Od kilku lat obserwujemy wzrost popularności ekologicznej żywności. Jak podaje Eurostat, w ciągu ostatnich 10 lat powierzchnia upraw ekologicznych w Unii Europejskiej zwiększyła się do 6,5 mln ha. Jaka przyszłość czeka produkcję ekologiczną?
Eurostat podaje, że w ciągu ostatnich 10 lat powierzchnia upraw ekologicznych w całej Unii Europejskiej powiększyła się do 6,5 mln ha. Systematycznie rośnie także wartość żywności ekologicznej, w 2001 roku osiągając 150,7 mld USD. Na wzrost popularności ekologicznych upraw wpływ ma na pewno również Europejski Zielony Ład i co za tym idzie, unijne przepisy. Zielony Ład zakłada, że do 20230 roku aż 25% z wszystkich upraw w UE, będzie ekologiczna. Jest to niewątpliwie bardzo duże wyzwanie, szczególnie biorąc pod uwagę, że te 6,5 mln ha stanowi obecnie niecałe 9%.
Rynek żywności ekologicznej w Polsce
- Rynek produktów ekologicznych w Polsce w 2023 roku zbliży się do około 1,5 mld PLN (wg szacunków Bio Planet), zaś jego udział w rynku żywności ogółem odnotowuje stałe wzrosty. Pomimo wieloletnich wzrostów żywność ekologiczna w Polsce to nadal zaledwie około 0,5 % rynku całej żywności. Perspektywy wzrostu tego rynku są olbrzymie, gdyż w większości krajów Unii Europejskiej udział ten wynosi od kilku do kilkunastu procent. Świadomość ekologiczna społeczeństwa jest coraz większa i wszystko wskazuje na to, że ten trend pozostanie z nami na dłużej. Nie bez znaczenia jest również fakt, że dostępność eko produktów jest coraz większa, znajdziemy je już właściwie w większości sklepów spożywczych – mówi Sylwester Strużyna, Prezes Zarządu Bio Planet S.A.