Czy wiecie jaki kształt ma .kwadrat a jaki prostokąt ....a czy wiecie że każdy kwadrat jest prostokątem ...bez sensu ale tak jest...Podobnie czy jesteśmy czy nie jestesmy społka ala państwowa .
Jeszcze raz co innego notowania gieldowe z co innego rzeczywista wartośc wewnętrzna spółki .Gdybym zadebiutował na GPW z kilkoma mieszkaniami które bym przez portale typu booking wynajmował ...Przy debiucie aby dobrze sprzedawc akcje obiecuje wyplate dywidendy ....kupujecie akcje a ja pozniej sie rozmyslam bo moge ...nie komunikuje sie z rynkiem ...jak spóldzielnia nie ruszy kursem pump -dump to z czasem pod własnym ciezarem notowania spadają bo kupujac akcje ala 1 cegla z mieszkania ...nawet jak kupicie wiele cegiełek to ja Nawet moge nie pozwolic Wam skorzystac z toalety w tych mieszkaniach ...Ogolnie wspolnie majac w grupie iles akcji jestesmy niby wlascicielem jednego z takich mieszkan ...rynek wycenia kurs na np .0.3 wartosc ksiegowa ktora jeszcze jest zanizona bo mieszkania podrozaly a ksiegowo w aktywach mam je wykazane po cenie zakupu z przed lat / przepisy nie nakazuja aktualizacji wartosci / bylaby ona zaktual;ozowana gdybym postanowil sprzedac mieszkanie ale ja nie sprzedaje wiec nie aktualizuje ...Gdyby przepisy zezwalaly ze mozemy wymienic x % akcji na aktywa z bilansu lub zażądac rownowartosci gotowka takich niedowartosciowan kursu by nie bylo ...a tak jedynie wlaściciel ktory w ipo sprzedal akcje po kilka razy wartosc ksiegowa teraz chetnie delistingiem /szantazem wyrzucenia spolki z GPW ODKUPI JE ZA O,5 WARTOSCI KSIEGOWEJ ..Jeszcze sądy mowia że wszystko okey bo takie przepisy i nie nalezy sie odszkodowanie za przymusowy wykup /pozostaje miec nadzieje ze ktos kto rzadzi zmieni wkoncu te przepisy a juz kiedys tlumaczylem osobiscie ,@ ,telefonicznie to posłom bo zaprosili mnie do sejmu na posiedzenie komisji aby miec podkladke do poprawki ktora przyjeli w zmianie przepisow ....tŁUMACZYLEM ze problem jest w ustalaniu ceny w wezwaniach nawey KNF wtedy z 10 lat temu mnie popieral ...na szybko nie bylo mozliwe przeprowadzenioe takich zmian wiec tylko o tym ich informowalem a proponowalem zmiane ktora choc troche utrudni ten proceder przez podniesienie w glosowaniu o delisting na walnym progu z 80 % /bo kiedys taki był / na 90 % ....Dla mnie to było ważne to osoba mi bliska miala szczescie w nieszczesciu kupic akcje pewnej spolki gdzie wlascicoele postanowili wykorzystac niedoskonalosc kursu na gpw aby odkupic akcje za 0,2 wartosc ksiegowa a sprzedane w opo / byla wtedy moda na opo po kursoe kilka razy wartosc ksiegowa ....a ja jednoczas akcjonariuszy w Porozumienie a reszre akcji kupujac od niewiernych /mielismy caly free flot praktycznie /a zmiana przepisow zaszachowalem bo nowego delistingu nie da sie zrobic bez Naszej zdidy mielismy akcje blokujace
Teraz ryzyko gieldowe jesli ktos na podstawie tego przykladu kupol akcje w IPO po cenie kilka razy wyzszej niz wartosc ksiegowa w nadzie i ze beda takie zyski ze dochodowo to jest tyle warte to jest ryzyko gieldow ale proba straszenia wyrzuceniem z GPW aby przejac akcje po 0,3 wartosci ksiegowej to szantaz i wyzysk i bez roznicy kto rzadzi tego nie pojmuja ze nalezy zmienic przepisy ...Na tym przykladzie rzeczywista wartosc tych akcji to przyjmiemy byla wartosc ksiegowa i mialem racje bo zaszachowalismy wzywajacego ktory chcial sprzedac biznes / o czym doniesli mo życzliwi / no i sprzedal AMERYKAŃSKIEJ kiorporacji ...ale jak sprzedawal to nie po kursie gieldowym tylko za wewnetrzna wartosc czyli 8 razy drozej niz 1 wezwanie ...Czyli jak chcemy kupic akcje od pozostalych akcjonariuszy to wartosc to kurs gieldowy a jak chjcemy sprzedac to juz nie kurs gieldowy tylko ta rzeczywista wartosc spolki ...Niestety Energa nie bedzie sprzedana bo spolka strategiczna jedynie Skarb Panstwa moze zastapic Orlen w roli wlasciciela wiekszosciowego ..Dlatego Darku i inni problem jest w przepisach o wezwaniach ktorych PO tez nie zmienia i sASINA niechce rozliczyc bo przeciez taki byl kurs gieldowy