axn, tylko, że produkcja własnego słonecznika to ~10k ton, a możliwości przerobu to ponad 200k, ton. Oni słonecznik do tłoczenia kupują cały rok. Problem jest taki, że moce tłoczenia na Ukrainie to +17 mln ton, a zbiory w tym sezonie to 12 mln ton (w zeszłym było +15mln ton). Oczywiście największe zapasy za wczasu zrobią duże firmy z dostępem do finansowania typu Bungee czy Kernel. Mniejsze będą mieć problem. Agroliga z informacji jakie dostałem w mailu od nich spodziewa się mieć dobrą dostępność do słonecznika, ze względu na korzystną lokalizacje, ale nie wyklucza, że na koniec sezonu - czyli 3kw nie będą wykorzystywać pełnych mocy. Przy czym w całym 2020 wykorzystywali tłocznie na maksa, przerwy mieli tylko techniczne. Przy czym TO NIE ZNACZY, że wynik za 2021 będzie gorszy. Różnicę będzie robić elektrownia wykorzystywana pewnie na +80% mocy, (w zeszłym roku 3kw 20%, 4kw 50%, czyli łącznie 17,5% w skali roku), oraz o wiele lepsze wyniki z rolnictwa - w związku z tym, że duża część produkcji (pszenica etc) była najpewniej sprzedana przed wzrostem cen. W ogóle zdaje mi się, że nie podali nam pełnych wyników zbiorów. Napisałem do nich maila.