Realnie WK na akcję wynosi 4,3 zł (wg danych skonsolidowanych). To daje C/WK na poziomie 0,21 obecnie. Taką wycenę mają i tak spółki na granicy upadłości. Prawdopodobnie rynek dyskontuje w ten sposób spór z Energą Operatorem. Bóg raczy wiedzieć co z tego wyniknie.
Co do samych wyników na półrocze to oczywiście one nie zachwycają. Z drugiej strony policzyłem wyniki za sam 1 kwartał i pocieszające jest to, że na poziomie operacyjnym wyszli na zero (na skonsolidowanym) a to głównie dzięki wyższym przychodom niż w pierwszym kwartale. Niepokoją natomiast duże ujemne przepływy operacyjne, które zjadły znaczną część gotówki którą spółka miała jeszcze kilka miesięcy temu oraz to co zostało po sprzedanych akcjach Tauronu (oczywiście ze stratą). Segment telematyczny i telemetryczny wydają się być trwale nierentowne. Nie wiem na co oni tutaj liczą. Napisali że te sektory osiągnęły "nieznaczną poprawę wyników" ale to jest bzdura, gdyż w ogólnym obrazie nadal są kulą u nogi i światełka w tunelu nie widać.
Zwróćcie uwagę na ogromną różnicę w kapitałach własnych na poziomie skonsolidowanym i jednostkowym. To wynika z sytuacji w spółce córce: "Pomimo ujemnego kapitału własnego oraz negatywnego wyniku spółki T-matic Systems S.A., Zarząd jednostki dominującej nie stwierdza ryzyka kontynuacji działalności spółki z uwagi na strategię rozwoju Grupy oraz intencję jednostki dominującej do wsparcia finansowego T-matic Systems S.A. Poza powyższym, w dniu sporządzenia skonsolidowanego sprawozdania finansowego nie istnieją żadne inne okoliczności wskazujące na zagrożenie kontynuacji działalności gospodarczej spółek z Grupy Kapitałowej Arcus." Zastanawia mnie czy da się położyć tą spółkę bez spłacania jej długów. Prawdopodobnie nie.