No właśnie znalazłem ten komunikat prasowy od Glenmarku dla prasy i okazuje się że chodzi nie o zysk tylko przychód (revenue)!!!
Ten wzrost przychodów moim zdaniem to zasługa głownie Salmexu i o tym wspomina sam Glenmark. Pytanie o koszty i o to jaki jest z tego procentowo zysk..... nie trzeba utrzymywać przestawicieli farm jak w PL ale trzeba mieć specjalistów od przetargów...
Z tego zysku podzielą się Glenmark i Celon. Pamiętam wieczorek wspominał że wynegocjowali bardzo dobrą stawkę; chyba nawet więcej niż 50 %. I ja mu jestem skłonny wierzyć bo tylko Celon produkuje taki inhalator (no i Polpharma też w sumie Asaris) a więc to Celon mógł sobie wybrać kontrahenta który mu pasuje a nie odwrotnie. Wieczorek powiedział też że GSK do pierwszego przetargu w ogóle nie wystartował!! Może się poddali;). Czy ktoś może ma źródło (nie wiem jakąś stronę czy coś) z info kto wygrał i kiedy konretny przetarg w Danii albo ile Duński pańtwowy płatnik (ichni NFZ) kupił w przetargu inhalatorów z flutykazonem i salmeterolem?? I jeszcze pytanie o Finlandię i Islandię; jak tam wygląda ze sprzedażą??
Nie wiem czy zauważyliście ale komunikat prasowy Glenmarku dotyczył okresu od kwietnia do końca czerwca a Salmex dopuścili do sprzedaży w Maju. Także mówimy tu o okresie nie jednego kwartału ale 1,5 miesiąca:)