% Niemcy
Rynek reszta Świata, bez udziałów MAGMY
50% -5%(Eurodental) -25%(PI) -20%(VAP) = 25% na Świat dla VIV.

Czyli reasumując VAP sprzedaje nam LTV, a odzyskuje 10% Świat, 10% POL + ROS oraz 8% NIEMCY

Podam komunikaty ciekawsze, z których korzystałem:
19/2009
40/2009
46/2009
9/2010
16/2010
25/2010
27/2010
30/2010
37/2010
41/2010

Endriu jeszcze pytanie o ost raport.

Tzn pod koniec 2009 VIV sprzedał wyposażenie studia MEDIA EXPERT. I po sprzedaży w aktywach rzeczowych było ponad 2,8mln zł.
Kolejne raporty umniejszają aktywa rzeczowe, ale w zamian pojawia się pozycja inwestycje długoterminowe na kwotę 11mln zł (chyba I qwr 2010)
Zastanawia mnie ost raport bo mamy aktywa na 8tys. A nie było żadnych komunikatów o sprzedaży aktywów rzeczowych oraz nie było info o wyjściu z inwestycji długoterminowej. No chyba, że coś przeoczyłem. To mnie oświeć. Dlatego piszę, do Ciebie Endriu, bo śledzisz tą spółkę i dużo o niej wiesz.
O emisjach kierowanych do VAP w zamian za potrącenie wierzytelności na rzecz VAP oraz emisji za udziały w LTV nie piszę. Pytanie czemu nie konsolidują raportów VIV + LTV? Chyba, że LTV też nic nie robi, a KUNIK chciał się tego pozbyć i wsadził VIV na minę.
Jeżeli tak się zmniejszyły aktywa i pasywa w ost qwr. to może KUNIK działa na szkodę spółki? Ale zastanawia mnie MAGMA, która też nabyła udziały w VIV oraz PISF, który dał kasę oraz PI, który zainwestuje w BM 4,5mln zł. Jakby w VIV było bardzo źle to nikt z nimi by nie wchodził w układy. Chociaż na naszej bananowej giełdzie nic nie wiadomo.
Patrz. PetrolInvest oraz Techmex.

Na końcu napiszę, że posiadam mały pakiet akcji VIV. i na razie nie mam zamiaru zwiększać pakietu. Opinia moja nie jest rekomendacją kumna, ani sprzedaży akcji VIV.

Jak coś przeoczyłem to napisz coś więcej.
Chyba, że chcesz przejść na maila: aniol171@wp.pl

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
VISION 0,00% 0,02 2023-05-16 11:07:51
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.