Witam
Mam kilka pytań dotyczących zakładana firmy:
1. Co oznacza miejsce wykonywania działalności, czy jeśli będę zdobywał klientów przez internet z terenu całej Polski, to miejscem wykonywania działalności powinna być cała Polska (bo kiedyś gdzie słyszałem, że jak się poda za miejsce np. gminę to tylko dla klientów z jej terenu można świadczyć usługi, co wydaje mi się absurdalne)? Czy może miejsce wykonywania tylko powinno być inne niż siedziba, gdy wykonuje się jakieś prace u klienta lub gdy ma się np. sklep i on jest w innym miejscu?
2. Jeśli będę prowadził działaność w mieszakniu rodziców, gdzie jestem zamledowany, to muszę z nimi spisywać jakąś umowę np. pozowolenie na prowadznie działaności (chodzi o to czego będze wymagał US)? Czy starczy to, że moje miejsce zameldowania jest równe siedzibie?
3. W moim mieście we wniosku zgłoszenia do ewidencji działaności gspodarczej, jest do wpisania NIP? Ale wniosek o NIP składa się później w US (kiedy?). Co prawda już go mam, bo pracuję i jestem na wypowiedzeniu, i mam swój NIP tam wpisać?
4. Czy nazwa firmy musi być unikalna, nieistniejąca, czy urząd jakoś to sprawdza (unikalność w ramach misach, gminy, ... Polski)?
5. Jeśli będę kupował jakieś rzeczy potrzebne do działaności/wyposażenia firmy, to czy powienienem to robić przed rozpoczęciem działalności czy po. Czy mam brać faktury na siebie/firmę (bo będę to np. mógł wrzucić potem w koszty)? Czy do niczego nie jest to potrzebne i starczą paragony?
6. Kiedy zgłasza się do ZUS? Na stronie jest "UWAGA! Czynności związane w rejestracją w ZUS należy przeprowadzić w ciągu 7 dni od momentu rejestracji działalności gospodarczej." - czy od momentu rejestracji w urzędzie miasta? A nie dopiero po rozpoczęciu działalności?
Będę wdzięczny za wszelkie odpowiedzi.
Pozdrawiam
Jarek