Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  9,24 zł , zmiana od tamtej pory: 871,86%

reklamacja w mbank

Nie zapominajcie złożyć reklamacji w mbanku jako podmiotu pośredniczącego w wezwaniu. Ja tak napisałem do nich:

Szanowni Państwo,
Sprawa pilna. Zmiana ceny w wezwaniu może być nielegalna i doprowadzi TSS Europe do licznych sporów sądowych. Proszę przekazać poniższą informację do TSS Europe.
Dzisiaj 4 maja 2022 złożyłem dyspozycję sprzedaży ..... akcji Sygnity S.A. Dyspozycję złożyłem w ING Bank Śląski (nr rachunku ........). W czasie rozmowy z maklerem dowiedziałem się o obniżeniu ceny w wezwaniu z 12 zł na 9,5 zł za akcje.
Żądam rozliczenia ceny sprzedaży moich akcji objętych zapisem złożonym w dniu 4 maja 2022 po cenie nie mniejszej niż 12 zł za akcje.
Rozliczenie transakcji po takiej cenie będzie zgodne warunkami przewidzianymi w wezwaniu z 22 marca 2022 oraz z Rozporządzeniem Ministra Finansów, Funduszy i Polityki Regionalnej z dnia 26 listopada 2020 roku w sprawie wzorów wezwań do zapisywania się na sprzedaż lub zamianę akcji spółki publicznej, szczegółowego sposobu ich ogłaszania oraz warunków nabywania akcji w wezwaniach (dalej: Rozporządzenie).
Rozliczenie po innej cenie będzie niezgodne z prawem w szczególności obniżenie ceny do 9,5 zł zostało przeprowadzone niezgodnie z warunkami  informacyjnymi wskazanymi w Rozporządzeniu i wezwaniu, które nie przewidywało możliwości obniżenia ceny zapisów za akcje. Wezwanie przewidywało wyłącznie prawo do obniżenia minimalnej liczby Akcji określonej w punkcie 6 dokumentu Wezwania. Zatem wstępna ocena wskazuje, że wezwanie miało zostać przeprowadzone na warunkach korzystniejszych niż Rozporządzenie tj. bez prawa obniżenia ceny za akcje w wezwaniu. Dodatkowo zmiana ceny mogła nie zostać ogłoszona w sposób wymagany przez Rozporządzenie. Np. wg stanu na 9:24 w dniu 4 maja 2022 nie było na stronie podmiotu pośredniczącego informacji o zmianie ceny.
Rozporządzenie może być również wydane niezgodnie z delegacją ustawową. Minister mógł przekroczyć delegację ustawową do wydania rozporządzenia. Art. 81 ustawy o ofercie nakazuje aby w Rozporządzeniu zapewniono zrównanie uprawnień podmiotów odpowiadających na te wezwania. Czy mamy równe uprawnienia z innymi uczestnikami wezwania jeśli nie zapisaliśmy się do 2 maja to pytania retoryczne. Trwają prace nad nowelizacją ustawy o obrocie i będzie wydane nowe rozporządzenie o wezwaniach. Co dla nas istotne zasady dot. zmiany ceny w trakcie wezwania będą przeniesione do treści ustawy o ofercie (nowy art. 79b). W uzasadnieniu do nowego rozporządzenia w zakresie możliwości obniżenia ceny czytamy: Również § 7 i § 8 obowiązującego rozporządzenia, dotyczące zmiany treści wezwania i zmiany ceny, po jakiej mają być nabywane akcje, nie znalazły się w projektowanym rozporządzeniu, ponieważ odpowiadające im przepisy będą przeniesione bezpośrednio do ustawy o ofercie publicznej – odpowiednio do art. 79e i art. 79b.

Wg mnie takie regulacje jak obniżenie ceny mogą być wyłącznie w ustawie a nie w rozporządzeniu. Możliwe, że MF/KNF dostrzegły, że to rozporządzenie może być niekonstytucyjne i przeniosły jego zapisy do ustawy. 

Wskazuję również, że numer telefonu do podmiotu pośredniczącego (+48 61 697 47 00) podany w treści wezwania jest nieaktywny, co również narusza wymogi wskazane w Rozporządzeniu.,
W przypadku braku rozliczenia sprzedaży po cenie nie mniejszej niż 12 zł, zostaną podjęte przeze mnie wszelkie prawnie kroki zmierzające do naprawienia szkody, która szacunkowo może wynieść .... zł  [.... akcji  * (12 zł – 9,5 zł)]. Zastrzegam sobie prawo dochodzenia naprawienia szkody w innych wysokościach, na podstawie uzyskanych rekomendacji i porad prawnych przez prawników specjalizujących się w prawie rynków kapitałowych.

Brak powrotu do ceny 12 zł za akcje może spowodować dla TSS Europe istotne szkody w wyniku konieczności toczenia długoletnich procesów sądowych.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
SYGNITY -2,66% 80,40 2026-01-29 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.