hej!
Skorzystałem z daru od losu :) Jako, że już zebrałem ok 80% zakładanego wolumenu do pakietu SUNEX to mogę już śmiało się podzielić moimi obserwacjami :)
Część z Was pewnie zdążyła się zapoznać, że ruszył program wsparcia pokrycia analitycznego na lata 2023-2025, w którym jest też SUNEX. Linki i fragment poniżej. SUNEX jest uwzględniony i do niego przypisana jest IPOPEMA Securities ;) Tak tak IPOPEMA. Pierwsze rekomendacje według GPW mogą być w początkach września.
Zastanawiacie się wszyscy tutaj skąd z głupia frant spadki na SUNEX, wszak to spółka bardzo mocna fundamentalnie na bardzo rozwojowym rynku, inwestująca, rozwijająca się, weszła w innych poziom przychodów, przed najlepszymi 5-10 latami przed sobą, bardzo niedowartościowana i jeszcze spada itd. Magia i czary :)
Jakby kurs był w przedziale 25-30zł i rekomendacja publikowana byłaby wyższa, np. w okolicy 50zł to potencjał to wzrostu po takiej rekomendacji 70-100%. Takie okolice 1 mld kapitalizacji dla tej spółki i tego rynku to tak lajtowo. Czy to robić wskaźniki czy przepływami zdyskontowanymi z nadchodzących lat. Ale przecież takie firmy inwestycyjne wyznaczone do robienia analiz chcą igrzysk, chcą 3-cyfrowych wzrostów. Żeby to było możliwe to najpierw trzeba upodlić kurs ku zdziwieniu wszystkim i wtedy jak pójdzie rekomendacja to będzie 300% i to wtedy ładnie wygląda, są igrzyska, są fajerwerki. No i przede wszystkim Ci co mieli mega zarobić to mega zarobią.
Popatrzcie na zachowania kursu, zobaczcie ile tutaj pracy jest choćby na forum wkładanej, żeby jakkolwiek spróbować spółkę w złym świetle postawić. Jaki wysyp dobrych wujków. Stare utarte socjotechniki. Jest to piekielnie trudne bo każdy zna wartość i wie że niedoszacowanie olbrzymie. Stąd wręcz rozlewisko wpisów. Do tego analizujcie zlecenia z ostatnich tygodni, jakie straszaki, popatrzcie na timing zleceń, jakie zrzutki na przeskoku robione, jaka na szybko ustawiana przewalanka z wora do wora jak tylko kawałek miejsca się znajdzie, żeby walić w dół, jakie ustawki. Tutaj jest mocno zakrojona zorganizowana akcja. Niestety klasyka gatunku na GPW i nikt z tym niczego od lat nie robi.
Jeśli za niedługo będzie rekomendacja dla SUNEX i będzie przewyższała obecną kapitalizację to będzie to 11 raz z rzędu tak to rozgrywają :) Dlatego czasem inwestowanie na GPW jest mało racjonalne. Spółki faktycznie krapy pną się do góry nie mając w ogóle działalności operacyjnej, a perły nagle bez przyczyny spadają. Wszystko rozchodzi się o stopień % do zarobku, a jak wchodzą w grę rekomendację czyli jakby nie patrzeć impulsywne wpłynięcie na rynek jakiejś instytucji to tym bardziej.
To tak pokrótce na bazie moich dotychczasowych obserwacji. Jak to się sprawdzi to wszyscy będziecie wiedzieć dlaczego działo się to co się działo z "niewyjaśnionych" przyczyn. To moja optyka na sprawę. Każdy sobie czyni jakieś obserwacje siedząc na giełdzie.