Forum Giełda +Dodaj wątek

Re: SKUP AKCJI PO 14,44 pln

"nie przekraczać progu tylko do niego dojść" -

a po co ?

" po drugie mogą kupować w pakietach i jeżeli ma to przejść to według mnie pakiety już leżą tam gdzie powinny i nie będzie to najdroższy tylko najtańszy sposób dojścia do 66%"

a czyje te pakiety leżą? Słupów które kupiły za kasę Hajdara? Nielogiczne... Szczególnie jeśli wziąć pod uwagę Twoje dalsze dywagacje na temat planowanej dywidendy. Czyli słupy Hajdara mają już te akcje i sprzedadzą efr po ogłoszeniu skupu? To gdzie tu jest zwiększenie zaangażowania! Gdyby Hajdar potrzebował wydrenować efr - zrobiłby to na 100 różnych sposobów - nie dzieląc się z mniejszościowymi

"wezwania nie mogli ogłosić wtedy po 7,12, bo nie mieli na to kasy. teraz ją mają i będą mieli jeszcze więcej także stąd według mnie takie, a nie inne podejście do sprawy"

Ja pisałem o wezwaniu ogłoszonym przez Bonum, Forum a nie eurofaktora.

Gdyby Hajdar chciał zwiększyć zaangażowanie w efr - mógłby skupić ile chciał przed ogłoszeniem infa o porozumieniu z silesią. A nawet po ogłoszeniu tego świetnego infa - przewaliło się 500K akcji a kurs jest na 7,5...

Nie widzę żadnego powodu do skupu - z punktu widzenia Hajdarowicza - a tylko ono ma znaczenie.

Tak dla zasady - skup akcji własnych jest opłacalny z punktu widzenia spółki TYLKO w przypadku skupowania po cenie poniżej wartości księgowej przypadającej na 1 akcję. Spółka kupuje wtedy swój majątek ("przypisany" do każdej akcji) - poniżej jego wartości. Kupując powyżej wk - po prostu przepłaca. Po umorzeniu akcji - zysk osiągają akcjonariusze - majątek przypadający na każdą z akcji - wzrasta. Przy skupie pow. wk - spada! Skup pow. wk stanowi spekulację na własnych akcjach i robiony jest przeważnie w ramach jakichś tam machlojek głównych rozgrywających w spółce...
Nie znam przypadku żeby - długoterminowo - opłaciło się to mniejszościowym.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
GREMINWES 4,08% 2,04 2016-05-05 17:04:33
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.