Szok!!
Dlatego analityk wskazuje ponadprzeciętną (700-1000%) stopę zwrotu przy relatywnie niskim ryzyku.
Po szeregu spółek, które wytypowałem i dały setki, a nawet tysięce procent, ie Immoeast, Asbis, Mirbud przyszedł czas na nowy, świeży typ.
Warto przypomnieć, że interesują mnie spółki tylko fundamentalne, które wg mojej oceny generują ryzyko bliskie zeru.
Tyle tytułem wstępu.
Nowy typ to: Rank Progress (RNK).
Spółka jest notowana za ok 16% swojej wartości, ma rating A-co razem wzięte lokuje ją #1 wśród wszystkich walorów GPW pod kątem największej potencjalnej stopy zwrotu vs minimalne ryzyko.
Ponadto, przeglądając raport spółki można bardzo szybko zauważyć, że wiele z aktyw jest zaniżonych, a to zapewne przeniesie się na olbrzymie zyski po ich urealnieniu.
Rank posiada aktywa na ok. 1mld zł. a kapitalizacja spółki to jedyne 80mln zł.
Spółka ma otwartych ok 10 bardziej ciekawych tematów, z których powinny zacząć w końcu spływać espi, batdzo kursogenne espi.
Dla przykładu - spółka posiada GH Brama Pomorza, która jak zostanie sprzedana za ok 200mln zł, to nikomu nie trzeba chyba uświadamiać implikacji na kurs spółki notowanej za 40% tej kwoty. Takich aktyw jest oczywiście więcej.
Nie jest to rekomendacja, ale zacheta do przyjrzenia się spółce, bo wg mnie będzie na niej bardzo ciekawie w najbliższym czasie, a w 2024 będzie wg mnie hitem na parkiecie.