Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  2,04 zł , zmiana od tamtej pory: 18,63%

Re: to wygląda na grę na sWIG short

U altusa Elemental też stanowi dużą pozycje jest na 3 miejscu z udziałem 6,5% i to pomimo dużych spadków ceny, ja myślę że będzie okey a jeśli się inwestuje to trzeba zawsze się liczyć z ryzykami zawsze były i być będą tylko trzeba zawsze oceniać czy ryzyko jest warte swojej ceny sam prezes i jego to chyba żona kupili pakiety po 150tyś akcji( oni też napewno nie mają zamiaru stracić 600tyś zł) więc trzeba spokojnie czekać wzrosty najczęściej przychodzą kiedy wszyscy już zwątpią że mogą one przyjść. Ja się spadków w ameryce nie obawiam bo wiadomo że jak tam walnie to i u nas tylko że jeśli miałoby to spadać z tych wycen to spadki na naszej giełdzie byłyby zdecydowanie mniejsze niż w USA u nas nie jest drogo wig20 porusza w strefie określmy to normalności fakt mwig40 tam jest wykupienie ale na wig80 to jest taniocha i myśle jak tam w końcu kapitał napłynie to i elemental skorzysta a kiedy to będzie tego nikt nie wie. Jest okazja na maluchach żeby tanio pokupić( pościskać wydatki) to trzeba korzystać a nie płakać bo jak będzie drogo to fakt akcje twoje będą wysoko ale nie będzie czego kupywać. A co do ALTUSA to uważam, że to dobry fundusz fakt opłaty po 4% rocznie, ale u nas w Polsce to normalka na zachodzie po 1,5% a w USA po 1% więc w tej materii to przepaść. A i jeszcze jedno ja uważam, że obecność 5 funduszy powyżej 5% według nowego akcjonariatu też jest pozytywne z tego względu, że one będą naciskały na dywidendę w 2019 roku będą chciały coś mieć z tego biznesu więc ja to też pozytywnie odbieram a już sobie tak liczyłem czysto teoretycznie niech zarobią z 40gr na akcje to ok 60 mln zł to niech fundusze przegłosują żeby od 30% do połowy wypłacić to by było ok 12- 20gr na akcję więc stopa dywidendy może być naprawdę wysoka wobec obecnej wyceny a spółka nadal miałaby kasę na rozwój co jest pożądane także z tego względu, że jak spółka się rozwija tzn rozwija swój biznes to później można liczyć na wyższe zyski a co za tym idzie wyższą dywidendę w przyszłości.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
ELEMENTAL 0,00% 2,42 2020-12-17 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.