iFirma mi troche odjechała, chciałem dołożyć ale miałem limit 33 zł - ewidentny błąd.
Wszedłem mocniej w Sevenet, kolejny kandydat na dużą poprawe wyników w najbliższych kwartałach. W kilku słowach
1) Wycena 24mln, poziom gotówki na koncie to ponad połowa kapitalizacji
2) Spółka jest złotym partnerem Cisco na Polske, właśnie otworzyła nowe biuro w Katowicach co pociągnie przychody z południowo-zachodniej PL
3) Spółka weszła w nowy segment, Cyberbezpieczeństwo, który zacznie kontrybuować do wyników. Do tej pory od 4 kwartałów to były tylko koszty, co obniżało wynik netto.
5) we wrześniu spółka zawarła szereg dużych umów, w tym pierwszy kontrakt w modelu SaaS
5) Spółka od lat rentowna, w przeszłości wypłacała dywidendy, w 2022 nie było dywidendy przez inwestycje w cyber security.
Jak uda im się przejść na SaaS i regularnie płacic dywidendy (ostatnia to 37gr przy cenie giełdowej 2.7zł) to kurs zacznie podążać scieżką iFirmy sprzed 3 lat. Bardzo dobre perspektywy przy ograniczonym ryzyku przez wciąż niską wycenę. To nie jest rekomendacja - każdy niech zrobi własną pracę domową.