Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  19,95 zł , zmiana od tamtej pory: -21,80%

Re: Wycena Software Mind w IPO

Zacząć trzeba od tego, że już dzisiaj wycena Ailleronu jest znacznie niższe niż powinna być na tle sektora. Jeśli przywołany wyżej przez Nicolasa R22 wyceniany jest na 766 mln zł przy c/z 41,9, Shoper na 778 mln przy c/z 40,9, Spyrosoft na 645 mln zł przy c/z 27,1 - to brak jest podstaw do przyjęcia, by wycena Ailleronu miała wynosić tylko 246 mln zł (c/z 18,4). 50% upside (do poziomu około 30 zł za akcję) jest więc dla mnie punktem wyjścia na dziś !
Po debiucie Software Mind sytuacja powinno wyglądać znacznie lepiej, ponieważ Enterprise Investors nie po to wpakował aż 111 mln, by zadowolić się kapitalizacją swojego pakietu niższą niż 1 mld zł (patrząc na ich historyczne zamknięte inwestycje i osiągnięte stopy zwrotu - vide choćby Dino).
Zakładając więc, że zachowany pakiet 49,8% Software Mind w perspektywie 2 lat powinien być wart około 1 mld zł, oraz uwzględniając fakt, że pozbycie się HotelTech pozbawiło grupę balastu, a biznes FinTech Ailleronu powinien wkrótce osiągnąć istotną rentowność (renegocjacja umowy z Pekao, nowe kontrakty z ING i VeloBankiem, wejście w austriacki rynek leasingodawców itd..), to dla mnie w perspektywie 2025 powinniśmy liczyć na wycenę 1 mld + wycena FinTech. Jeśli FinTech w 2022 osiągnął około 64 mln zł przychodów, a docelowo jego rentowość ma zbliżyć się do segmentu Technology Services (takie są deklaracje Zarządu), to liczę na docelową wycenę Fintechu na około 350-400 mln zł. Łącznie wychodzi mi więc około 1350-1400 mln zł po IPO. Licząc na okrągło około 110 zł za akcję :) Ale to tylko moje luźne dywagacje, więc się oczywiście nie sugerujcie ...

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
AILLERON 0,78% 15,60 2025-12-08 16:48:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.