Witam wszystkich,
z mojej perspektywy to sesja gdzie jak wspominałem kilka dni wcześniej, będzie trzęsło. Ale spodziewałem się czegoś zupełnie mocniejszego. Po tak silnych wzrostach mogła być chwilowa korekta, choć jak się okazuje została wywołana wyłącznie paniczną sprzedażą przez shorty celem wywołania paniki wśród inwestorów. Analizując zlecenia, w 90% sprzedającycm wg. mnie były shorty.
Oczywiście do użytkowników ktorzy dołączyli wczoraj, może nie być to satysfakcjoinująca czy do końća komfortowa sytuacja, lecz nalezy pamiętać że short squizze nie trwa jedną sesję. Można to przyrównać do drogi do celu, w jej trakcie to naturalne, musi mieć miejsce przystanek. A dzisiejszy spadek znosi po prostu wczorajszy wzrost, a koszt poniosły shorty które pozbyły się amunicji w olbrzymiej ilosći nie wywołując większego efektu. I pozostają na polu walki goli, ale za wszelką cenę nie mogą o tym dać znać, że są na przegranej pozycji.
Doskonale było widać grę botów których celem było zaniżanie kursu. A mimo akcje zostały odebrane i pojawiły się w olbrzymiej licznie na poziomie 100,00zł.
https://gragieldowa.pl/spolka_arkusz_zl/spolka/JSWSam się skusiłem na obfite łowy. Kto nie lubi promocji, gdy do odkupienia są miliony akcji.
Dzisiejszą akcję shortów porównałbym do ataku
-kamikadze.
Robili duże zamieszanie psychologiczne, ale dla bitew nie miały większego znaczenia. Miały tylko wywołać strach i niepewność wśród szeregów drugiej strony. Ale żaden z atakujących nie spodziewał się takiej postawy i oporu akcjonariuszy.
.
Ci słapsi tak jak zawsze odpuszczają, ale jak ktoś był przez shorty atakowany na wielu spółkach to raczej pancerz ma gruby. Taki atak, bardziej kapiszon shortów, jest połączony z silnym atakiem na forum.Prowadzą go ekipy które brały udział w ataku na LPP wcześniej. Wykorzystują psychologiczne zagrania, które w większości użytkowników powodują strach. Maja wywołać zawahanie i dyskretytację spółki. Ten atak prowadzą dwie ekipy, oczywiście tzw "kólkarze" też sie podłączają ale ich rola jest marginalna. Na końcu szampan będzie smakował lepiej. A my
Natomiast, każdy wie jak kończyli na końcu kamikadze. Ten sam los czeka shorty. Podejmują się każdej akcji, bo wieczorami świtła w biurach shortów palą się do późna.
Wskażnik ujadania shortów to pewien estymat, w jak złej są sytuacji. Pamiętajmy, że emocje, psychologia na giełdzie odgrywa olbrzymią rolę. Niedocenianą, ale olbrzymią. Stosują dokładnie podręcznikowe metody, odnosząć się do najniższych pobudek. Ale taki opór myślę że mógł mieć miejsce tylko na JSW. Na żadnym innym forum nie ma tak zjednoczonego akcjonariatu.
Każdy dzień działa na niekorzyść shotów. Czas gra na korzyść inwestorów. Myślę że tego nie trzeba rozwijać.
W trakcie dnia pojawiły się odpowiedzi zarządu JSW odnośnie pytań akcjonariusza. Nie ma w nich nic nowego, de facto to kopia wczesniejszych stanowisk zarzadu JSW. Jasno jest wskazane, że odnośnie dywidendy to rekomendacje zarządu. Ale pamiętajmy że to WZA podejmuje finalną decyzję. Wiec tutaj sie nic nie zmienia w mojej subiektywnej ocenie, tak jak pisałem wczesniej, dywidenda 50:50 z przewaga na tak, ale nie należy się jej spodziewać. Jej brak już jest od dawna w cenie.
Pamiętajmy, że dotychczasowa strategia shortów od 7 sesji nie przynosiła im oczekiwanych rezultatów. Próbowali wielokrotnie powstrzymać wzorsty. Dziś się po prostu cofamy do dnia wczorajszego. Bogatsi o kilkaset tysiecy akcji w arkuszu, których short nie ma, a będzie musiał za jakiś czas mieć. Spadek o 4,76% jest niczym minimalny przy tak dużym zaangażowaniu przeciwnika.
Dzisiejsza sesja to dowód że popyt na akcje jest olbrzymi. Analizując wcześniejsze sesje do 9 miesiecy wstecz, tak duża akcji wrzucona pkc w rynek powodowała spadki rzedu 30-40%. A nie kosmetyczne 4,76%
To znaczy że popyt jest olbrzymi. Zresztą w mojej ocenie patrząć na perspektywy spółki i cenę, nie wydaje się to zaskakujące. Shorty natomiast nie mają innego wyboru. Dla nich przyznanie się teraz do odkupu to koniec. Odkup będą musiały zrobić szybko, płacać olbrzymie kwoty. Ich ruchy są sledzone przez tysiące inwestorów.
Co to 3 wiedźm. Wiele się może dziać, natomiast rzeczywiście ten dzień jest uważany przez grajacych na krótko czyli shorty do doskonałych okazji do wyjścia. Tylko nie za bardzo ma im kto akcje sprzedawać. Wiec kolejny argument za inwestorami. Tutaj granie na shorty będzie ich kosztować rekordowo drogo i jest szanse że będą o JSW nauczać w książkach dla traderów.
Nadal 1% spadku jest poprzedzony 4% wzrostu. I jesteśmy jak wspomniałem na wstępnie na przystanku, a liczba osób które są zainteresowane JSW rośnie i przybywa każdego dnia. Natomiast tysiące obserwuje spółkę przed podjęciem decyzji o inwestycji.
Powyższe nie stanowią porady inwestycyjnej, a decyzje są indywidualnymi ruchami osób.