Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  3,90 zł , zmiana od tamtej pory: -16,92%

Teraz poważnie

Jak wiecie jestem tutaj od ponad 2 lat bo zauważyłem ogromny potencjał w spółce, której akcje chodziły po 1,4.
Od tamtej pory regularnie dobieram. Wpadło nawet i po 1,2 sporo. W tym roku zwiększyłem pakiet o 25% w cenie do 3,5 akcja. Bo wiara w spółkę rośnie.

Nie obchodzi mnie dywidenda, dopóki firma ma pomysł na biznes. Tutaj nie ma przejadania pieniędzy. Jest spłacanie wszystkich długów. Są bezpieczne inwestycje finansowe. Samo to nie tyle są oszczędność względem lat ubiegłych ale nawet zysk finansowy.
Co do zysku operacyjnego to bezpieczna estymacja to 16-20 mln zł.
Oczywiście przy założeniu, że NIC się nie pojawi znaczącego.
A szanse, że się pojawi są ogromne. Znów PGG lub JSW mogą dać podobny przychód jak w 2023.
Do tego rynki zagraniczne.

Ale to i tak nie jest najważniejsze.
Firma przechodzi transformację, która pozwoli jej mieć produkt unikatowy, wały, które otworzą drzwi na nowe branże. Kolej, motoryzacja, zbrojeniówka?
Wały to obok kół będzie drugi unikatowy w skali świata produkt. Nie dziwią dofinansowania, najpierw 28mln pod koniec 2023, teraz kolejne 23 mln.
Zyski z tego nie pojawią się szybko.
Ale mogą pojawić się już w tym roku pod to pilotażowe umowy.
Przyszły rok, czerwiec, to już będzie gotowy nowy zakład z nowymi mocami.
Dla mnie to jednoznaczne. Ta firma będzie bardzo dużo warta. Do końca tego roku WK będzie w okolicach 7,5 zł, w przyszłym to nawet nie chcę myśleć teraz.

Na światowych giełdach idą spadki. Mocne.
Nas to może nie ominie.
Dlatego zapowiadam, że ja będę regularnie co miesiąc przeznaczał stałą kwotę na Patentus. Jak kurs będzie wysoko, to będę brać mniej. Bardzie niżej - to się będę cieszyć bo wpadnie więcej.
Jak widać są ludzie co wychodzą, więc jest szansa, że kurs zejdzie.
Do czasu.

Odkopię ten post za 18 miesięcy. Do tego czasu zbiore wiele akcji kupując co miesiąc.
Zobaczymy jak na tym wyjdę.

Do zobaczenia! Zobaczymy ile osób przetrwa do tego czasu ze mną.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
PATENTUS 0,91% 3,32 2026-02-03 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.