ja się ludziom nie dziwię, że sprzedają, część kupiła po rekomendacji santandera, miało być eldorado a jest kicha,
sam mam akcje, ale też się zastanawiam nad sprzedażą, część się pociesza, że spadek zysku to przez zdarzenia jednorazowe,
niestety mam odmienne zdanie bo:
- spadek marży, podobno przejściowy - to że przejściowy to twierdzi tak spółka, mówią o marży w maju i czerwcu, o lipcu nie mówią nic, a info na ten temat na pewno mają, pewnie też kicha, trzeba się liczyć, że spadek marży to zjawisko trwałe!,
- podwyżki wynagrodzeń - zjawisko trwałe,
- wyższe koszty logistyki - jeżeli związane z otwarciem nowych filii to powinno to być według mnie rozliczane w czasie, więc nie powinno mieć wpływu na bieżący okres -więc tutaj sciema,
- wyższe koszty logistyki związane z wyższymi stawkami transportowymi - zjawisko trwałe, nie wiem dlaczego stawki te miałyby spaść w przyszłości,
- poza tym nie odróżniają rezerw od odpisów, na należności robi się odpisy a nie rezerwy, rezerwy tworzy się na przyszłe zobowiązania, to są podstawy rachunkowości tak poza tym, i to jest jedyne zjawisko jednorazowe w tym całym łajnie
moim zdaniem spółka najlepsze czasy ma już za sobą, osłabiła się złotówka, więc import części będzie w III kw droższy,
czas chyba sprzedawać i ratować zysk,
natomiast na miejscu tych co kupili pod reko santandera, jeżeli są jego klientami, to bym się mocno zastanowił nad zmianą dm,
po co dorabiać takich nieudaczników