Dnia 2025-02-17 o godz. 08:50 ~Oko napisał(a):
> Guru - to teraz jeszcze wystaw za tę cenę swoje akcje - zobaczymy czy ktoś kupi :) Ponadto ja chętnie sprzedam Ci swoje za 30 zł, dobra niech będzie moja strata - dam ci bonifikatę, żebyś miał 50% zysku - za 29 zł. Kupujesz? Czysty zysk dla ciebie :)
a kogo ineresuje te Twoje"kilka"akcji???,dla takich jak Ty mam to,nie dziękuj,ucz się;-)
Konsekwencje dla kursu usunięcia spółki z indeksów GPW(zdaniem fachowców z tytułami naukowymi)
Usunięcie akcji spółki z indeksów giełdowych jest bardzo istotnym czynnikiem wpływającym na ich wycenę z uwagi na wymogi szeregu inwestorów instytucjonalnych (w tym: zagranicznych). Przynależność spółki do indeksu można uznać za kluczowy warunek niezbędny do spełnienia w myśl wielu realizowanych polityk inwestycyjnych. Zakłada się bowiem (w szczególności w przypadku inwestorów zagranicznych) odwzorowywanie ekspozycji na dany rynek (branżę) zgodnie z udziałem poszczególnych spółek w indeksach, a ich usuwanie z tychże wymaga od inwestorów bezwarunkowego zamykania pozycji i reinwestycji środków w podmioty tworzące aktualnie obowiązujący skład indeksu. Oznacza to, że w momencie usunięcia spółki z indeksów publikowanych przez GPW Benchmark inwestorzy, których ekspozycje (szczególnie w warunkach rozwoju inwestowania pasywnego, opartego o odwzorowywania pozycji indeksowych m. in. w ramach Instrumentów typu ETF) bazują na polityce inwestycyjnej opartej o ściśle określone zasady – bez względu na kondycję i ocenę spółki byli zobligowani do redukcji pozycji lub ich zamknięcia, a akcje spółki przestały być dla wielu z nich przedmiotem możliwych inwestycji. Co za tym idzie, biorąc pod uwagę znaczącą rolę inwestorów instytucjonalnych w obrocie giełdowym – prowadzi to do znaczącego obniżenia popytu na akcje spółki i uniezależnienia się kursu spółki od właściwego benchmarku