Niebawem Orco poda 3 ważne informacje, które mogą mieć duży wpływ na kurs:
1) Info o tym, że rozpoczęła się budowa na Złotej 44
- wg. moich informacji: grudzień 2010
- tak naprawdę to prace nad realizacją inwestycji trwają już teraz, tylko nie wszedł jeszcze główny wykonawca na plac budowy
- informacja moim zdaniem mało ważna, ale może być dobrym pretekstem do zakupu akcji ORCO zarówno dla grubych ryb jak i drobnych inwestorów.
2) Info o Planie naprawczym z Francji
- ja nie znam terminu, kiedy może to nastąpić, może ktoś wie?
- typowa formalnośc, przy obecnej sytuacji, dobrych informacjach takich jak Złota i ponowne finansowanie inwestycji przez bank oraz pozytywne dane z budowy w budapeszcie, prawdopodobieństwo że plan naprawczy Orco zostanie odrzucony jest znikome, tym bardziej, że od samego początku był wysoko oceniany. Ciekawe komu zależało na wniesieniu sprzeciwu. Może ktoś coś więcej wyjaśni?
- Na to info mogą czekać niektórzy z grubą kasą, w tym fundusze inwestycyjne
3) Publikacja wyników za III kwartał
- to najważniejsza informacja na którą poczekamy prawdopodobnie do połowy listopada.
- Tak jak było w sierpniu, dobre wyniki pokazujące zyski ORCO sprawią nam oczekiwane wzrosty. Ja obstawiam, że cena docelowa to około 50 zł gdzie wisi silna linia oporu. A później wszystko zależy od dużych inwestorów. W dłuższej perspektywie linia ta zostanie z pewnością przełamana. Obecna sytuacja przecież nie może trwać wiecznie... Moje przewidywania mogą się nie zrealizować w sytuacji, gdyby do momentu publikacji kurs spadł do 22 zł - wtedy moglibyśmy zobaczyć powrót tylko do 30 zł, ale taki scenariusz moim zdaniem jest bardzo mało realny. Jest jeszcze trzeci scenariusz, pomimo dobrych wyników i nowych chętnych do zakupu akcji, znowu ktoś będzie podcinał nam skrzydła i dławił popyt... ale taka sytuacja też nie może trwać wiecznie...
W międzyczasie w każdej chwili jakaś gruba ryba może zacząć kupować duże pakiety - oby jak najszybciej. Ktoś teraz skupuje tą dziwną podaż akcji po tak niskich cenach, ale niestety nie wpływa to na wzrost notowań. Drobni inwestorzy nie mają obecnie siły ruszyć kursem w górę. Jest marazm. Spadków dużych nie będzie, bo zaraz posypałyby się oferty kupna no i arbirtaż międzynarodowy. Spadki do poziomów wsparcia: 25 zł a potem do 22zł i 20 zł i dopiero odbice w górę, uważam za mocno przesadzony, niczym niepodyktowany pesymizm bez podstaw fundamentalnych i technicznych.
Nic nam nie pozostaje, jak tylko być cierpliwym. Nagroda będzie wysoka, mam nadzieję że jeszcze w tym roku :)
A wy co o tym myślicie?
Pozdrawiam współwłaścicieli Orco :)
mr.money