O kurczaczek! Wreszcie po kilku miesiącach pojawia się zalążek poważnej i merytorycznej dyskusji. To kontynuujmy ją....
Odnosząc się do wypowiedzi "543210":
1. Ceny sprzedaży nie musimy na razie poznać, choć byłoby miło. Pewnie dopiero w raporcie za Q4 zobaczymy jak wspaniały deal zrobił Henio. Jedyne co, to obawiam się sytuacji, gdyby Henio sprzedał ten teren w dobrej cenie ale część byłaby na fakturę, a część niestety poza nią. Będzie to oczywiście kryminogenne ale biznes is biznes.
2. Zgadza się, te 9 mln to kropla w morzu ale mimo to ktoś to łyknął i to małymi łyżeczkami. Faktycznie, ciekawostką są te 2 pakiety po 19,5 mln akcji, które Henio sprzedał w styczniu i marcu 2023 r. zwłaszcza, że poszły powyżej ceny rynkowej. Przypomnę:
- 14.01.2023 r. 19, 5 mln akcji poszło po 0,05 zł, gdy kurs w tym dniu wynosił 0,0385 zł
- 08.03.2023 r. 19, 5 mln akcji poszło po 0,04 zł, gdy kurs w tym dniu wynosił 0,0337 zł
KTO by kupował drożej nie mając pewności, że prędzej czy później odzyska włożone pieniądze i to ze sporym zyskiem?
3. Te 11 mln jako element transakcji to tylko moje przypuszczenie, pewna ewentualność. Nie znamy zapisów umowy ale mogą tam być zapisy warunkowe, że po spłacie wszystkich zobowiązać, Henio zobowiąże się do sprzedaży reszty swojego pakietu po już ustalonej z góry cenie.
I teraz uważajcie - to jest wyłącznie moja teoria będąca wymysłem mojej chorej wyobraźni - aczkolwiek teoretycznie możliwa w rzeczywistości: Henio ustala z kupującym cenę sprzedaży gruntu na np. 9 mln zł. Gdyby wszystko było na fakturze, to całe 9 mln wpada do kasy spółki i po opłaceniu zobowiązać może być podzielona na akcjonariuszy. Ale może być też tak, że Henio dogaduje się z kupującym i na fakturze jest 7 mln zł, a po spłacie zobowiązań przez Spółkę, Henio sprzedaje poza rynkiem resztę swojego pakietu kupującemu, czyli 11 033 638 akcji po np. 0,20 zł, a może nawet po wyższej cenie. KTO mu zabroni??? I w ten sposób "zarobi" szybko i poza Spółką ponad 2 mln na czystko! Czy jest to możliwe??? Odpowiedzcie sobie sami :=]