To macie pewnosc ze to sa trole internetowe albo ludzie niespelna rozumu co pojecie o gieldzie maja takie : farmacja, leki super musi rosnac, pewnie jak wiekszosc z was. poswiece swoj czas i na podstawie zyskow operacjynych z segmentu z sprawozdan pokaze wam orientacyjnie jak wypada celon na tle konkurencji i sobie pomslicie wtedy ile generyki sa warte. EBIT za segment leków generycznych za rok 2024: 17 770 (tys. zł) , za rok 2023 : 26 703 (tys. zł), za rok 2022 44 404 (tys. zł), oczywiscie dane pochodza z rocznych sprawozdan finansowych. Szanowni Panśtwo pierwdsze co sie rzuca w oczy to tendencja spadkowa no ale juz pomiajjac to,
chat gpt podaje stosunek ebit do market cap dla generyków (8-12%), przyjmijmy ze wynosi 10 - mediana. zgodnie z tym, srednio celina 180 mln kap w 2024, w 2023 267 mln, w 2022 444 mln zł market cap, jesli ktos pisze ze cos jest warte 1,5 mld bo rosnie czy cos to warto zrobaczyc jak sobie radzi spolka w zyksach. Pisałem wielokrotnie ze na moje celina generyki to warte jakies 300 mln kapiszon, a reszta to czysta spekulacja, wobec takich zalozen aktualnie innowacja jest wwyceniana na jakis 800 mln zł, czy to malo czy duzo za jeden dobrze rokujacy element? no nie wiem, sami sobie odpowiedzcie, i drugie co sie stanie jeslii spolce sie noga podwinie, a juz pokazala w historii klase :) Oczywisice to nie jest zadna porada inwestycyjna. Sa to tylko luzne przemyslenia Masakracji :)