Forum Giełda +Dodaj wątek

Re: Znowu...

Merol - na początek (bo rozumiem, że pytanie zadałeś do mnie) - ja nie jestem kompletnie żadnym ekspertem, mogę jedynie powiedziec swoje zdanie - wg tego co wiem lub się domyślam.

A Pan KA.EN.EF to - o ile dobrze zapamiętałam z wczoraj liczby z IP - nikt inny jak CHLOP, który lubuje się w Capslooku i nadał mi wczoraj od... nieważne...

Tak czy siak Chlopie vel KaEnEf, jak czytam Twoje wywody, zawierające elementarne błędy logiczne, to sformułowanie "na chłopski rozum" nabiera od razu innego znaczenia ...;)
Ale nie będę tego rozstrząsac.

Merol pyta o wezwanie, a i KaEnEf o tym wspomina - obaj sugerujecie, że cena jest utrzymywana na niskim poziomie, żeby wyszła niska średnia do wezwania - wg tego to powinna zjechac nawet i do 10 gr.

Tylko, że to nieprawda, że cena wezwania to tylko i wyłącznie średnia cena rynkowa z 6 miesięcy poprzedzających wezwanie - o tym jest mowa w art. 79 ust 1 Ustawy o spółkach publicznych.

Jest jeszcze art. 79 ust. 2 pkt 1 tej samej Ustawy, który mówi (w skrócie), że:
Cena wezwania nie może byc również niższa od najwyższej ceny, jaką za akcje będące przedmiotem wezwania podmiot obowiązany do jego ogłoszenia (lub podmioty od niego zależne) zapłacił w okresie 12 miesięcy poprzedzającyh wezwanie...

Właśnie mieliśmy wczoraj komunikat, że WI zakupił 9 tys. akcji - wielu wyśmiewało tą transakcję, bo rzeczywiście ilośc jest powalająca i cena 0,35 podana dla tej transakcji wydaje się byc bez znaczenia.

Ale w kontekście podanego wyżej przepisu jednak znaczenie jest i to niemałe - nieważna średnia cena rynkowa z 6 miesięcy i nic nie dadzą zaniżania kursu (wg niektórych celowe właśnie ze względu na wezwanie), bo zgodnie z ww. przepisem cena wezwania nie będzie mogła byc niższa od 0,35 !

Nie zmienia to faktu, że kurs rzeczywiście wygląda na zatrzymywany - nie wiem do końca z jakiego powodu, ale pewnie wkrótce się dowiemy.

Jeszcze na koniec Panie Ka.En.Ef do Twojego wywodu - nie wiem, myślenie masz tak nielogiczne w swoim założeniu, że nie bardzo wiem od czego zacząc - czy robisz sobie jaja, czy naprawdę nie rozumiesz zasady obejmowania akcji wzamian za wkładane aktywa (a nie za free jak piszesz).
Może ktoś inny na forum będzie miał siłę Ci to wyoślic.

Podsumowując (jeśli komuś się nie chciało czytac całych moich wypocin), wychodzi na to, że zgodnie z art. 79 ust. 2 pkt 1 cena wezwania nie może byc niższa od 0,35 :)

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
WINVEST 18,89% 0,04 2025-07-17 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.