26 lutego tego roku kurs ACP osiągnął maksymalny poziom 56,00 zł w trakcie sesji,a 22 lutego zamknął się najwyżej,czyli na wysokości 55,85 zł.W czerwcu 2007 roku szczyt wypadł na poziomie 92,00 w cenach maksymalnych,a 91,00 w cenach zamknięcia.Problem jednak w tym,że na wykresie,który uwzględnia wszystkie wypłacone wcześniej dywidendy,szczyty z czerwca 2007 znajdują się na wysokości 55,96 zł na zamknięciu i 56,58 zł w trakcie sesji.Mówiąc inaczej,w lutym 2019 r. kurs ACP osiągnął najwyższy poziom od dwunastu lat,wyrównując ten z czerwca 2007 roku.Na wykresie klasycznym od 2011 roku brak wyraźnego trendu,a najwłaściwsze byłoby nazwanie go trendem bocznym.Z kolei na wykresie uwzględniającym wypłacone dywidendy mamy do czynienia z wyraźnym trendem wzrostowym,począwszy właśnie od 2011 roku.Z roku na rok po wypłacie dywidendy zarówno dołki,jak i szczyty obniżają się o wartość wypłaconej dywidendy.Na wykresie tradycyjnym,jak już wcześniej powiedziałem,nie wyszliśmy poza trend boczny,a na wykresie z odjętymi dywidendami jesteśmy w trendzie wzrostowym.W związku z tym zupełnie inaczej postrzega się fale na obu wykresach,co powoduje trudności interpretacyjne.Nie trafiłem,niestety,podając dzień 14 lutego jako dzień maksymalnego kursu ACP("O ile się nie mylę" z 13 lutego),ale wygląda na to,że szczyt powstał kilka sesji później.Ponieważ jestem perfekcjonistą i wymagam od siebie prognoz idealnych,uważam moją prognozę z 13 lutego za porażkę.Jeżeli oczekiwany przeze mnie szczyt przesunął się o kilka sesji,to nie można zapomnieć o konsekwencjach,jakie z tego faktu mogą powstać.Myślę,że jesteśmy dopiero na początku fazy spadkowej,która sprowadzi kurs na znacznie niższe poziomy.Ponieważ jednak giełda lubi zaskakiwać,może się okazać,że bardzo się mylę.Nie byłby to pierwszy i z pewnością nie ostatni raz.Jakkolwiek będzie,zachęcam wszystkich do przyjrzenia się obu wykresom ACP,temu klasycznemu i temu z odjętymi dywidendami.Sami zobaczycie jak bardzo te wykresy się rożnią,co stwarza pole do różnych interpretacji.Jeśli ktoś z Was zajmuje się prognozowaniem tak zwanych dni docelowych,analizuje cykle giełdowe,ma pomysły na odczytanie fal na wykresie ACP,niech podzieli się swoimi przemyśleniami z innymi.