Absolutnie nie chce mówić źle o iFirmie, miałem ją przez ponad 2 lata i bardzo jestem z inwestycji zadowolony. Jedynie dziwi mnie troche to że 3 miesiace temu, jak spółka notowała jeszcze nieprzerwalny wzrost wyników, brakowało chętnych na akcje po 28zł, dziś gdzie spółka pokazała pierwszy słaby kwartał i zakomunikowała trudności w utrzymaniu wzrostu, ludzie kupują po 33zł jakby jutra miało nie być, tylko dlatego że jest to taniej niż 40zł które ostatnio widzieli. Dziwna mentalnośc homo investus.
Jak ostatnio, podsumuję wyniki które Sevenet właśnie opublikował za 3kw 2023 (czyli ich pierwszy kwartał roku obrotowego 2023/2024). W skrócie:
· Wzrost przychodów o 36% rok do roku, do 36.6m
· Zysk operacyjny: 2.1m zł, vs strata 1.2m zł w 3kw 2022
· EBITDA: +2.5m zł vs -1.0m zł (strata) w 3kw 2022
· Koszty operacyjne rosną wolniej niż przychody, zaczyna działać dzwignia operacyjna, co widoczne jest na wynikach i marżach
· Spółka ma 8.5mln zł gotówki, vs 4.2m zł rok wcześniej (co nota bene znaczy że przy dzisiejszej wycenie Sevenet na 21mzł, gotówka to 40% wyceny, innymi słowy spółka w teorii mogłaby wypłacić 1zł na akcje dywidendy. W praktyce nie wypłaci tyle ale będę zdziwiony jak nie wypłaci 40-50gr.
Spółka dowozi kolejne mocny kwartał, jest dalej pominięta przez jakichkolwiek analityków, co jest akurat dobre, dało to czas na spokojne zbudowanie pozycji. Czekamy wiec na kolejne komunikaty o nowych zleceniach.