Nie wiem o jakich 80 bańkach mówisz, ale jeżeli byłby to tytuł AAA sprzedawany za 80-100 dolarów, to nie. Byłoby to mało. Niemniej wszyscy chyba zapominają, że mamy do czynienia z tytułem, który na starcie jest sprzedawany za 29$, a w 1/3 świata (Chiny i Rosja) za 15$. Od tego odlicz średnio 20% podatku i 30% prowizji Steam. Z 1 kopii sprzedanej w Chinach/Rosji wpada do 11 Bit całe 32 zł, z tej sprzedanej w UE/USA niecałe 2x tyle.
Oznacza to, że musi sprzedać się dużo więcej kopii, żeby firma wyszła na swoje.
Z punktu widzenia inwestora nie ma znaczenia ile kopii się sprzedało, tylko ile KASY firma na nim zarobiła. W dłuższej perspektywie nic innego nie ma większego znaczenia. Najlepiej oczywiście żeby oba te elementy szły w parze, jednak i tak najważniejsza jest kasa z działalności operacyjnej. Jeżeli ktoś tego nie rozumie to sorry.
Wszyscy zachwycają się peakem na poziomie 1/2 peaku FP2, ale zapominają o tym co napisałem powyżej.
Ja podtrzymuję swoje zdanie, czyli ROI po +/- 30 dniach i wyniku netto na poziomie około 5-7 mln netto do końca roku.
Razem dałoby to jakieś 50-55 mln zysku netto z tytułu sprzedaży The Alters w tym roku.
Pod koniec sierpnia będzie raport za H1 2025 to zobaczymy kto miał rację :)