Ja edukuję jako niezależny obserwator a jak ktoś uważa że wszystko co by nie robiła jedna lub druga opcja polityczna jest dobre jest w błędzie bo należy rozpatrywać pojedynczą decyzje dając plusa czy minusa a jeszcze kryteria oceniania zależą w odniesieniu do czego oceniamy ...akurat na forum spółki ENERGA SA kryterium plus są korzyści dla spółki kryterium minus działanie na szkodę spółki.
Wracając do tematu poruszonego w dwóch poprzednich wpisach nie wiem czy potrafię tłumaczyć ...czy coś pojęliście bo jak nie to możecie nie zrozumieć poniższego wpisu...W skrócie rząd /Tusk / nakazał sprzedać prąd kupiony po cenach rynkowych np 700 zł w 2 połowie roku 2024 zmieniając taryfy po 623 zł ...spółki straty miały sobie zrekompensować z zysków nowo nakupionego prądu po np 450 zł sprzedając go przez cały 2025 rok po tej samej cenie 623 zł ...jeśli obliczymy średnią z 3 połówek roku tj 2 poł 24 r cena 700 zł 1 poł 25 r i 2 poł 25 r po 450 zł daje średnią 533 zł czyli w całym okresie zysk ale matematycznie rozbito to na stratę w 2 poł 24 r i większy zysk w 2025 r bo zakup po 450 a sprzedaż po 623 zł ...Teraz mrożenie nie ma nic do rzeczy bo spółki sprzedając po cenie mrożenia i tak dostają dopłaty/wyrównanie do 623 zł/ ale teraz przygotowując ustawę mrożenia na 2025 rok znowu chcą aby spółki na 2 półrocze zmieniły stawki w dół /czyli nie dotrzymują poprzedniej niepisanej umowy /co powoduje że średnią musimy obliczyć inaczej przyjąć tylko 2 okresy półroczne ..w 2 poł 24 r zakup energi 700 sprzedaż 623 w 1 połowie 25 t zakup po 450 zł sprzedaż po 623 zł czyli średnia arytmetyczna 1150 /2 = 575 zł a cena sprzedaży 623 zł straty niema jest z 10 % zysku ale miał być zgodnie z poprzednimi wpisami większy średni zysk dzięki sprzedaży prądu kupionego po 450 zł w 2 połowie 25 r po 623 zł...teraz każą spółką sprzedać ten prąd po np 500 zł może 550 zł ...dalej to daje zysk ...ale zmieniają reguły gry wcześniej a miały być zmienione dopiero od początku 2026 roku ...Dlatego minus dla rządzących /oczywiście żadna spółka zarząd/więc minus i dla nich / nie będzie z tym walczyć o pokornie wykona wolę rządzących/ takie mamy patologie Mimo tego i tak moja wiara w ponadprzeciętne zyski z inwestycji w akcje ENERGA SA nie osłabła.