Dnia 2021-01-17 o godz. 15:59 ~Mike75 napisał(a):
> Na jakich forach? O czym Ty mówisz? Mało który akcjonariusz poświęcił tyle czasu na badanie od ponad 2 lat sprawozdań finansowych Idei, robienia dodatkowych zestawień kwartalnych itd., porównywania danych z innymi bankami ( m.in. wskaźnika C/I itd.)
>
> Odnośnie odpisów na kredyty - przy średniej sektora MŚP około 12 % ( dane KNF ), Idea miała bardzo konserwatywne odpisy na poziomie prawie 18 % ( co piąty kredyt był odpisany - żaden bank się tu nie zblżał ) - takich zestawień nie robi osoba, która nie ma pojęcia - ja doskonale wiedziałem co się dzieje w bilansie Idea Banku, co się dzieje na rynku jak i Idea sobie radzi, obserwowałem dokładnie co robi Pruski - po zielonym świetle od BFG w 12.2020 na emisję i transakcji zamiany akcji nie uwierzyłbym, gdyby ktoś mi powiedział, że BFG 31.12.2020 zrobi przymusową restrukturyzację. Pomyślałbym, że chyba uciekł ze szpitala psychiatrycznego.
>
> Jeszcze jedno, dość ważne - po oczyszczeniu bilansu na dzień 31.12.2018 Pruski powiedział dość ważną rzecz - że odpisy są na poziomie bezpiecznym, dość konserwatywnym ( oznacza to, że wyższym, niż można było wykazać ). Nie wierzę, że na koniec III kw. 2020 Pruski razem z Grant Thornton wykazałby oszustwo - raczej szybciej powiedziałbym, że PwC na podstawie stronniczej dokumentacji dostarczonej przez BFG pomyliło się w szacunku aktywów i pasywów. Zresztą jak oni ta wycenę zrobili bez kontaktu z zarządem, bez znajomości modeli do wyceny stosowanych przez Idea - nie wiem.
Nie bądźcie naiwni przed polskimi sądami Czarnecki nie wygra to jakby mrówka walczyła z czołgiem - wszechwładza PIS. Pozostaje droga jak FM Banku w Sztoholmie ale to potrwa kilka lat