Tłumaczyłem wielokrotnie że co innego jest rzeczywista wewnętrzna wartość spółki a co innego kurs giełdowy .Wracamy do pytania dlaczego kupujemy akcje danej spółki .
agencja Fitch przewiduje,że Elektrownie CCGT motorem wzrostu EBITDA w grupie ENERGA która w wytwarzaniu wzrośnie do prawie 2,5 mld zł od 2026 r., po uruchomieniu bloków CCGT w Ostrołęce i Grudziądzu o łącznej mocy zainstalowanej 1,3 GW,wspierają także wpływy z opłat za moc a także wybudowanych i nabytych odnawialnych źródłach energii aktywa. Dla porównania, prognozowana EBITDA na 2024 rok w segmencie wytwarzanie wynosi 450 mln zł wobec 488 mln zł w 2023 roku. ...teraz mój dopisek samo wytwarzanie według analityków da 2,5 miliarda EBITDA plus plus prawie 3 miliardy dystrybucja ...ile dorzucą obrót plus pozostałe ale może 0,5 miliarda EBITDA więc już za 2026 rok będzie 6 miliardów EBITDA
Link do raportu
https://www.fitchratings.com/research/corporate-finance/fitch-affirms-energa-at-bbb-outlook-stable-04-12-2024
oczywiście jeśli powstanie elektrownia jądrowa to elektrownie gazowe podzielą los aktywów węglowych ale do tego czasu mając na uwadze miliardy dopłat z rynku mocy będą rentowne a później te braki EBITDA zapewnia nowe OZE które powstanie do tego czasu ,magazyny Energii ,Mamy 2 koncesje na morskie farmy wiatrowe które w partnerstwie powstaną ,SMRy będą w Ostrołęce ,dystrybucja będzie mieć większą EBITDA W przyszłości jest szansa że grupa Energa będzie mieć 10 zł zysku na 1 akcje jaki wtedy będzie kurs nie wiem ale wierzę i czekam cierpliwie na ponadprzeciętne zyski z inwestycji w akcje spółki ENERGA ...robiąc symulacje na koniec tego roku kurs 20 zł /założyłem największy wzrost % bo Orlen w końcu przemówi ...na koniec 26 roku kurs 25 zł itd w następnych latach 32 zł potem 40 zł potem 50 potem 60 zł ....czyli 6 lat ...nie jest to nierealna symulacja jeśli nie nastąpi wcześniej krach ale nawet krach tylko opóźni ponadprzeciętne zyski z tej inwestycji a jak będzie osądzi przyszłość To że ja czy aktualni akcjonariusze akcji nie kupują to nie znaczy ze nie będzie wzrostów ..dlaczego niewierzący we wzrosty nie sprzedacie akcji Energa też uważacie że jest szansa że będą wzrosty więc przyszłość odpowie na pytanie jakie będą te wzrosty .Jeśli przejrzymy kursy wielu spółek rok temu czy dwa lata czy wcześniej i przy ówczesnych kursach też moglibyśmy niedowierzac że będzie aktualny kurs na tych spółkach .Jak będzie kurs w przyszłości spółki Energa jeśli poczekamy to i zobaczymy kto ma racje .