Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  60,10 zł , zmiana od tamtej pory: -70,22%

Re: z forum p. Białka

- pierwsze primo dlaczego wzrosty.
@wieść - Jeśli zacznie sie regulacja Ukrainy to ceny surowców będą jeszcze szybciej pędziły do góry. W lutym podwyżki ceł zrobi Rosja i zobaczymy nowe szczyty. Jednak raczej nikt na Ukrainie nie będzie regulował oleju bo spożycie na Ukrainie jest małą cząstką produkcji a waluta z eksportu jest im bardzo potrzebna. -
- drugie primo dlaczego wzrosty.
cyklicznie surowce rolne nabierają na cenie dopiero między marcem a czerwcem kiedy zaczynają kończyć sie zapasy - zobacz wykresy wtedy spodziewam się parcia na surowce
- trzecie primo dlaczego wzrosty.
poczytaj o planie 5-letnim zakupu surowców przez Chiny -ten rok to tylko starterek
- czwarte primo i piąte primo ciągle tanio - niskie wyceny całego agro Ukraińskiego które dołowało od 3 lat
- kolejny rok a nie tylko kwartał to dobre wyniki w Astarcie IMC, Kernelu i tu głównie u nas na Agrolidze C/Z=3 a po wynikach przy niezmienionym kursie pewnie jakeś 2
- spora DVD w IMC, Kernel
- zakończone inwestycje i poprawa bilansów przed wyścigiem o ziemię
- organiczny wzrost wartości po realizacji zakupu ziemi itd...
i możnaby tak jeszcze kilka primo.....
w krótkim terminie inaczej się postrzega spółkę a inaczej w długim. Jak spada to będzie rosło i odwrotnie taka jest giełda.

@Milko mam w głowie te argumenty sam opisywałem je kilkukrotnie (produkcja Agroligi z surowców własnych jest tylko cząstkowa. i dlatego, że widząc, że sporo analizujesz i dociekasz, co bardzo lubię i sobie cenię, to rozważ taki fakt że tłoczenie w Q3 wcale nie musi dotyczyć słonecznika a rzepaku który zbiera się od lipca czyli od początku 3Q głównie w miejscu uprawy. Czyli przerób w tym okresie nie musi być bardzo ograniczony kończącymi się zapasami z całkiem dobrymi marżami (marża rafinacyjna w Q3 nie była specjalnie wysoka a wynik był już spory. Warto dodać że moim zdaniem w przychody w Q3 ro wynik sprzedaży pszenicy i jęczmienia ozimego, krórego nie przetrzymywanie w silosach ma rację bytu w przypadku Agroligi tylko do zbioru słonecznika czyli do października. Co o tym myślisz:)
Ja mam nadzieję, że nawet następny Q3 będzie obiecujący ale to dopiero za rok rostrzygniemy :)
Suma summarum kto wytrzyma sporo jeszcze zarobi, a że będzie bujało co zrobić - ja cisnę na 150 a jak będzie zobaczymy.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
AGROLIGA 0,56% 17,90 2025-12-23 16:48:00
2025-12-24
Inne informacje
2025-11-14
Consolidated Report for 3Q2025
2025-08-18
Shareholders' Meeting results
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać