Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  3,10 zł , zmiana od tamtej pory: -71,35%

Re: Zysk netto to prawie 29 mln

Zakar przytoczył artykuł, który również czytałem. Polska stolarka drewniana nie uczestniczy w hossie (spadek za rok 2020). Jest też obarczona rosnącymi cenami surowca, co będzie miało wpływ na marżowość przy poszukiwaniu ceny akceptowalnej przez odbiorcę. Można zakładać, że działania zarządu w kwestii stolarki przyniosą sukces, tylko na jakiej podstawie? Rosnących wymogów termoizolacyjnych w nadchodzących latach? A dlaczego beneficjentem tych zmian miałaby być stolarka drewniana, a nie - tak jak dotąd głównie plastikowa + łaczenia z metalem? To wymagałoby zmiany dominującego sposobu budownictwa. W Polsce dominuje technologia murowana. Np. w Szwecji budownictwo szkieletowe drewniane. W Polsce wygrywają okna plastykowe. W Szwecji okna drewniane mają sie znakomicie. Zmierzam do tego, że ten segment biznesu w POZ zaczyna być kulą u nogi. Nawet najładniejsza nazwa dla marki tego może nie zmienić. I nie ma tu żadnej tęsknoty za panami A.:) Po prostu próbuję realnie oceniać sytuację.
Szanse dla stolarki drewnianej upatrywałbym jedynie w eksporcie. Przeczytałem wywiad z prezesem Drutexu, który korzysta z hossy sprzedając zarówno okna drewniane, jak i plastykowe. Polecam. Stawia tezę, że jako liderzy europejscy polskie firmy to młode twory, które mają obecnie przewagę technologiczną nad starymi firmami zachodnioeuropejskimi. Tylko że konkurencja wśród polskich firm jest ogromna. Pamiętajmy że Polska to lider europejski w produkcji okien i drzwi. Rozumiem teraz Analityka, który pisał o wypadnięciu z rynku. Na każdym rynku masowej konkurencji wypaść można łatwo. Natomiast nakłady czasu i kapitału aby tam się znaleźć to ... może gra nie warta świeczki. Teraz trafia do mnie to co napisał combo. Sprzedaż segmentu stolarki przez POZ może okazać się dobrym wyjściem z sytuacji.
B921. Dzieki za zmianę w sposobie dyskusji. Czytam Białka regularnie:) W jego ostatnim wpisie na temat cen nieruchomości w ramach cyklu kuznetsa szczyt koniukturalny to nie jak pisał wcześniej 2023 tylko może już ... IV kwartał 2021. Do tego dołóżmy szukanie obecnie przez Białka analogii z 2010 i wychodzi odmienny obraz niż zarysowałeś. Wiadomo że to tylko projekcje. No ale powołałeś się na Białka to się odniosłem:)
A odnośnie zachowania kursu: to co napisałeś wspiera w krótkim terminie technika.
Dzisiaj dostałem też od combo pełną analizę finansową po wynikach za 2020. Ciekaw jestem Twojego podsumowania. Jeszcze raz dzięki za zmianę w sposobie reagowania na krytyczne głosy.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
COMPREMUM 2,07% 0,89 2025-10-09 14:18:38
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.