Z mojej perspektywy:
- Celon Pharma to bardzo dobra spółka z segmentu biotech/farma. Mają zarówno fajnie rozwijający się segment generyczny, który stale się powiększa i zarząd firmy widzi sens w dalszej budowie segmentu generycznego
- Mają bardzo silny i sukcesywny segment innowacyjny (naprawdę skala sukcesu jest zdumiewająca przy tej skali przychodów). Naprawdę fajne pomysły, przełomowe leki i wizjonerstwo. Brakuje trochę przełożenia wyników na komercializację. Dobrze, że Małgorzata Stokrocka przyszła ich wspomóc. Kobieta jest znana z sukcesów w tym segmencie.
- Polityka informacyjna w tej firmie leży. Powiem szczerze, że jest to jedna z najgorszych firm w jakie zainwestowałem jeśli chodzi o komunikację z inwestorami. Powoduje to wiele niepotrzebnej frustracji
- Mariusz Wieczorek jest świetnym prezesem jeśli chodzi o kierowanie pracami biotechnologicznymi, okropnym jeśli chodzi o kierowanie spółką giełdową. Dla mnie ogromnym problemem jest to, że posiada 70% prawa głosu w Celon Pharma
Zbiorczo: Firma z dobrymi podstawami i ogromnym potencjałem. Komunikacja jest tragiczna. Na razie zostaje i nie sprzedaje swoich akcji, ale przy pierwszej dobrej okazji zredukuje mój akcjonariat o 50%. Niestety dobry CEO to podstawa, nawet jeśli wiem, że spółka jest dobra. Dobrym krokiem dla nich byłoby zatrudnienie specjalistę od PR/Relacji giełdowych, bo zupełnie sobie z tym nie radzi MW