Cytat za Norbu z Parkietu:
"Obowiązki dominujących inwestorów i władz spółek
Zgodnie z polskim prawem, obowiązki informacyjne ciążą na inwestorach posiadających znaczące pakiety akcji. Muszą oni przekazywać niektóre informacje o zmianie poziomu swojego zaangażowania w spółce.
* Inwestor musi poinformować m.in. o przekroczeniu progu 5% głosów na WZA (jak również o ograniczeniu zaangażowania poniżej tego progu).
* Po przekroczeniu 10% głosów na WZA, inwestor musi informować o każdej zmianie zaangażowania o więcej niż 2% głosów na WZA.
* Po przekroczeniu progu 33% głosów na WZA, inwestor nie może swobodnie skupować akcji. Jeśli się na to zdecyduje, musi ogłosić wezwanie do sprzedaży kolejnych 33% po cenie określonej przepisami prawa lub zmniejszyć zaangażowanie poniżej 33%.
* Po przekroczeniu 66% głosów na WZA, inwestor musi ogłosić wezwanie na wszystkie pozostające w obrocie akcje lub sprzedać część pakietu.
* Członkowie zarządów i rad nadzorczych muszą informować o transakcjach akcjami własnych spółek, jeśli ich wartość przekroczy równowartość 5 tys. euro.
* Członkowie zarządów i rad nadzorczych nie mogą handlować akcjami swoich spółek w tzw. okresach zamkniętych (2 tygodnie przed publikacją raportu kwartalnego, miesiąc przed publikacją raportu półrocznego i 2 miesiące przed publikacją raportu rocznego).
Za naruszenie obowiązków grozi odpowiedzialność administracyjna. Na łamiącego przepisy gracza KNF może nałożyć w drodze decyzji administracyjnej karę pieniężną do wysokości 1 mln zł."
Przyznam się szerzę, edukowałem się z prawa informacyjnego na spółkach, nawet na wątkach Hefala jesienią robiłem "wykłady", ale nie wiedziałem, że nie wolno sprzedawać akcji 2 miesicie przed raportem roczny... I kto mi teraz powie, że forum to tylko nieudolne naganianie i niczego nie można się tutaj dowiedzieć???