Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  6,01 zł , zmiana od tamtej pory: 0,00%

Rzepak historyjka

Jest to opowieść z mchu i paproci, więc nie czepiajcie się jeśli w szczegółach odróżnia się od rzeczywistości, takie są prawa historii fabularyzowanych.

Chodzą słuchy, że nasza obecnie miłościwie panująca władza jako, że ma taki, a nie inny charakter będzie dążyła do przyjęcia rzepaku. Nie wiem czy tak będzie nie jestem wróżem. Jest coś dziwnego w tej tendencji bo przecież zostały wykupione, niektóre zachodnie koncerny na co poszło kupę kasy.

Pamiętajmy że w 2007 roku była już próba przejęcia rzepak i wtedy dawali około półtora miliarda. Wybitny biznesmen i fizjolog chciał bodajże 2 miliardy. Co z mijał działy się różne dziwne rzeczy kurs o ile się nie mylę spadł na tyle znacznie że udziału elektrimu chyba nawet były warte 400 milionów, nad czym nieszczerze ubolewał były prezes. Obecna kapitalizacja w granicach miliard 400 przy plus minus udziała jakie posiada elektrim powinna dawać około 10 zł na akcję.
Oczywiście od tamtego czasu wiele się zdarzyło, nie tylko w Polsce ale i na świecie, tym niemniej należy pamiętać że wykup dokonany przez państwowe firmy od zachodnich koncernów jakby nie było komponentów opartych głównie na węglu, odbył się po bajońskich kwotach. Z tego też względu myślę że śmiało można szacować że tak wybitny biznesmen nie odda swoich udziałów za mniej niż 2 miliardy a może jeśli uwzględnimy inflację i inne akcje dzisiaj ta kwota może być szacowana na jakieś 3 miliardy.
Pamiętać należy że kiedy taki duży biznesmen sprzedaje swoje kontrolujący udziały to odbywa się to na innej zasadzie niż sprzedaż zwykłych Akchi na GPW. Wyjście z biznesu bierze pod uwagę cały szereg czynników które są związane z pozycją strategiczną firmy i jej perspektywami.

Także 2.5-3 mld to jest takie małe minimum. Skoro państwo polskie zdecydowało się na lokalizację strategicznej inwestycji w elektrowni atomową i robi wszystko żeby zniszczyć polskie kopalnie i energetykę węglową, to znaczy że ta lokalizacja rzepaku musi być wyceniona prawdopodobnie jeszcze więcej dlatego że jest ona super strategiczną kwestią.

Z tego punktu widzenia rozważając wartość jaka powinna przypadać na akcję elektrimu należy do tego zagadnienia podejść w sposób który zaprezentowałem powyżej.

Oczywiście stworzenie nowej energetyki w oparciu o nieistniejącą w Polsce technologie to długa historia i wiele może się jeszcze wydarzyć. Ale pamiętajcie że jedną z głównych zasadowych biznesowych wybitnego biznesmena, jest kupować tanio sprzedawać drogo i zarobić na całej transakcji już na samym początku a później niech się dzieje co chce i niech się martwi ten kto nieopatrznie wdepnął w błoto.

Stąd też niewątpliwie biznesmen będzie sprzedawał bardzo drogo i jego interesem jest wydrzeć akcje elektrimu jak najtaniej wtedy ma już na wejściu z pory zysk. I to wam gwarantuje jest grane jako stały element gry.

oczywiście jest jeszcze jedna kwestia której też Nie należy lekceważyć taka mianowicie że jestem przekonany że działania jakie podejmuje biznesmen opisane w zawiadomieniach mógłby doprowadzić do bardzo nieprzyjemnej sytuacji. Powiedzmy sobie szczerze gdyby nam raptem ktoś postanowił powiedzieć słuchaj nie będziemy cię traktowali specjalnie i mamy w nosie wszystkie układy będziesz traktowany tak jak Kowalski z ulicy. To wtedy podejrzewam że pewna grupa osób miałaby bardzo cienko. Ty mnie mniej tam troszkę rączka rączkę myje więc ja bym nie stawiał na tego konia, ale mogę się założyć że państwo polskie reprezentowane obecnie przez tą władzę która jest swoje możliwości nacisku również ma. Ty mnie mniej były dokonane transakcje np. francuski EDF 4.3 mld zł , PKP energetyka 5.9 mld zł.

Obecna kapitalizacja rzepak wysokości 1,4 miliarda to jest dla takiej drobnicy na potrzeby GPW.
Natomiast jeśli taki tuza jak wybitny biznesmen by sprzedawał, to już ceny muszą być porównywalne z innymi podmiotami które były kupowane w ostatnich latach

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
ELEKTRIM 0,98% 6,01 2008-01-10 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.