Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  13,50 zł , zmiana od tamtej pory: 7,26%

Re: Zysk netto 0.9mld

Napisałem Wam prawdę a Wy minusy dajecie ...bo Wam się prawda nie podoba ....ja nie piszę pod publikę tylko tak jak jest .....Oczywiście ja interpretuje dane zdarzenia czy są korzystne dla spółki ENERGA ....nie wnikam w szerszy aspekt że niekorzystne dla spółki Energa a mogą być korzystne dla innej grupy osób /Kowalscy wyborcy mają niższy prąd/....Choć w przytoczonym przykładzie w terminie od 2 połowy 24 r do końca 25 roku jeśli przepisy nie będą zmienione to rząd z URE nie wyrządzili spółką straty w całym okresie czyli kompromisowe rozwiązanie jest akceptowalne ....ale takie a nie inne matematyczne rozciągnięcie w czasie obowiązywania taryfy powoduje że spółki w 2 półroczu mają na tej sprzedaży stratę i to wina Tuska i rządu ale dobry Tusk i rząd pozwolił spółką w całym 25 roku tą stratę z nawiązką odrobić ..Wracając do Kaczyńskiego i Sasina kazali przed wyborami aby spółki podarowały gospodarstwom domowym 1 rachunek bez refundacji tego i spółka miała na tym straty niewiele mniejsze niż na Ostrołęce...liczba uprawnionych w ENERGA około 3,3 miliona a może trochę więcej razy 125 zł ..Czy pisowskie zarządy sprzeciwiły się działaniu na szkodę spółki ,czy dały państwo do sądu i by wygrały ...Czy nowy rząd wyrównał to spółką /jedynie Budka publicznie o tym wspominał /ale nie są też chętni do zrekompensowania strat ...Czy nowy zarząd ENERGA dał do sądu sprawę o to że okradziono spółkę na 400 milionów /może jeszcze da ale wątpię /. Państwo jest dłużne spółce 2 miliardy z rekompensat jeśli terminy minęły to niech płacą odsetki jeśli nie to do sądu .
Takich przykładów mógłbym wiele podać zarówno za co dałbym minusa i za co dałbym plusa .Przy okazji sednem sporu na tej czy innych spółkach jest to że nie zawsze notowania giełdowe odzwierciedlają rzeczywistą wartość spółki i ustalanie ceny wezwania delisting / gdzie santażuje się wycofaniem z GPW aby pozyskać te akcje / czy w przymusowym wykupie jest wyzyskiem i państwo jest głównym winowajcą że na to pozwala a wzywający są współwinni że wykorzystują takie przepisy .Pisałem Wam wielokrotnie że sam w pojedynkę kiedyś przy takim sporze na innej spółce przekonywałem o tym polityków za rządów PIS ...ponad podziałami politycznymi przyznano mi rację i zaproszono mnie na posiedzenie komisji sejmowej / załatwił to polityk Pisu / potrzebowali podkładki aby mieć alibi że wprowadzą poprawkę ...poprawka jednak miała dotyczyć tylko zmiany ilości % potrzebnych do przegłosowania delistingu na WZA z 80 % 90 % ...czyli wtedy zrównania progu ówczesnego przymusowego wykupu z ilością 90 % większość na WZA za delistingiem ..tutaj wyjaśnienie odszukałem stary projekt ustawy który stworzyło PO i rzuciło go do szuflady bo sami jak rządzili myśleli czy tak nie zrobić ...Do projektu było poparcie określonych organizacji dorzuciłem nowe poparcia instytucji i PO nie mogło być przeciw swojemu pomysłowi a rządzący wtedy PIS wtedy twierdził że nie można tak krzywdzić i wyzyskiwać akcjonariuszy ,ba nawet urzędnicy KNF przyznawali racje ...Ponad podziałami politycznymi wszyscy z PO i z PISU na komisji byli za poprawką która obowiązuje do dziś .Poprawka dużo nie zmieniła ale dla sporu nie innej spółce była kluczowa bo mieliśmy ponad 10 % ...tłumaczyłem posłom @ ,osobiście i telefonicznie że problem jest ustalanie ceny ale wtedy nie dało się tego na szybko poprawką wprowadzić do tematu mieliśmy powrócić ale mi się nie chciało i już się nie kontaktowałem ...pózniej sam PIS i tu plus podniusł próg przymusowego wykupu do 95 % oczywiście to utrudnia ale dalej problem jest z ustaleniem ceny co do dziś nie zostało zmienione a PIS potem wykorzystał te przepisy o ustalaniu ceny do przejęcia spółki ENERGA ...Mam nadzieje że w końcu sposób ustalania ceny w przymusowym wykupie i wezwaniu delisting ulegnie zmianie i już na żadnej spółce nie będzie takich sporów bo cena będzie uc

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
ENERGA -0,55% 14,48 2025-09-22 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.