Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  3,67 zł , zmiana od tamtej pory: -42,51%

Re: Wychodzę z papiera

Wiem że spółka była w restrukturyzacji i w listopadzie 2019 sąd zatwierdził układ. Był podział wierzytelności na 3 grupy, pozostała do spłaty ostatnia rata.
Wiem też że poprzedni właściciele Ci którzy doprowadzili firmę na skraju bankructwa sprzedali akcje a nowi Tomasz Grodzki i Sylwester Bogacki stawiają od tamtej pory firmę na nogi a niedawno dołączył Tymon Zastrzeżyński. Kiedyś było w firmie już tak źle że niektóre ich działki budowlane były na licytacji komorniczej to był chyba 2021 r.
Ja to widzę trochę inaczej. W tym roku układ zostanie spłacony ostatnia rata jakoś w wakacje. Emisja musiała się odbyć bo cóż z tego że spółka ma masę działek jak trzeba jeszcze za coś budować. To zbyt mała jeszcze firma by emitować obligacje a i o kredyt poważniejszy trudno bo przecież nadal spółka spłaca raty układowe. Wszedł Tymon Zastrzeżyński kupił akcje. A potem zrobiono jeszcze emisję by ruszyć z budową. Owszem wszędzie można szukać spisków ale ja tą ostatnią emisję akcji nie uważam za coś złego. Tak samo jak sprzedaż dwóch pakietów po 75k przez zarząd ktoś je po prostu chciał mieć i nie sądzę żeby były teraz sprzedawane na GPW. Może ktoś nie widzi potencjału tego dewelopera więc mógł wyjść po 1,5 po 2, 3, a nawet po 4 zł proszę bardzo można nadal sprzedawać. Ale interbud ma w planach ponad 1000 mieszkań w kilku etapach i to nie tylko w Lublinie im więcej inwestycji zacznie tym więcej będzie potrzebne na to kasy a działki w większości ma już swoje. Głupio by było sprzedać część działek by zaczaczać budować owszem może odbyło by się to bez emisji akcji ale potem trzeba by było szukać działek a tak spokojnie sobie czekają i uzyskiwane są na nich pozwolenia na budowę. Jeszcze przypomnę taki drobiazg przed emisją akcji tak Bogadzki jak i Grodzki kupowali akcje spółki na GPW a przed podjęciem przez zarząd uchwały o emisji akcji notowania interbudu w lutym tego roku były w ok. 1,8 zł więc wcale mi się nie wydaje tak jak tu ludzie piszą że cena emisji była zbyt niska a gdyby była zbyt wysoka i emisja nie doszła by do skutku ? Jaka bardzo zjechał by kurs z tych 1,8 zł ?? Z powrotem na 1 zł ?? Jeszcze niżej ??. Ja się nie zastanawiam teraz nad sprzedażą zobaczymy jaki będzie kurs gdy Interbud będzie przekazywać akty notarialne z wybudowanych mieszkań i równocześnie będzie prowadził budowę kilku nowych budynków...

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
INTERBUD -1,40% 2,11 2025-10-31 16:40:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.