Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  26,92 zł , zmiana od tamtej pory: 0,67%

Szacunki ipopemy za 1Q???

Miałem o tym nie pisać, ale jednak jestem ciekawy jaka dyskusja się wywiąże. No może nie dyskusja, ale co powiedzą na to forumowe trollo-durnie, które będą starać się zakrzywiać rzeczywistość. Mianowicie, ipopema szacuje sobie, że za 1Q przychody wyniosą 6,3mln(usługi 5mln(czyli soft, analiza ekg itd.), sprzęt 1,4mln). Jednak w omawianych wynikach za 4Q mamy informacje, że przychody z samego rynku poza USA wyniosły ~9,8mln(usługi 5,2mln, sprzęt 4,6mln).
W wywiadzie pan Gamrot mówił: 
"“W I półroczu, jak i w I kwartale […] szacujemy, że kraje poza Stanami Zjednoczonymi będą rosły w tempie zbliżonym do tego, w którym rosły, dzięki sprzedaży urządzeń i usług software’owych).

Kolejny cytat 
"Spadek liczby sesji w USA został w dużej części zrekompensowany przez wzrost na rynku globalnym (poza USA), na którym w 2023 roku Medicalgorithmics zrealizował ponad 111,4 tys. sesji wobec 93,7 tys. rok wcześniej, czyli o 19% więcej."

Tutaj mowa tylko o samych badaniach EKG w ciągu całego roku z czego w 4Q ten wzrost i tak był największy. Więc nawet zakładając totalnie konserwatywnie, że usługi poza USA wzrosną o 10%, to z samych usług BEZ SPRZĘTU za 1Q powinno być około 5,7mln przychodów wobec 6,3mln za wszystko wg Ipomemy haha. Jak mówił Gamrot urządzenia też będą szły, więc już z samego rynku poza USA wg mnie oczywiście mamy lekką ręką osiągnięte szacunki ipopemy( Ale i tak zakładam, że ze sprzętu będzie więcej niż 1mln, więc szacunki ipopemy za 1Q z samego rynku poza USA będą już przebite). Także poza USA załóżmy, że będzie 6,7mln. Do tego mamy informacje od Gamrota, że za 1Q będą już istotne przychody od partnerów w USA. Niektórzy biorą również sprzęt. A za sprzęt od klientów w USA już w 4Q ponoć coś dostali jak to mówi
Ipopema cyt. "Sprzedaż urządzeń wyniosła 5,0 mln PLN (w tym 0,4 mln PLN z rynku amerykańskiego - prawdopodobna sprzedaż do nowych klientów IDTF).
Gdzie od nowego roku tak naprawdę rozkręcają z nimi współpracę, więc z samego sprzętu w USA powinno być więcej niż 0,4mln. Dodać do tego usługi z tych nowych klientów i pomyślmy ile to może być "Istotne" przychody z USA. Ja zakładam, że 1mln za całość to i tak mało, ale niech będzie i przyjmijmy taką wartość. Czyli mamy już 7,7mln przychodów za 1Q wobec 6,3mln wg Ipopemy!!! Oczywiście zakładamy w tym wszystkim, że całe przychody w USA za usługi w 4Q generował React, co jest jednak wg mnie niemożliwe, ale niech tak będzie i w 1Q kwartale zaczynają od 0, jeśli chodzi o usługi w USA.
Do tego dodajmy ESPI z lutego:
"Medicalgorithmics US Holding Corporation ("Sprzedający") otrzyma 660 tys. USD (około 2,6 mln zł) tytułem korekty ceny sprzedaży udziałów w Medi-Lynx Cardiac Monitoring, LLC ("Medi-Lynx"). Kwota ta nie była uwzględniona w planie finansowym Spółki, więc po otrzymaniu dodatkowo zwiększy rezerwy gotówkowe i jako podwyższenie ceny zbycia Medi-Lynx zostanie zaksięgowana jako przychód finansowy w pierwszym kwartale 2024 r." Choć ipopema coś tam gadała, że im się wydaje, że to będzie dopiero w 2Q. No tak, ESPI i umowa swoje. Ale Ipopema oczywiście wie lepiej haha

Czyli za pierwszy kwartał oszacować można przychód. 7,7mln(rynek)+2,6mln(ESPI)= 10,3mln vs 6,3mln Ipopemy.

Bardzo ciekawe..... Czyli ipopema zakłada spadek biznesu poza USA i praktycznie brak przychodów w USA?! Zresztą nie musicie się sugerować mną, nie o to mi chodzi. Sami przeczytajcie te raporty, wywiady, nawet po kilka razy i wyciągnijcie wnioski.

Idąc dalej. Umowa z Bittium, która na pewno jest największa startuje tak naprawdę od 2Q, później Canadian Cardiac Centre tak samo i piąty IDTF z USA też. Jak wszyscy wiemy program motywacyjny mówi o co najmniej 45mln przychodów w 2024, 55mln 2025, 70mln 2026. Więc tych liczb nie wzięli sobie z kapelusza. Miłego weekendu

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
MEDICALG 3,44% 27,10 2026-06-16 17:04:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.