Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  0,93 zł , zmiana od tamtej pory: 34,41%

Re: zleci do 0.8, czy 0.7?

Chyba dołek zaliczony i lecimy w górę.
Spółka ma w tej chwili na aktywach Core same kredyty długookresowe na głównych nieruchomościach. Kredyty na Węgrzech nie są zabezpieczane przez spółkę matkę a wartości w bilansie nieruchomości węgierskich są równe wartości kredytów. Jak banki wypowiedzą, to upadnie spółka węgierska i nie ma to żadnego wpływy na Atlasa, bo te kredyty nie są zabezpieczane przez spółkę matkę ani inne spółki atlasa. Wręcz polepszyłby się wtedy bilans. Pewnie czekają, aż bank umorzy część kredytów, w zamian za spłatę pozostałej części, tak jak zrobili to Millenium, lub aż bank znajdzie jakiegoś kupującego tak jak banki próbowały to zrobić w przypadku Millenium.
Zarządzający pobiera duże wynagrodzenie, ale rzeczywiście kreuje wartość. Wyprowadził już w zeszłym roku spółkę na prostą i praktycznie nie potrzebuje już nic robić. Teraz tylko spłacać z dochodów.
Ja osobiście nie biorę pod uwagę mieszkań, tylko hotele i biurowce. Spółka ma 30 mil. Euro rocznie przychodów i zysku na sprzedaży 12 mil. euro, a kosztów finansowych z odsetek zaledwie niecałe 3 mil.
Rozgrywający jest jeden i może zrobić z nią wszystko, ale przez te wiele lat nie wykonał żadnych wrogich ruchów w stosunku do mniejszościowych. Myślę, że na spółkę przyjdzie w krótkim okresie czas wzrostów, co rocznych zysków oraz dobrych wiadomości.
Ja w ostatnich dniach dobrałem w dołku.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
ATLASEST -16,11% 1,25 2022-12-08 16:45:36
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.