Co do cen surowców to ryzyko jest bardzo niskie bo jak ceny surowców lecą w dól to w dół leci też cena skupu katalizatorów, płytek drukowanych więc jedno w drugie wchodzi no chyba że mamy taka sytuacje jak teraz ze katalizatory poszły w górę a ceny surowców z nich uzyskiwanych nie bardzo. Ryzyko walutowe jest to prawda ale nie jest wysokie tylko na średnim poziomie z tego względu, że w razie np. taka spólka zarobi w niemczech 1 mln euro to wiadomo jak wypłaci dywidendę elementalowi to lepiej żeby euro stało wysoko np. po 4,5zł bo tedy to jest 4,5 mln zł inaczej sytuacja wyglada przy 3,5 wtedy to jest 3,5 mln zł. Ja powiem jedno ja w to wszedłem długoterminowo bo branża jest przyszłościowa a jest to moja 11 spółka w portfelu więc ryzyko jest rozłożone( każda spółka ma inny udział np. najwiekszą pozycją u mnie w portfelu stanowiącą 22% portfela jest ETF na Wig20 tylko ja to kupowałem w 2016 roku kiedy wszyscy już wszyscy mówili że na wig20 to dalej bitwa pod grunwaldem a później to już chrzest polski)